Makaron w gazpacho - przepis Matteo Brunettiego

Makaron w gazpacho
Makaron w gazpacho - przepis Matteo Brunettiego
Źródło: Jerzy Dudek
W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti, ambasador kuchni i kultury włoskiej w Polsce, a także finalista 6. edycji MasterChefa, zaprezentował swoje sposoby na ogórka i cukinię. Sprawdź jego przepis na makaron w gazpacho. 

Makaron w gazpacho - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 80 g octu białego wina,
  • 200 g ogórków,
  • 100 g chleba,
  • 600 g pomidorków koktajlowych,
  • 50 g cebuli czerwonej,
  • 2 czerwone papryki,
  • ząbek czosnku,
  • sol, pieprz oliwa,
  • łyżka miodu,
  • skórka i sok z 1 cytryny,
  • świeża mięta i bazylia do dekoracji
  • jadalne kwiaty do dekoracji (np. Bratki).

Sposób przygotowania makaronu w gazpacho

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
  2. W międzyczasie zblendować wszystkie składniki w blenderze.
  3. Przyprawić solą, pieprzem, dużą ilością oliwy z oliwek i ponownie zblendować.
  4. Makaron odcedzić, wymieszać go w misce z powstałym gazpacho.
  5. Podawać w głębokich talerzach, udekorowane świeżymi ziołami.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości