Uprawa oliwek nad jeziorem Garda
Zbiory oliwek przypadają na jesień. Jeżeli chce się uzyskać najwyższą jakość oliwy, to powinna ona zostać wyciśnięta w ciągu 24 godzin od zerwania owoców. Ze 100 kg oliwek udaje się uzyskać od 14 do 16 l złotego płynu.
Od lat mieszkańcy Trydentu poświęcają produkcji oliwy swoje życie.
- Natura jest dla nas bardzo łaskawa i dzięki temu, że jest tu jezioro Garda mamy wyjątkowy mikroklimat. To dzięki niemu jest możliwa uprawa drzew oliwnych. To mały obszar, ale każda rodzina ma drzewa oliwne i wytłacza oliwę. Zajmują się tym wszyscy dookoła. To nasza tradycja, element kultury - powiedziała Anna Marzadro.
Jak rozpoznać najlepszą oliwę?
Michał Cessanis dowiedział się, że oliwa, którą kupuje się w sklepie za 3 euro może nie do końca być dobra.
- Musisz pomyśleć o całym procesie jej produkcji, który trwa ponad rok. Trzeba dbać o drzewa, potem zerwać oliwki, zapłacić ludziom, potem tłoczenie, wielokrotne filtrowanie i butelkowanie - dowiedział się od miejscowego producenta.
- Powinieneś wyczuć trzy różne aromaty w przypadku dobrej oliwy z tego regionu: trawę, pomidory i karczochy - dodał ekspert.
Jak zrobić włoską pizzę?
Kucharz Alberto Pagliani poinstruował w kuchni Michała Cessanisa w robieniu włoskiej pizzy. Pozornie łatwe zadanie, okazało się bardzo wymagające.
- Ciasto musisz wygniatać, aż będzie miękkie. Kiedy zrobisz kulkę i poturlasz ją po blacie, to na powierzchni powinna być całkowicie gładka - powiedział właściciel restauracji w Trydencie.
- Oliwę dajesz na końcu, kiedy będziesz miał wyrobione ciasto. Jeśli dodasz ją wcześniej, to rozbijesz ciasto i zmarnujesz swoją pracę. Dodatkowo nie mieszasz soli z drożdżami, bo jedno wybije drugie - dodał.
Do zrobienia pizzy wykorzystał:
- 1 kg mąki
- 20 g soli
- olej z Gardy
- 6 g drożdży
- dodatki: pomidory, rukola i sery
Zobacz też:
- Bracia Brunetti o życiu w Polsce. Dlaczego finalista MasterChefa woli nasz kraj niż Włochy?
- Zaręczyny z siostrzeńcem Berlusconiego, a potem klasztor w Medugorje. Jak zakonne mury odmieniły życie polskiej modelki?
- Magia włoskich Dolomitów. Podróżniczka. „To jest kraina kwitnących łąk, krystalicznie czystych strumyków”
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Oskar Netkowski
Reporter: Marek Zieliński