Przepisy kulinarne

Pączki serowe i inne tradycyjne smaki inspirowane tłustym czwartkiem. Przepisy Anety i Jaśka Kuroniów

Przepisy kulinarne

Pączki serowe i inne tradycyjne smaki inspirowane tłustym czwartkiem. Przepisy Anety i Jaśka Kuroniów

Faworki serowe, pączki serowe oraz zawijaniec z tradycyjnym twarogiem i migdałami - takie pyszności z okazji tłustego czwartku przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Aneta i Jasiek Kuroniowie. Oprócz tego mogliśmy się przekonać, jak w łatwy sposób przygotować zrazy wołowe zawijane. 

Zrazy wołowe zawijane

Składniki na zrazy wołowe zawijane:

  • 4 kawałki wołowiny razowej ze schabu po 120 g
  • 100 g boczku
  • 4 łyżeczki musztardy
  • duża cebula
  • 70 g suszonych grzybów (np. podgrzybki)
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, łyżka majeranku
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej roślinny

Jak przygotować zrazy wołowe zawijane:

Grzyby namocz w wodzie około 30 minut. Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem, uważaj aby go nie przedziurawić. Ułóż je na desce, posmaruj musztardą, dodaj pokrojonego w paski ogórka i boczek, trochę grzybów oraz posiekaną w piórka cebulę. Posól, popierz i dopraw majerankiem. Następnie zwiń w ruloniki i zabezpiecz wykałaczką lub sznurkiem. Obtocz ze wszystkich stron w mące. Na rozgrzanym oleju obsmaż zrazy na złoty kolor i następnie umieść w bulionie. Gotuj lub zapiekaj około 60 minut. Jeżeli zostaną niewykorzystane grzyby i cebula, dodaj je do gorącego bulionu. Przed podaniem usuń sznurek lub wykałaczki.

Faworki serowe

Składniki na faworki serowe:

  • 1/2 kg twarogu wiejskiego ze Strzałkowa
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • łyżka spirytusu ew. octu
  • 100 g miękkiego masła ze Strzałkowa
  • olej do smażenia

Jak przygotować faworki serowe:

Ze wszystkich składników, poza olejem, zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na mniejsze części i rozwałkuj do grubości 2 mm. Powycinaj paski, każdy natnij i przewlecz. Smaż w tłuszczu rozgrzanym do 180 st. C. Do zrumienienia.

faworki serowe, przepis na faworki, kuchnia, Dzień Dobry TVN

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Pączki serowe

Składniki na pączki serowe:

  • 1/2 kg twarogu śmietankowego ze Strzałkowa
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 125 g miękkiego masła ze Strzałkowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 4 jajka M lub 3 L
  • łyżka spirytusu
  • olej do smażenia

Jak przygotować pączki serowe:

Wszystkie składniki połącz i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Formuj kulki i rzucaj na rozgrzany do 170 st. C olej. Smaż do rumianego koloru z obu stron. Następnie udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.

pączki serowe, przepis na pączki, kuchnia, Dzień Dobry TVN

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Zawijaniec z tradycyjnym twarogiem i migdałami

Składniki na zawijańca z twarogiem

  • 600 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 450 ml mleka
  • 1/3 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
  • solidna szczypta soli
  • 400 g twarogu półtłustego ze Strzałkowa
  • 100 g płatków migdałów

Jak przygotować zawijańca z twarogiem:

Zmieszaj składniki suche w misce. Podgrzej mleko, aby było lekko ciepłe. Dodaj do niego pokruszone drożdże. Możesz dodać pół łyżki mąki. Poczekaj, aż zaczną pracować i dodaj je do składników suchych. Dodaj jajka i olej. Wszystko wymieszaj. Ciasto jest klejące, dlatego wygodniej zrobić to mikserem. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno minimum podwoić swoją wielkość). Przebij ciasto, zagnieć jeszcze przez chwilkę. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm, posmaruj białym serem i posyp migdałami. Zwiń w rulon i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Piecz niecałą godzinę do zrumienienia.

zawijaniec z twarogiem i migdałami, przepis na zawijaniec, kuchnia, Dzień Dobry TVN

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Aneta i Jasiek Kuroniowie |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
66
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0