Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - sprawdź, jak wykorzystać leśne grzyby do pysznego obiadu

Domowe gołąbki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Uwielbiasz leśne grzyby, ale nie masz pomysłu, co z nich zrobić? Z odpowiedzią przychodzi Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź, jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami z jego przepisu i ciesz się pysznym, grzybowym obiadem.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mała główka kapusty lub kapusty włoskiej
    • 400 g ugotowanej kaszy gryczanej
      • 400 g podgrzybków
        • duża cebula
          • pęczek natki pietruszki
            • łyżeczka suszonego tymianku
              • łyżeczka pieprzu ziołowego
                • ½ pęczka natki pietruszki
                  • sól, pieprz

                    Przepisy Andrzeja Polana

                    Źródło: Dzień Dobry TVN
                    Kulinarna podróż z Polanem
                    Kulinarna podróż z Polanem
                    Szparagowy zawrót głowy
                    Szparagowy zawrót głowy
                    Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                    Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                    Wigilijne potrawy Polana
                    Wigilijne potrawy Polana
                    Pizza a la Polan
                    Pizza a la Polan
                    Kuchnia winogronowa
                    Kuchnia winogronowa

                    Sposób przygotowania gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami

                    1. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, możesz posolić ją nieco bardziej niż zwykle.
                      1. Z kapusty zdejmij delikatnie liście. Następnie wkładaj je do po kolei do gotującej się wody na 2 - 3 minuty i odstaw do wystygnięcia.
                        1. Przygotuj farsz, na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj roztarty w palcach tymianek oraz pokrojone w paseczki grzyby. Duś 8 – 10 minut na małym ogniu.
                          1. Następnie dodaj sól, pieprz, pieprz ziołowy i posiekaną natkę pietruszki. Po 2 – 3 minutach dopraw solą i pieprzem i zdejmij z gazu.
                            1. Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. Uważam, że to lepsza opcja od wykrajania, bowiem liść zachowuje swój kształt.
                              1. Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.
                                1. Zawinięte gołąbki piecz w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 180 C.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Jan Kuroń

                                  Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana