Trwa druga edycja programu "MasterChef Nastolatki". W kuchni Dzień Dobry TVN pod opieką Darii Ładochy gościmy kolejnego uczestnika - Adriana Ziółkowskiego. Co dzisiaj zgotowali? Poznajcie ich przepisy.
Najnowszy odcinek MasterChef Nastolatki 2. edycji na antenie TVN już o 20:55.
Odcinek siódmy największego show kulinarnego rozpocznie się od zadania, które na pierwszy rzut oka wydaje się proste, ale jest wymagające. Uczestnicy będą musieli stawić czoła wyzwaniu związanemu z jajkami! Ich zadaniem będzie przygotowanie idealnego jajka poche, podanego w aksamitnym sosie holenderskim. Może to brzmi klasycznie, ale nie dajcie się zwieść prostocie - liczy się tu precyzja, technika i doskonały smak. A kto będzie oceniał ich kulinarne dokonania? Gościem specjalnym tej konkurencji będzie Michał Korkosz, znany jako "Rozkoszny". On doskonale wie, jak przekształcić klasyczne dania w prawdziwe arcydzieła. A dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN dania z łososia z uczestnikiem - Adrianem Ziółkowskim.
Łosoś w sosie warzywnym z ananasem - przepis Darii ładochy
Składniki:
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
- szalotka drobno posiekana,
- 700 g łososia bez skóry,
- czerwona papryka pokrojona w kostkę,
- żółta papryka pokrojona w kostkę,
- marchewka pokrojona w talarki,
- 15 pomidorków cherry przekrojonych na połówki,
- ½ świeżego ananasa pokrojonego w kostkę,
- 2 łyżki jasnej pasty z tamaryndowca,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sok z ½ pomarańczy,
- sok z 1 limonki,
- bazylia tajska lub mięta ogrodowa,
- ugotowany ryż jaśminowy,
- garść solonych orzeszków ziemnych,
- łyżka oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Łososia upiecz na parze w piekarniku w temperaturze 180 stopni. W szerokim rondlu rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż szalotkę oraz czosnek. Dodaj marchewkę, papryki oraz ananasa i chwile podsmażaj. Dodaj pomidorki cherry. Następnie podlej sosem sojowym i energicznie zamieszaj. Dodaj pastę z tamaryndowca i sok z pomarańczy oraz limonki. Wyjmij łososia z piekarnika i ułóż na półmisku. Dodaj ryż oraz sos warzywny. Na koniec udekoruj bazylią tajską lub miętą i posyp orzeszkami.
Zupa rybna z łososiem - przepis Darii Ładochy
Składniki:
- 1 kg filetów bez skóry z łososia,
- tarta pietruszka,
- biała część pora pokrojonego w talarki,
- kłącze selera naciowego pokrojonego w krążki,
- łyżka masła klarowanego,
- 1,5 l bulionu,
- starta marchewka,
- cebula drobno posiekana,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
- 12 łyżki siekanej kolendry,
- sól, pieprz,
- sok z 1 limonki,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 600 ml passaty pomidorowej,
- 10 oliwek pokrojonych na plasterki.
Sposób przygotowania:
W garnku na maśle klarowanym podsmaż wszystkie przyprawy i warzywa. Zalej bulionem. Gotuj około 12 minut. Dodaj pokrojoną rybę i doprowadź do wrzenia. Zagotuj i na koniec dodaj sok z limonki i passatę pomidorową oraz dodaj oliwki. Przed podaniem posyp kolendrą.
Łosoś podany na rissotto porowo-bazyliowym z kremowym sosem szalotkowym - przepis Adriana Ziółkowskiego
Składniki:
- 220 g łososia,
- 5 porów,
- seler,
- 5 cebul,
- pół kilo marchwi,
- 3 główki czosnku,
- 250 g szalotki,
- paczka ryżu arborio,
- 300 ml białego wina,
- krzaczek bazylii,
- 400 g parmezanu,
- 400 g masła,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 2 krzaczki pietruszki,
- 300 ml oleju z pestek winogron,
- kawałeczek rozmarynu,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 100 g różowego pieprzu,
- 5 g agaru.
Sposób przygotowania:
Wstawiam wywar warzywny z marchewki, selera, pora, pietruszki, cebuli, około pół litra. Cienko pokrojonego pora przesmażam na czosnku i szalotce, wsypuje risotto, mieszam chwilę prażąc i dodaję białe wino, po chwili stopniowo podlewam wywarem. Gdy risotto jest już al dente, dodaję zblendowaną bazylię z wywarem. Po minucie, gdy wszystko się wymiesza, dodaję masło pieprz i parmezan.
Sos: szalotkę mocno solę, przesmażam na maśle, dodaje białe wino, gdy się zredukuje, dodaję śmietankę 30% i szczypiorek, wszystko kropię oliwą pietruszkową.
Pietruszkę blanszuję, następnie blenduję z oliwą z pestek winogron i przecedzam przez sitko, pozbywając się wszelkich kawałeczków. Łososia smażę na odrobinie oleju od strony skóry, następnie chwilę na drugiej stronie i gdy skóra zrobi się chrupiąca, dodaję masło i czosnek i rozmaryn i bastuję do momentu, aż będzie gotowy. Ze startego parmezanu robię chipsa.
Różowy pieprz gotuję z wodą, gdy woda uzyska smak pieprzu, przecedzam, dodaję agar, gdy całość się zagotuje, ostudzam, blenduję i otrzymuje żelkę.
Tatar z łososia marynowany na słono-słodko z dodatkami - przepis Adriana Ziółkowskiego
Składniki:
- 80 g łososia,
- 60 ml sosu sojowego,
- 50 ml sosu rybnego,
- 50 ml octu ryżowego,
- 120 g cukru,
- zest z 1 limonki,
- zest z 1 pomarańczy,
- sok z 1 limonki,
- kawałek trawy cytrnowej,
- kawałek imbiru,
- ½ awokado,
- odrobina papryki ramiro,
- 10 g serka śmietankowego,
- 300 ml oleju z pestek winogron,
- 2 główki czosnku,
- krzaczek pietruszki,
- krzaczek koperku,
- mała paczka szpinaku,
- 300 ml oleju,
- 2 złotka,
- 30 ml octu winnego,
- łyżeczka musztardy,
- pół łyżeczki tabasco,
- 2 łyżeczki sosu Worcester,
- 6 łyżeczek majonezu sriracha,
- pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Łososia drobno siekam, solę i pieprzę, a następnie wrzucam do zalewy z sosu rybnego, octu ryżowego, cukru zestu z limonki i pomarańczy, soku z limonki, trawy cytrynowej i imbiru. Po wyciągnięciu mieszam go z awokado, papryką i odrobiną serka philadelfia.
Całość układam w ringu, w którym znajduje się mniejszy ring, do którego wlewam oliwę ziołowo-koperkową. Czosnek, lubczyk, koperek, szpinak, pietruszkę blanszuję, a następnie blenduję i przecedzam dokładnie przez sitko. Skórę z łososia wrzucam do rozgrzanego oleju, do uzyskania efektu chipsa. Ubijam 2 żółtka z octem winnym i musztardą dijon, dodaję sól, pieprz, tabasco, sos Worcestershire i majo-Sriracha, aby powstał majonez. Całość posypuje szczypiorkiem. Dodaję ozdobne kwiatki i kiełki.
Zobacz także:
- Tomasza Jakubiaka zabrakło w nowej edycji "MasterChef Nastolatki". Kto jest trzecim jurorem?
- "MasterChef Nastolatki" wraca na antenę TVN. Co się będzie działo w nowym sezonie?
- Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki". "Ucieszyłam się, że mogłam ją poznać"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Adrian Ziółkowski i Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News