Jeśli urządzamy spotkanie towarzyskie przy grillu, musimy zadbać, by było na nim smaczne jedzenie. Nie chodzi tylko o danie główne, ale także o przekąski do grilla. Ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a będą ciekawie wyglądały na stole. Jakie zrobić przekąski na grilla, by były szybkie, kolorowe i wszystkim smakowały?

Kiedy na przyjęcie z grillowanym jedzeniem zapraszamy więcej osób, musimy się liczyć z tym, że będą różne oczekiwania smakowe. Samo grillowane mięso może nie wystarczyć – co zatem jeszcze przygotować? Z aromatycznym mięsem świetnie będą się komponowały przekąski na grilla. Zachwycą też gości. Chociaż przekąski do grilla czasem wyglądają bardzo ciekawie, ich przygotowanie niekoniecznie zajmuje dużo czasu. Jak można przygotować szybkie przekąski do grilla?

Proste przekąski z grilla – przepisy

Przekąski z grilla sprawdzają się doskonale podczas letniego grillowania w ogrodzie i mogą stać się atrakcją przyjęcia. Chociaż sztandarowymi potrawami z grilla są kiełbaski, karkówka czy boczek, mogą się znudzić, jeśli nie ma nic więcej. Wtedy z pomocą przychodzą przekąski na grilla – dzięki nim mamy szansę odkryć zupełnie nowe smaki znanych już produktów. Rozgrzewając grill , można przygotować takie przekąski, jak młode ziemniaki. Wyszorowane zostawiamy w całości lub kroimy w ćwiartki. Kładziemy je na folii aluminiowej, dorzucamy pokrojone ząbki czosnku i cebuli. Wystarczy do tego dodać odrobinę ziół, soli i masła, a później zawinąć w folię i piec przez godzinę. Jeśli chcemy, by przekąski do grilla były jeszcze zdrowsze, możemy przygotować grillowane szparagi.

Innym pomysłem na szybkie i smaczne przekąski na grilla mogą być faszerowane pieczarki. Z pieczarek z dużymi kapeluszami odcinamy nóżki i podsmażamy na maśle z zeszkloną cebulą. Do tego dodajemy kilka ząbków przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy grzyby zmiękną, dodajemy do nich troszkę bułki tartej i dosypujemy natki pietruszki. Farsz wkładamy do kapeluszy i przez 20 minut grillujemy na tackach. Przekąski grillowe możemy zrobić też z pomidorów. Wnętrze pomidora kroimy i mieszamy z serem fetą, szczypiorkiem i czosnkiem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wkładamy do pomidora i grillujemy przez około 20 minut. Wszystkie wymienione przepisy to sposób na tanie przekąski na grilla , które znikną w mgnieniu oka.

Zobacz film: Pomysły na wakacyjną ucztę z grilla. Źródło: Dzień Dobry TVN


Przekąski na grilla dla dzieci

Kiedy wśród gości lub domowników są dzieci, warto pokusić się o coś specjalnego i przygotować na grilla przekąski , które będą rozbudzały wyobraźnię i wzmagały dziecięcy apetyt. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że wiele dzieci z niechęcią odnosi się zarówno do mięsa, jak i warzyw. Jeśli na spotkaniu jest taki właśnie niejadek, możemy przygotować przekąski na grilla dla dzieci na bazie owoców. Nacinamy skórkę banana, wciskamy kilka kostek czekolady i zawijamy w folię. Nic nie smakuje lepiej niż grillowany banan z roztopioną czekoladą.

Ciekawym pomysłem jest zrobienie przekąsek na grilla w postaci szaszłyków owocowych. Potrzebujemy banana, jabłka, brzoskwini, 2 kiwi, paru winogron i opakowania pianek. Kroimy owoce: kiwi i banana w plastry, a brzoskwinię i jabłko w kwadraty. Nabijamy je po kolei na patyki do szaszłyków: najpierw banan, potem kiwi, pianka, następnie brzoskwinia i jabłko i znów pianka, a na koniec winogrono. Jeśli dzieci są łasuchami, pod koniec grillowania możemy dodać nieco miodu. Przekąski na grilla dla dzieci mogą też obejmować grzanki chlebowe lub ziemniaczane łódeczki faszerowane warzywami i posypane żółtym serem. Jeśli robiąc warzywne przekąski na grilla, chcemy zadowolić i dzieci, i dorosłych, możemy wziąć pod uwagę tradycyjne wersje szaszłyków wykonane z warzyw.

Jakie przekąski na grill, których się nie piecze?

Przekąski do grilla obejmują również przepisy na szybkie dodatki, które idealnie komponują się z grillowanym mięsem lub rybą, ale same nie potrzebują grillowania. Idealne na grilla sałatki , które jako przekąski będą urozmaiceniem na talerzu i podkreślą smak dania głównego. Przykładem jest sałatka Waldorf. Jeśli lubimy robić przetwory, możemy wyciągnąć słoiki z piklowanymi warzywami. Świetnie skomponują się z mięsem, a nam zaoszczędzi to pracy. Przekąski na grilla mogą obejmować też drobne koreczki i faszerowane świeże warzywa. Ciekawie będą też prezentowały się ogórki pokrojone na grube plastry, wydrążone i nafaszerowane białym serkiem z rzodkiewką. Uwzględnić też trzeba różnego rodzaju dipy: na bazie jogurtu, majonezu, keczupu. To także rodzaj przekąski do grilla , po którą każdy chętnie sięgnie.

Co sądzisz o tym artykule?
48
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0