Dalsza część tekstu pod wideo:
Najlepsze zupy z ryb i owoców morza - ranking Taste Atlas
Serwis Tasteatlas.com regularnie publikuje rankingi - w oparciu o głosy internautów - najlepszych dań na świecie. Najnowszy został poświęcony zupom rybnym i z owoców morza. Dwa pierwsze miejsca powędrowały do Finlandii:
- kremowa zupa z łososia (Lohikeitto),
- zupa rybna (Kalakeitto), która jest podstawą fińskiej kuchni.
Podium zamknęła tajska zupa tom yum, która jest pikantna i kwaśna. Składa się z szalotek, trawy cytrynowej, sosu rybnego, posiekanego świeżego imbiru, krewetek, grzybów, liści limonki, soku z limonki i posiekanych papryczek chili. Kolejne miejsca zajęły:
- peruwiańska zupa krewetkowa,
- szkocka zupa Cullen skink przygotowywana z wędzonej ryby,
- krem z krewetek (Luizjana, USA),
- zupa z krabów (USA),
- laksam - malezyjska zupa,
- encebollado - to narodowe danie z Ekwadoru,
- wietnamska zupa słodko-kwaśna canh chua cá.
Polska zupa rybna doceniona w światowym rankingu
Choć nasza zupa została dostrzeżona przez twórców rankingu, to zajęła dalekie miejsce. Na 50 pozycji uplasowała się dopiero na 45. miejscu. Na 5 gwiazdek otrzymała notę 3,6.
"Tradycyjna polska zupa rybna zazwyczaj składa się z filetów rybnych, warzyw oraz różnych przypraw i świeżych ziół. [...] Dla większości Polaków ta sycąca zupa stanowi nieodłączny element wigilijnej kolacji. Wówczas przygotowuje się ją z karpia i spożywa jako jedno z pierwszych dań" - opisali nasze danie autorzy przewodnika Taste Atlas.
Jak dodali, kultową serwuje Bar Przystań w Sopocie.
Poniżej pełen ranking:
Zobacz także:
- Zupa rybna – odkryj ją na nowo! Podpowiadamy przepis na pyszną zupę rybną nie tylko od święta
- Masz ochotę na pyszną zupę rybną? Wypróbuj halaszle z przepisu Jaśka Kuronia
- Zupa rybna według przepisu Szymona Czerwińskiego - finalisty V. edycji MasterChef
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: tasteatlas.com
Źródło zdjęcia głównego: siete_vidas/Getty Images