Już dziś wieczorem kolejny, 4. odcinek programu "Masterchef Nastolatki". Tymczasem w kuchni Dzień Dobry TVN gościła jedna z uczestniczek show - Julia Krasnowska w towarzystwie Darii Ładochy. Duetowi udało się wyczarować niebanalne dania z kaszą w roli w głównej.
Kasze są znane ze swoich cennych właściwości zdrowotnych. Gryczana jest wytwarzana z gryki, której białka są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością oraz strawnością do białek roślin strączkowych. Często stosowana jest jako dodatek do gorących dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.
Z kolei kasza jęczmienna należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych. Może być spożywana jako samodzielne danie lub jako składnik zup, zapiekanek i farszów. Bulgur to grubo mielona pszenica durum. Jest bogata w błonnik, zawiera mało tłuszczów, jest najmniej kaloryczną odmianą kaszy, dlatego jest polecana osobom dbającym o linię.
Kuskus jest narodową potrawą kuchni marokańskiej. Podawana jest wcześniejszemu procesowi gotowania na parze, dzięki czemu czas jej przygotowania jest znacznie skrócony. Ziarenka kuskusu są w świecie muzułmańskim symbolem szczęścia i bogactwa.
Orzechowe tabbouleh na kaszy bulgur
Składniki:
- szklanka komosy ryżowej,
- łyżka pokruszonych orzechów laskowych,
- łyżka pokruszonych orzechów włoskich,
- łyżka orzechów piniowych podprażonych,
- 300 g pomidorków koktajlowych,
- 10 czarnych oliwek,
- ½ ogórka zielonego,
- natka pietruszki,
- mięta,
- szalotka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka musztardy francuskiej,
- sok z cytryny,
- garść rukoli,
- świeże oregano,
- miękkie awokado.
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj na sposób sypki z dodatkiem soli. Przełóż do miski. Dodaj pokrojone pomidorki, oliwki, ogórka, pokrojone awokado, posiekane zioła, orzechy, dodaj musztardę, oliwę i sok z cytryny. Podawaj z rukolą.
Zupa warzywna a'la minestrone z kaszą jęczmienną
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej grubej,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 1/4 średniego selera,
- czerwona papryka,
- cukinia,
- puszka krojonych pomidorów (400 g),
- 1/2 puszki czerwonej fasoli lub ciecierzycy,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki lub świeża bazylia,
- 400 ml pasaty pomidorowej,
- 2 łyżki orzechów piniowych,
- jedno kłącze selera naciowego,
- 2 liście laurowe,
- 5 suszonych pomidorów.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i seler naciowy i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj posiekany czosnek, surową kaszę, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i wszystkie przyprawy. Całość zalej bulionem, dodaj sól, 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Gotuj 12 minut, następnie dodaj fasolę lub ciecierzyce z puszki, suszone pomidory i passatę pomidorową. Gotuj jeszcze kilka minut. Przed podaniem udekoruj pietruszką i orzechami piniowymi.
Kaszotto gryczane z tofu i wiśniami z kruszonka sezamową
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- mała cebula,
- łyżka oliwy,
- 100 g tofu wędzonego,
- 100 g mrożonych wiśni (lub świeżych bez pestek),
- 2 ugotowane buraki,
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
- opakowanie kiełków słonecznika,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- sól i pieprz do smaku.
- kruszonka sezamowa:
- 3 łyżki jasnego sezamu,
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie na złoty kolor. Dodaj kaszę gryczaną i smaż przez minutę, mieszając. Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 12-15 minut, aż kasza wchłonie płyn. Tofu pokrój w małą kostkę i dodaj do kaszy. Dodaj wiśnie i cynamon. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, aż wiśnie się rozmrożą i lekko puszczą sok. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj zieloną pietruszkę i kiełki słonecznika Obok na patelni podpraż sezam i jak już będzie wydzielał orzechowy aromat, dolej sos sojowy i energicznie wymieszaj. Posyp danie kruszonką.
Śniadaniowy kuskus na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami i cynamonem z musem malinowym
Składniki:
- Kuskus na mleku kokosowym:
- 100 g kaszy kuskus,
- 200 ml mleka kokosowego,
- szczypta soli.
- Prażone jabłka z cynamonem:
- 2 duże jabłka,
- łyżeczka masła,
- ½ łyżeczki cynamonu.
- Mus malinowy:
- 500g malin (świeżych lub mrożonych),
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka soku z cytryny.
- Dodatkowo:
- liście mięty,
- podprażone płatki migdałowe.
Sposób przygotowania:
Mus malinowy: maliny przełóż do rondelka, dodaj miód i sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż owoce się rozpadną i puszczą sok (ok. 5 minut). Jeśli chcesz uzyskać gładką konsystencję, przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Prażone jabłka: jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka i cynamon. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut, aż jabłka zmiękną i lekko się skarmelizują.
Kuskus na mleku kokosowym: mleko kokosowe zagotuj w rondelku z odrobiną soli. Zdejmij z ognia, wsyp kuskus, przykryj i odstaw na 5 minut, aż kasza wchłonie mleko. Na dnie miseczki rozłóż kuskus. Na wierzchu ułóż prażone jabłka. Całość polej musem malinowym. Możesz dodatkowo udekorować świeżymi malinami, listkami mięty posypką z migdałów.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - sprawdź, jak wykorzystać leśne grzyby do pysznego obiadu
- Ziarna zdrowia i piękna, czyli pomysły na kaszę gryczaną od Jagny Niedzielskiej
- Kasza jęczmienna ze strąkami - czyli obiad w targowy dzień
Źródło zdjęcia głównego: East News/Anita Walczewska