Przepisy kulinarne

Ser camembert z grilla. Pyszna, lekka przekąska na lato

grillowany camembert rozmaryn na talerzu

Getty Images

Przepisy kulinarne

Ser camembert z grilla. Pyszna, lekka przekąska na lato

grillowany camembert rozmaryn na talerzu

Getty Images

Na grillu możemy przygotować nie tylko mięso, ale także warzywa czy sery. Doskonałym pomysłem na grillowaną potrawę jest ser camembert, który możemy podać z żurawiną lub sałatą. Grillowanie sera zajmuje zaledwie parę chwi

Lato to czas wspólnego grillowania, podczas którego prym wiodą mięsa i wędliny. Dobrym pomysłem jest wprowadzenie jako grillowanej potrawy sera camembert. Potrawa pochodzi z Francji. Zapieczony ser rozpływa się w ustach, a dodatek żurawiny nadaje mu niepowtarzalny smak.

Ser camembert z grilla – jak przyrządzić

Do przygotowania sera z grilla potrzebujemy specjalnej marynaty, którą możemy przygotować samodzielnie. Łyżeczkę tymianku łączymy z łyżeczką słodkiej papryki i czarnym pieprzem oraz oliwą (3 łyżki). Ser wkładamy do marynaty na pół godziny, następnie układamy na grillu/ruszcie. Musimy pamiętać, aby nie nakłuwać go widelcem. W tym celu używamy szczypiec lub łopatki do grilla. Przypiekamy z obu stron i podajemy z żurawiną. Przepisów na marynatę jest jednak kilka, więc każdy może znaleźć coś dla siebie. Kolejna propozycja to marynata z gotowym sosem do sałatek. Sos łączymy z miodem, ostrą papryką w proszku, łyżką oliwy oraz odrobiną świeżego tymianku. Folię aluminiową smarujemy delikatnie oliwą, układamy ser i polewamy przygotowaną marynatą. Możemy posypać ulubionymi, drobno posiekanymi orzechami. Zawijamy ser i układamy na ruszcie. Pieczemy około 15 minut. Gotowy możemy udekorować gałązką tymianku. Tak przygotowaną potrawę możemy podać z sałatką i grzankami. Ser ma wyrazisty słodko-ostry smak. Możemy też posmarować go oliwą zmieszaną jedynie z czarnym pieprzem lub specjalną przyprawą do grilla. Zamiast żurawiny na zimno, możemy podać żurawinę zasmażaną z cukrem. Ser pleśniowy dobrze komponuje się również z sałatką z rukoli. Przepis na camembert z grilla jest bardzo łatwy, a wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Potrzebujemy:

· sera camembert

· ząbka czosnku

· łyżeczki oliwy z oliwek

· bazylii i oregano

· suszonego niedźwiedziego czosnku.

Serki układamy na folii aluminiowej, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i zwykłym oraz przyprawami i polewamy oliwą. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Grillujemy, aż serki będą miękkie, około 10-20 minut. Rukolę mieszamy z suszonymi pomidorami w oleju i oliwkami. Mieszamy z oliwą, doprawiamy solą i ziołami. Na sałatce układamy grillowane serki. Możemy je także podać z grillowanymi warzywami, takimi jak cukinia czy bakłażan, lub po prostu z pomidorkami koktajlowymi. Sos do posmarowania serków możemy przygotować na wiele sposobów. Wystarczy połączyć zmiażdżony czosnek z posiekaną natką pietruszki, pieprzem i oliwą z oliwek. Camembert grillowany to danie, które powinno zadowolić najbardziej wybredne podniebienia.

Sposób na ser pleśniowy – camembert z grilla elektrycznego

Ser możemy grillować również na grillu elektrycznym. Składniki do przyrządzenia dania to:

· ser camembert

· słoiczek żurawiny

· miód lub syrop daktylowy

· świeży tymianek.

Ser układamy na folii aluminiowej, nakładamy porcję miodu i żurawiny, nakłuwamy patyczkiem. Następnie kładziemy tymianek i nakłuwamy patyczkiem w kilku miejscach. Tak przygotowany ser układamy na ruszcie. Przykrywamy, aby zachować wysoką temperaturę. Po około 8 minutach danie powinno być gotowe. Sprawdzamy to, naciskając na jego środek. Camembert z grilla elektrycznego możemy podawać, jeśli ugina się lekko, jest miękki i ciepły.

Camembert na słodko

Grillowany ser pleśniowy to bardzo efektowna i wyjątkowo smaczna przystawka. Choć za każdym razem przyrządza się go podobnie, dania różnią się rodzajem marynaty, dodatkami i przyprawami. Najbardziej znanym i chyba najczęściej podawanym jest ser camembert z grilla z żurawiną. Warto jednak poeksperymentować i spróbować innych połączeń. Dodatkami dobrze komponującymi się z serem są też różnego rodzaju orzechy: włoskie, migdały, nerkowce, pekan, do tego rodzynki i miód. Aby przygotować nieco bardziej zaskakującą wersję potrawy, należy mieć:

· sery pleśniowe camembert

· oliwę z oliwek

· gałązki rozmarynu

· orzechy – dowolne, ulubione

· rodzynki

· miód

· krem balsamiczny

· sok z połowy cytryny

· mielony imbir

· sałatę – mogą być różne rodzaje

· natkę pietruszki lub kiełki

· bagietkę

· ewentualnie konfiturę z fig.

Zaczynamy od uprażenia orzechów na suchej patelni. Do nich dodajemy miód, krem balsamiczny i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Dokładamy rodzynki i mielony imbir. Całość przez chwilę dusimy, a następnie zdejmujemy z ognia. Ser nacieramy oliwą, kładziemy na nim gałązki rozmarynu i wszystko układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Obsmażamy z obu stron, na koniec dokładamy bagietkę pokrojoną na kromki. Ser przekładamy na talerz (możemy posmarować konfiturą z fig), polewamy przygotowanym sosem miodowo- orzechowym. Obok sera układamy sałatę i podgrzane zarumienione kawałki bagietki. Możemy jeszcze udekorować natką pietruszki lub ulubionymi ziołami. Ser camembert z grilla w takiej wersji może zostać podany jako przystawka, ale sprawdzi się także jako deser.

Zobacz film: Burger z camembertem. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
83
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0