Makaron w gazpacho - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g makaronu,
- 80 g octu białego wina,
- 200 g ogórków,
- 100 g chleba,
- 600 g pomidorków koktajlowych,
- 50 g cebuli czerwonej,
- 2 czerwone papryki,
- ząbek czosnku,
- sol, pieprz oliwa,
- łyżka miodu,
- skórka i sok z 1 cytryny,
- świeża mięta i bazylia do dekoracji
- jadalne kwiaty do dekoracji (np. Bratki).
Sposób przygotowania makaronu w gazpacho
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
- W międzyczasie zblendować wszystkie składniki w blenderze.
- Przyprawić solą, pieprzem, dużą ilością oliwy z oliwek i ponownie zblendować.
- Makaron odcedzić, wymieszać go w misce z powstałym gazpacho.
- Podawać w głębokich talerzach, udekorowane świeżymi ziołami.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kuchnia włoska i jej charakterystyka – ponadczasowe dania włoskie, których warto spróbować
- Krem zabajony, pasta, risotto, parmigiana – dania włoskie, szybkie i łatwe
- Bruschetta z brokułami i zabaione z wiśniami, czyli włoska fiesta Cristiny Catese i Andrzeja Krzywego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek
podziel się: