Michał Cessanis odkrył przepis na najlepszą oliwę. Nie kupisz jej za kilka złotych

Do zobaczenia w Trydencie
Michał Cessanis zabrał nas do Trydentu, który graniczy z jeziorem Garda. To tam znajduje się serce sadów oliwnych. Jak rozpoznać najlepszą oliwę? Jak zrobić dobrą włoską pizzę i nie zepsuć jej smaku? Na te pytania odpowiedzieli mieszkańcy włoskiego miasta, którzy byli bohaterami reportażu Dzień Dobry TVN.

Uprawa oliwek nad jeziorem Garda

Zbiory oliwek przypadają na jesień. Jeżeli chce się uzyskać najwyższą jakość oliwy, to powinna ona zostać wyciśnięta w ciągu 24 godzin od zerwania owoców. Ze 100 kg oliwek udaje się uzyskać od 14 do 16 l złotego płynu.

Od lat mieszkańcy Trydentu poświęcają produkcji oliwy swoje życie.

- Natura jest dla nas bardzo łaskawa i dzięki temu, że jest tu jezioro Garda mamy wyjątkowy mikroklimat. To dzięki niemu jest możliwa uprawa drzew oliwnych. To mały obszar, ale każda rodzina ma drzewa oliwne i wytłacza oliwę. Zajmują się tym wszyscy dookoła. To nasza tradycja, element kultury - powiedziała Anna Marzadro.

Jak rozpoznać najlepszą oliwę?

Michał Cessanis dowiedział się, że oliwa, którą kupuje się w sklepie za 3 euro może nie do końca być dobra.

- Musisz pomyśleć o całym procesie jej produkcji, który trwa ponad rok. Trzeba dbać o drzewa, potem zerwać oliwki, zapłacić ludziom, potem tłoczenie, wielokrotne filtrowanie i butelkowanie - dowiedział się od miejscowego producenta.

- Powinieneś wyczuć trzy różne aromaty w przypadku dobrej oliwy z tego regionu: trawę, pomidory i karczochy - dodał ekspert.

Jak zrobić włoską pizzę?

Kucharz Alberto Pagliani poinstruował w kuchni Michała Cessanisa w robieniu włoskiej pizzy. Pozornie łatwe zadanie, okazało się bardzo wymagające.

- Ciasto musisz wygniatać, aż będzie miękkie. Kiedy zrobisz kulkę i poturlasz ją po blacie, to na powierzchni powinna być całkowicie gładka - powiedział właściciel restauracji w Trydencie.

- Oliwę dajesz na końcu, kiedy będziesz miał wyrobione ciasto. Jeśli dodasz ją wcześniej, to rozbijesz ciasto i zmarnujesz swoją pracę. Dodatkowo nie mieszasz soli z drożdżami, bo jedno wybije drugie - dodał.

Do zrobienia pizzy wykorzystał:

  • 1 kg mąki
    • 20 g soli
      • olej z Gardy
        • 6 g drożdży
          • dodatki: pomidory, rukola i sery

            Zobacz też:

            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

            Autor: Oskar Netkowski

            Reporter: Marek Zieliński

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości