Łososiowe smakołyki Darii Ładochy i uczestnika "MasterChef Nastolatki" - Adriana Ziółkowskiego. Co zgotowali?

Łososiowe smakołyki Darii Ładochy i uczestnika "MasterChef Nastolatki" - Adriana Ziółkowskiego. Co zgotowali?
Dziś w kuchni Daria Ładocha i Adrian z “MasterChef Nastolatki”
Źródło: Dzień Dobry TVN

Trwa druga edycja programu "MasterChef Nastolatki". W kuchni Dzień Dobry TVN pod opieką Darii Ładochy gościmy kolejnego uczestnika - Adriana Ziółkowskiego. Co dzisiaj zgotowali? Poznajcie ich przepisy.

Najnowszy odcinek MasterChef Nastolatki 2. edycji na antenie TVN już o 20:55.

Odcinek siódmy największego show kulinarnego rozpocznie się od zadania, które na pierwszy rzut oka wydaje się proste, ale jest wymagające. Uczestnicy będą musieli stawić czoła wyzwaniu związanemu z jajkami! Ich zadaniem będzie przygotowanie idealnego jajka poche, podanego w aksamitnym sosie holenderskim. Może to brzmi klasycznie, ale nie dajcie się zwieść prostocie - liczy się tu precyzja, technika i doskonały smak. A kto będzie oceniał ich kulinarne dokonania? Gościem specjalnym tej konkurencji będzie Michał Korkosz, znany jako "Rozkoszny". On doskonale wie, jak przekształcić klasyczne dania w prawdziwe arcydzieła. A dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN dania z łososia z uczestnikiem - Adrianem Ziółkowskim.

Łosoś w sosie warzywnym z ananasem - przepis Darii ładochy

Łosoś w sosie warzywnym z ananasem
Łosoś w sosie warzywnym z ananasem
Łosoś w sosie warzywnym z ananasem
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • szalotka drobno posiekana,
  • 700 g łososia bez skóry,
  • czerwona papryka pokrojona w kostkę,
  • żółta papryka pokrojona w kostkę,
  • marchewka pokrojona w talarki,
  • 15 pomidorków cherry przekrojonych na połówki,
  • ½ świeżego ananasa pokrojonego w kostkę,
  • 2 łyżki jasnej pasty z tamaryndowca,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sok z ½ pomarańczy,
  • sok z 1 limonki,
  • bazylia tajska lub mięta ogrodowa,
  • ugotowany ryż jaśminowy,
  • garść solonych orzeszków ziemnych,
  • łyżka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Łososia upiecz na parze w piekarniku w temperaturze 180 stopni. W szerokim rondlu rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż szalotkę oraz czosnek. Dodaj marchewkę, papryki oraz ananasa i chwile podsmażaj. Dodaj pomidorki cherry. Następnie podlej sosem sojowym i energicznie zamieszaj. Dodaj pastę z tamaryndowca i sok z pomarańczy oraz limonki. Wyjmij łososia z piekarnika i ułóż na półmisku. Dodaj ryż oraz sos warzywny. Na koniec udekoruj bazylią tajską lub miętą i posyp orzeszkami.

Zupa rybna z łososiem - przepis Darii Ładochy

Zupa rybna z łososiem
Zupa rybna z łososiem
Zupa rybna z łososiem
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 1 kg filetów bez skóry z łososia,
  • tarta pietruszka,
  • biała część pora pokrojonego w talarki,
  • kłącze selera naciowego pokrojonego w krążki,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 1,5 l bulionu,
  • starta marchewka,
  • cebula drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 12 łyżki siekanej kolendry,
  • sól, pieprz,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 600 ml passaty pomidorowej,
  • 10 oliwek pokrojonych na plasterki.

Sposób przygotowania:

W garnku na maśle klarowanym podsmaż wszystkie przyprawy i warzywa. Zalej bulionem. Gotuj około 12 minut. Dodaj pokrojoną rybę i doprowadź do wrzenia. Zagotuj i na koniec dodaj sok z limonki i passatę pomidorową oraz dodaj oliwki. Przed podaniem posyp kolendrą.

Łosoś podany na rissotto porowo-bazyliowym z kremowym sosem szalotkowym - przepis Adriana Ziółkowskiego

Łosoś podany na rissotto porowo-bazyliowym z kremowym sosem szalotkowym
Łosoś podany na rissotto porowo-bazyliowym z kremowym sosem szalotkowym
Łosoś podany na rissotto porowo-bazyliowym z kremowym sosem szalotkowym
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 220 g łososia,
  • 5 porów,
  • seler,
  • 5 cebul,
  • pół kilo marchwi,
  • 3 główki czosnku,
  • 250 g szalotki,
  • paczka ryżu arborio,
  • 300 ml białego wina,
  • krzaczek bazylii,
  • 400 g parmezanu,
  • 400 g masła,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 2 krzaczki pietruszki,
  • 300 ml oleju z pestek winogron,
  • kawałeczek rozmarynu,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 100 g różowego pieprzu,
  • 5 g agaru.

Sposób przygotowania:

Wstawiam wywar warzywny z marchewki, selera, pora, pietruszki, cebuli, około pół litra. Cienko pokrojonego pora przesmażam na czosnku i szalotce, wsypuje risotto, mieszam chwilę prażąc i dodaję białe wino, po chwili stopniowo podlewam wywarem. Gdy risotto jest już al dente, dodaję zblendowaną bazylię z wywarem. Po minucie, gdy wszystko się wymiesza, dodaję masło pieprz i parmezan.

Sos: szalotkę mocno solę, przesmażam na maśle, dodaje białe wino, gdy się zredukuje, dodaję śmietankę 30% i szczypiorek, wszystko kropię oliwą pietruszkową.

Pietruszkę blanszuję, następnie blenduję z oliwą z pestek winogron i przecedzam przez sitko, pozbywając się wszelkich kawałeczków. Łososia smażę na odrobinie oleju od strony skóry, następnie chwilę na drugiej stronie i gdy skóra zrobi się chrupiąca, dodaję masło i czosnek i rozmaryn i bastuję do momentu, aż będzie gotowy. Ze startego parmezanu robię chipsa.

Różowy pieprz gotuję z wodą, gdy woda uzyska smak pieprzu, przecedzam, dodaję agar, gdy całość się zagotuje, ostudzam, blenduję i otrzymuje żelkę.

Tatar z łososia marynowany na słono-słodko z dodatkami - przepis Adriana Ziółkowskiego

Składniki:

  • 80 g łososia,
  • 60 ml sosu sojowego,
  • 50 ml sosu rybnego,
  • 50 ml octu ryżowego,
  • 120 g cukru,
  • zest z 1 limonki,
  • zest z 1 pomarańczy,
  • sok z 1 limonki,
  • kawałek trawy cytrnowej,
  • kawałek imbiru,
  • ½ awokado,
  • odrobina papryki ramiro,
  • 10 g serka śmietankowego,
  • 300 ml oleju z pestek winogron,
  • 2 główki czosnku,
  • krzaczek pietruszki,
  • krzaczek koperku,
  • mała paczka szpinaku,
  • 300 ml oleju,
  • 2 złotka,
  • 30 ml octu winnego,
  • łyżeczka musztardy,
  • pół łyżeczki tabasco,
  • 2 łyżeczki sosu Worcester,
  • 6 łyżeczek majonezu sriracha,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Łososia drobno siekam, solę i pieprzę, a następnie wrzucam do zalewy z sosu rybnego, octu ryżowego, cukru zestu z limonki i pomarańczy, soku z limonki, trawy cytrynowej i imbiru. Po wyciągnięciu mieszam go z awokado, papryką i odrobiną serka philadelfia.

Całość układam w ringu, w którym znajduje się mniejszy ring, do którego wlewam oliwę ziołowo-koperkową. Czosnek, lubczyk, koperek, szpinak, pietruszkę blanszuję, a następnie blenduję i przecedzam dokładnie przez sitko. Skórę z łososia wrzucam do rozgrzanego oleju, do uzyskania efektu chipsa. Ubijam 2 żółtka z octem winnym i musztardą dijon, dodaję sól, pieprz, tabasco, sos Worcestershire i majo-Sriracha, aby powstał majonez. Całość posypuje szczypiorkiem. Dodaję ozdobne kwiatki i kiełki.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości