Materiał promocyjny

Wszystkie oblicza kaszy. Różne odmiany na słodko i słono z przepisów Darii Ładochy i Julii Krasnowskiej

Daria Ładocha i Julia Krasnowska
Wszystkie oblicza kaszy. Różne odmiany na słodko i słono z przepisów Darii Ładochy i Julii Krasnowskiej
Źródło: East News/Anita Walczewska

Już dziś wieczorem kolejny, 4. odcinek programu "Masterchef Nastolatki". Tymczasem w kuchni Dzień Dobry TVN gościła jedna z uczestniczek show - Julia Krasnowska w towarzystwie Darii Ładochy. Duetowi udało się wyczarować niebanalne dania z kaszą w roli w głównej.

Kasze są znane ze swoich cennych właściwości zdrowotnych. Gryczana jest wytwarzana z gryki, której białka są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością oraz strawnością do białek roślin strączkowych. Często stosowana jest jako dodatek do gorących dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.

Z kolei kasza jęczmienna należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych. Może być spożywana jako samodzielne danie lub jako składnik zup, zapiekanek i farszów. Bulgur to grubo mielona pszenica durum. Jest bogata w błonnik, zawiera mało tłuszczów, jest najmniej kaloryczną odmianą kaszy, dlatego jest polecana osobom dbającym o linię.

Kuskus jest narodową potrawą kuchni marokańskiej. Podawana jest wcześniejszemu procesowi gotowania na parze, dzięki czemu czas jej przygotowania jest znacznie skrócony. Ziarenka kuskusu są w świecie muzułmańskim symbolem szczęścia i bogactwa.

Orzechowe tabbouleh na kaszy bulgur

Orzechowe tabbouleh na kaszy bulgur
Orzechowe tabbouleh na kaszy bulgur
Orzechowe tabbouleh na kaszy bulgur
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki:

  • szklanka komosy ryżowej,
  • łyżka pokruszonych orzechów laskowych,
  • łyżka pokruszonych orzechów włoskich,
  • łyżka orzechów piniowych podprażonych,
  • 300 g pomidorków koktajlowych,
  • 10 czarnych oliwek,
  • ½ ogórka zielonego,
  • natka pietruszki,
  • mięta,
  • szalotka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • sok z cytryny,
  • garść rukoli,
  • świeże oregano,
  • miękkie awokado.

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj na sposób sypki z dodatkiem soli. Przełóż do miski. Dodaj pokrojone pomidorki, oliwki, ogórka, pokrojone awokado, posiekane zioła, orzechy, dodaj musztardę, oliwę i sok z cytryny. Podawaj z rukolą.

Zupa warzywna a'la minestrone z kaszą jęczmienną

Zupa warzywna a'la minestrone z kaszą jęczmienną
Zupa warzywna a'la minestrone z kaszą jęczmienną
Zupa warzywna a'la minestrone z kaszą jęczmienną
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej grubej,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 1/4 średniego selera,
  • czerwona papryka,
  • cukinia,
  • puszka krojonych pomidorów (400 g),
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli lub ciecierzycy,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki lub świeża bazylia,
  • 400 ml pasaty pomidorowej,
  • 2 łyżki orzechów piniowych,
  • jedno kłącze selera naciowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 suszonych pomidorów.

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i seler naciowy i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj posiekany czosnek, surową kaszę, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i wszystkie przyprawy. Całość zalej bulionem, dodaj sól, 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Gotuj 12 minut, następnie dodaj fasolę lub ciecierzyce z puszki, suszone pomidory i passatę pomidorową. Gotuj jeszcze kilka minut. Przed podaniem udekoruj pietruszką i orzechami piniowymi.

Kaszotto gryczane z tofu i wiśniami z kruszonka sezamową

Śniadaniowy kuskus na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami i cynamonem z musem malinowym
Śniadaniowy kuskus na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami i cynamonem z musem malinowym
Śniadaniowy kuskus na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami i cynamonem z musem malinowym
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • mała cebula,
  • łyżka oliwy,
  • 100 g tofu wędzonego,
  • 100 g mrożonych wiśni (lub świeżych bez pestek),
  • 2 ugotowane buraki,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • opakowanie kiełków słonecznika,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku.
  • kruszonka sezamowa:
  • 3 łyżki jasnego sezamu,
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego.

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie na złoty kolor. Dodaj kaszę gryczaną i smaż przez minutę, mieszając. Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 12-15 minut, aż kasza wchłonie płyn. Tofu pokrój w małą kostkę i dodaj do kaszy. Dodaj wiśnie i cynamon. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, aż wiśnie się rozmrożą i lekko puszczą sok. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj zieloną pietruszkę i kiełki słonecznika Obok na patelni podpraż sezam i jak już będzie wydzielał orzechowy aromat, dolej sos sojowy i energicznie wymieszaj. Posyp danie kruszonką.

Śniadaniowy kuskus na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami i cynamonem z musem malinowym

Śniadaniowy kuskus na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami i cynamonem z musem malinowym
Śniadaniowy kuskus na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami i cynamonem z musem malinowym
Śniadaniowy kuskus na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami i cynamonem z musem malinowym
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki:

  • Kuskus na mleku kokosowym:
  • 100 g kaszy kuskus,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • szczypta soli.
  • Prażone jabłka z cynamonem:
  • 2 duże jabłka,
  • łyżeczka masła,
  • ½ łyżeczki cynamonu.
  • Mus malinowy:
  • 500g malin (świeżych lub mrożonych),
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka soku z cytryny.
  • Dodatkowo:
  • liście mięty,
  • podprażone płatki migdałowe.

Sposób przygotowania:

Mus malinowy: maliny przełóż do rondelka, dodaj miód i sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż owoce się rozpadną i puszczą sok (ok. 5 minut). Jeśli chcesz uzyskać gładką konsystencję, przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się pestek.

Prażone jabłka: jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka i cynamon. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut, aż jabłka zmiękną i lekko się skarmelizują.

Kuskus na mleku kokosowym: mleko kokosowe zagotuj w rondelku z odrobiną soli. Zdejmij z ognia, wsyp kuskus, przykryj i odstaw na 5 minut, aż kasza wchłonie mleko. Na dnie miseczki rozłóż kuskus. Na wierzchu ułóż prażone jabłka. Całość polej musem malinowym. Możesz dodatkowo udekorować świeżymi malinami, listkami mięty posypką z migdałów.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości