Domowe sosy do grilla to doskonały sposób na uzupełnienie smaku grillowanych dań. Bazując na prostych produktach, możemy sami stworzyć cały wachlarz pysznych i niespotykanych smaków. Przygotowane samodzielnie sosy ze względu na ich naturalny skład będą również zdrowe. Szczególną popularnością cieszą się sosy czosnkowy i musztardowy podawane w różnych odsłonach. W zależności od przyprawienia mogą być dodatkiem lub całkowicie zmienić smak potrawy.
Zobacz też: Przekąski na grilla dla dzieci i dorosłych. Z czego zrobić przekąski na grilla?
Sos czosnkowy – ulubiony dodatek w kuchni
Uwielbiają go wszyscy smakosze. Nic bardziej nie podkreśla smaku potraw grillowanych jak sos czosnkowy. Możliwości jego przyrządzenia jest wiele: na jogurcie, kefirze, śmietanie . W towarzystwie chili lub łagodnej bazylii. Setki wariacji na temat sosu czosnkowego czynią go królem pośród wszystkich sosów. Przyrządzając go, należy mieć na uwadze jedno – ma on być dodatkiem, a nie daniem głównym. Czosnek zyskuje swoją moc z upływem czasu, dlatego warto go przyrządzać kilka godzin wcześniej lub najlepiej zostawić na noc w lodówce. Połączy się z dodatkami i niesamowicie nada charakteru każdej potrawie.
Aromatyczny sos czosnkowy do mięs:
- mały jogurt naturalny,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez prasę lub bardzo drobno posiekanego),
- szczypta soli,
- szczypta słodkiej papryki,
- szczypta ziół prowansalskich.
Sos nie powinien być zbyt gęsty, dlatego wybieraj klasyczny jogurt naturalny o średniej gęstości. Wymieszane składniki włóż do słoika, zakręć, wstrząśnij kilkukrotnie i odstaw do lodówki na noc.
Zobacz też: Marynata do karkówki na grilla
Ziołowy sos czosnkowy do mięs i pizzy:
- jogurt grecki,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta: oregano, bazylii, tymianku, papryki słodkiej,
- odrobina wody gazowanej.
Jogurt zblendować razem z wodą. Dodać zioła i posiekany czosnek. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Sos czosnkowy do grillowanej ryby:
- jogurt naturalny gęsty,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- łyżeczka posiekanego kopru,
- szczypta soli.
Sos czosnkowy do grillowanych warzyw:
- jogurt naturalny gęsty,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki oliwy z oliwek,
- 5 oliwek czarnych, bardzo drobno posiekanych,
- sól,
- zioła prowansalskie.
Sos musztardowy – uwielbiany przez wielbicieli mięs
Klasyczna musztarda to obowiązkowy dodatek do potraw mięsnych. Szeroki wybór musztard daje możliwość stworzenia wielu pysznych i nietypowych sosów. Sos musztardowy dobrze smakuje na ostro, a jeszcze lepiej na słodko. W zależności od przyprawienia pasuje do mięs, ryb, a nawet warzyw.
Sos musztardowy do grillowanych mięs na ostro:
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- 1 łyżeczka śmietany.
Składniki dobrze połączyć trzepaczką do jajek i odstawić do lodówki na godzinę.
Sos musztardowo-miodowy do mięs:
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 2 łyżeczki płynnego miodu wielokwiatowego,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- odrobina wody.
Składniki dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na kilka godzin.
Aromatyczny sos musztardowy do grillowanego mięsa:
- 4 łyżeczki musztardy rosyjskiej,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Składniki wymieszać, odstawić do lodówki na godzinę.
Sos musztardowy do ryby na grillu:
- 4 łyżeczki musztardy łagodnej,
- 2 łyżeczki śmietany,
- 1 łyżka posiekanego kopru,
- sól, pieprz.
Składniki połączyć, odstawić na 30 min do lodówki.
Sos musztardowy do grillowanych warzyw:
- 3 łyżeczki musztardy miodowej,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Składniki dobrze wymieszać, od razu polać sosem grillowane warzywa.
Sos „musztarda na czerwono” do grillowanego mięsa:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego,
- 4 łyżki musztardy bawarskiej,
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany),
- 2 łyżki wody.
Składniki dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na 30 min.
Biały musztardowy sos do grillowanych warzyw:
- 4 łyżeczki łagodnej musztardy,
- 2 łyżeczki śmietany,
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku lub koperku,
- sól.
Składniki połączyć ze sobą, można podawać od razu.
Pomarańczowa musztarda na słodko:
- 4 łyżeczki łagodnej klasycznej musztardy,
- 2 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy,
- 1 łyżeczka płynnego miodu.
Składniki dobrze połączyć, odstawić do lodówki na godzinę. Podawać z mięsem lub warzywami.
Zobacz też: Grill z cegły – jak go wbudować i o czym koniecznie trzeba pamiętać?