Kuchnia włoska i jej charakterystyka – ponadczasowe dania włoskie, których warto spróbować

Czym charakteryzuje się kuchnia włoska?
Kuchnia włoska
Źródło: Capelle.r / Getty Images
Kuchnia włoska uważana jest za jedną z najlepszych kuchni świata. Różnorodne makarony, włoska pizza, wysokiej jakości sery oraz cała masa jedynych w swoim rodzaju przystawek skradły serca ludzi na całym świecie. Czym charakteryzują się włoskie smaki?

Każdy, kto odwiedził kilka różnych miejsc w słonecznej Italii wie, jak różnorodnym i barwnym jest ona krajem. Północ zdobią wysokie Alpy, centrum piękne kamienne miasteczka, a południe wspaniałe piaszczyste plaże. Wszystkie włoskie prowincja łączy jeden wspólny mianownik: spektakularna włoska kuchnia. Pachnie ona czosnkiem i licznymi ziołami, głównie bazylią, oregano, tymiankiem i rozmarynem. Smakuje przede wszystkim parmezanem, oliwą z oliwek i dojrzewającymi w słońcu pomidorami. Każda restauracja włoska wypełniona jest mieszanką wspaniałych aromatów i barw. Nic dziwnego, że włoskie jedzenie uważane jest za najsmaczniejsze na świecie, a pizza włoska czy włoski makaron na stałe wpisały się w menu ludzi z różnych zakątków globu.

Włoskie dania – co jedzą Włosi?

Dla Włochów każdy posiłek w ciągu dnia to prawdziwe święto, który celebruje się w odpowiedni sposób. Choć Włochy są kolebką najpopularniejszego fast foodu świata, czyli pizzy, nie ma tu miejsca na szybkie spożywanie posiłków „w biegu”. Włosi lubią zasiąść do stołu w większym gronie i w spokoju zjeść podane danie. Dzień rozpoczynają od lekkiego posiłku i kawy. Co jedzą Włosi na śniadanie ? Zazwyczaj coś słodkiego np. croissanty lub tosty z dżemem. Tradycyjny włoski obiad składa się zaś z czterech obfitych elementów: przystawki (antipasto ), pierwszego dania ( primo piatto ), dania głównego ( secondo piatto ) oraz deseru (dolce). Je się go zazwyczaj w późnych godzinach popołudniowych lub wieczorem. Przystawki włoskie to różnego rodzaju sałatki, sery, wędliny i warzywa. Serwuje się je wspólnie na jednym talerzu lub drewnianej deseczce ( antipasto platter ). Pierwsze danie stanowi zazwyczaj tradycyjna zupa włoska. Mogą to być wszelakie kremy (np. brokułowa lub pomidorowa) bądź minestrone, czyli bogata w składniki zupa warzywna. Włoskie dania obiadowe to zazwyczaj różnorodne makarony, ryby, owoce morza bądź mięsa. Wszystko mocno kropi się oliwą z oliwek i posypuje świeżymi ziołami. Typowe desery włoskie są bardzo słodkie, a rozmiarem i obfitością nie odbiegają znacznie od innych elementów posiłku. Tradycyjna włoska kolacja zawsze podawana jest w towarzystwie różnych włoskich win.

Kuchnia włoska – przepisy i najpopularniejsze włoskie potrawy

Istnieje wiele wspaniałych i ponadczasowych dań, którymi pochwalić się może każda włoska restauracja czy pizzeria. Włoska kuchnia pełna jest bowiem przysmaków, które podbiły cały świat. Nie sposób wymienić ich wszystkich. Do najpopularniejszych zaliczyć można przede wszystkim przyrządzany na wiele sposobów makaron włoski czy włoskie zupy. Wyróżnić można natomiast kilka dań, które najlepiej oddają smaki kuchni włoskie oraz prawdziwie włoski charakter.

PIZZA WŁOSKA – przepis na prawdziwą, tradycyjną pizzę przekazywany jest we włoskich rodzinach z pokolenia na pokolenie. Jej sekretem jest niezwykle cienkie ciasto, pokryte aromatycznym sosem pomidorowym i najlepszej jakości serem. Na dodatki wybiera się najsmaczniejsze włoskie specjały: cienką szynkę parmeńską, oliwki z sycylijskich gajów czy złowione w Morzu Śródziemnym owoce morza.

PASTA WŁOSKA – najsłynniejsze potrawy włoskie to te zawierające makaron (wł. pasta ). Spaghetti, rigatoni, tagliatelle i cannelloni to nieodłączny element tradycyjnej kuchni Włochów. Podaje się je w towarzystwie różnorodnych sosów warzywnych lub mięsnych oraz posypane startym serem. Dzięki swojej prostocie w przygotowaniu i niezwykłemu smaku, dania włoskie z makaronem niewątpliwie zawojowały świat.

RISOTTO WŁOSKIE – risotto to włoska potrawa z ryżem zalanym bulionem. Popularne jest głównie w północnej części kraju, ale spotkać je można także w innych regionach. Włoskie przepisy, książki kucharskie i blogi kulinarne pełne są wariantów przyrządzania ryżu. Najpopularniejszą opcją jest risotto z owocami morza ( alla pescatora ) lub z borowikami ( ai funghi ).

GNOCCHI – tradycyjne dania kuchni włoskiej to często potrawy mączne, takie jak chociażby gnocchi. Są to włoskie kluski ziemniaczane, smakiem przypominające polskie kopytka. W zależności od regionu podaje się je z innym sosem.

TORTELLINI I RAVIOLI – włoskie menu nie istnieje bez tortellini i ravioli. Są to potrawy kuchni włoskiej wyglądem przypominające polskie pierogi lub wigilijne uszka. Różnią się od siebie kształtem i wielkością, ale zazwyczaj faszerowane są podobnym nadzieniem – mięsem, serem lub szpinakiem.

WŁOSKIE DANIA MIĘSNE – kuchnia włoska to również dania z mięsa. Najpopularniejszym wśród smakoszy świata jest ragù, czy li sos z pomidorów i mięsa mielonego (jego najbardziej rozpoznawalnym wariantem jest sos boloński, wł. bolognese ). Podaje się go z gotowanymi makaronami lub zapiekany w lasagne.

DESERY – najsłynniejsze włoskie przysmaki to znakomite desery, które dobrze znamy z polskich restauracji i kawiarni. Należą do nich między innymi tiramisu, panna cotta, crostata czy wielosmakowe lody (wł. gelato).

Zobacz wideo: Jak tanio kupić dom we Włoszech? Piotr Wojtasik radzi

Jak tanio kupić dom we Włoszech? Piotr Wojtasik radzi
Jak tanio kupić dom we Włoszech? Piotr Wojtasik radzi

Zobacz też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości