
Pączki serowe i inne tradycyjne smaki inspirowane tłustym czwartkiem. Przepisy Anety i Jaśka Kuroniów
Pączki serowe i inne tradycyjne smaki inspirowane tłustym czwartkiem. Przepisy Anety i Jaśka Kuroniów
Faworki serowe, pączki serowe oraz zawijaniec z tradycyjnym twarogiem i migdałami - takie pyszności z okazji tłustego czwartku przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Aneta i Jasiek Kuroniowie. Oprócz tego mogliśmy się przekonać, jak w łatwy sposób przygotować zrazy wołowe zawijane.
Zrazy wołowe zawijane
Składniki na zrazy wołowe zawijane:
- 4 kawałki wołowiny razowej ze schabu po 120 g
- 100 g boczku
- 4 łyżeczki musztardy
- duża cebula
- 70 g suszonych grzybów (np. podgrzybki)
- 2 duże ogórki kiszone
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz, łyżka majeranku
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej roślinny
Jak przygotować zrazy wołowe zawijane:
Grzyby namocz w wodzie około 30 minut. Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem, uważaj aby go nie przedziurawić. Ułóż je na desce, posmaruj musztardą, dodaj pokrojonego w paski ogórka i boczek, trochę grzybów oraz posiekaną w piórka cebulę. Posól, popierz i dopraw majerankiem. Następnie zwiń w ruloniki i zabezpiecz wykałaczką lub sznurkiem. Obtocz ze wszystkich stron w mące. Na rozgrzanym oleju obsmaż zrazy na złoty kolor i następnie umieść w bulionie. Gotuj lub zapiekaj około 60 minut. Jeżeli zostaną niewykorzystane grzyby i cebula, dodaj je do gorącego bulionu. Przed podaniem usuń sznurek lub wykałaczki.
Faworki serowe
Składniki na faworki serowe:
- 1/2 kg twarogu wiejskiego ze Strzałkowa
- 450 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 2,5 łyżki cukru pudru
- łyżka spirytusu ew. octu
- 100 g miękkiego masła ze Strzałkowa
- olej do smażenia
Jak przygotować faworki serowe:
Ze wszystkich składników, poza olejem, zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na mniejsze części i rozwałkuj do grubości 2 mm. Powycinaj paski, każdy natnij i przewlecz. Smaż w tłuszczu rozgrzanym do 180 st. C. Do zrumienienia.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Pączki serowe
Składniki na pączki serowe:
- 1/2 kg twarogu śmietankowego ze Strzałkowa
- 1/2 kg mąki pszennej
- płaska łyżka sody oczyszczonej
- 125 g miękkiego masła ze Strzałkowa
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 4 jajka M lub 3 L
- łyżka spirytusu
- olej do smażenia
Jak przygotować pączki serowe:
Wszystkie składniki połącz i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Formuj kulki i rzucaj na rozgrzany do 170 st. C olej. Smaż do rumianego koloru z obu stron. Następnie udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Zawijaniec z tradycyjnym twarogiem i migdałami
Składniki na zawijańca z twarogiem
- 600 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 4 jajka
- 30 g drożdży świeżych
- 450 ml mleka
- 1/3 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
- solidna szczypta soli
- 400 g twarogu półtłustego ze Strzałkowa
- 100 g płatków migdałów
Jak przygotować zawijańca z twarogiem:
Zmieszaj składniki suche w misce. Podgrzej mleko, aby było lekko ciepłe. Dodaj do niego pokruszone drożdże. Możesz dodać pół łyżki mąki. Poczekaj, aż zaczną pracować i dodaj je do składników suchych. Dodaj jajka i olej. Wszystko wymieszaj. Ciasto jest klejące, dlatego wygodniej zrobić to mikserem. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno minimum podwoić swoją wielkość). Przebij ciasto, zagnieć jeszcze przez chwilkę. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm, posmaruj białym serem i posyp migdałami. Zwiń w rulon i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Piecz niecałą godzinę do zrumienienia.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- Czekoladowe brownie i inne pyszne dania na maśle. Przepisy Sebastiana Olmy
- Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego
- Oto smaczne i dietetyczne dania, którymi się najesz. Sprawdź przepisy Darii Ładochy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Artykuł sponsorowany





