Materiał promocyjny

Pączki faworki serowe i inne tradycyjne smaki inspirowane Tłustym Czwartkiem. Przepisy Anety i Jaśka Kuroniów

Tradycyjne smaki w Tłusty Czwartek
Faworki serowe, pączki serowe oraz zawijaniec z tradycyjnym twarogiem i migdałami - takie pyszności z okazji Tłustego Czwartku przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Aneta i Jasiek Kuroniowie.

Faworki serowe na Tłusty Czwartek

Składniki na faworki serowe:

  • 1/2 kg twarogu wiejskiego ze Strzałkowa
    • 450 g mąki pszennej
      • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
        • łyżeczka aromatu waniliowego
          • 2,5 łyżki cukru pudru
            • łyżka spirytusu ew. octu
              • 100 g miękkiego masła ze Strzałkowa
                • olej do smażeniaPrzepisy Darii Ładochy

                  Jak przygotować faworki serowe:

                  Ze wszystkich składników, poza olejem, zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na mniejsze części i rozwałkuj do grubości 2 mm. Powycinaj paski, każdy natnij i przewlecz. Smaż w tłuszczu rozgrzanym do 180 st. C. Do zrumienienia.

                  Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                  Pączki serowe na Tłusty Czwartek

                  Składniki na pączki serowe:

                  • 1/2 kg twarogu śmietankowego ze Strzałkowa
                    • 1/2 kg mąki pszennej
                      • płaska łyżka sody oczyszczonej
                        • 125 g miękkiego masła ze Strzałkowa
                          • 2 łyżki cukru pudru
                            • kilka kropel aromatu waniliowego
                              • 4 jajka M lub 3 L
                                • łyżka spirytusu
                                  • olej do smażenia

                                    Jak przygotować pączki serowe:

                                    Wszystkie składniki połącz i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Formuj kulki i rzucaj na rozgrzany do 170 st. C olej. Smaż do rumianego koloru z obu stron. Następnie udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.

                                    Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                    Zawijaniec z tradycyjnym twarogiem i migdałami

                                    Składniki na zawijańca z twarogiem

                                    • 600 g mąki pszennej
                                      • 5 łyżek cukru
                                        • 4 jajka
                                          • 30 g drożdży świeżych
                                            • 450 ml mleka
                                              • 1/3 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
                                                • solidna szczypta soli
                                                  • 400 g twarogu półtłustego ze Strzałkowa
                                                    • 100 g płatków migdałów

                                                      Jak przygotować zawijańca z twarogiem:

                                                      Zmieszaj składniki suche w misce. Podgrzej mleko, aby było lekko ciepłe. Dodaj do niego pokruszone drożdże. Możesz dodać pół łyżki mąki. Poczekaj, aż zaczną pracować i dodaj je do składników suchych. Dodaj jajka i olej. Wszystko wymieszaj. Ciasto jest klejące, dlatego wygodniej zrobić to mikserem. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno minimum podwoić swoją wielkość). Przebij ciasto, zagnieć jeszcze przez chwilkę. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm, posmaruj białym serem i posyp migdałami. Zwiń w rulon i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Piecz niecałą godzinę do zrumienienia.

                                                      Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                      Zobacz także:

                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                      Autor: Iza Dorf

                                                      Źródło: Aneta i Jasiek Kuroniowie

                                                      Materiał promocyjny
                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana