Gołąbki z dodatkiem papryki i majeranku - tradycyjne domowe danie z nutą wyrazistych przypraw

Gołąbki z dodatkiem papryki i majeranku - tradycyjne domowe danie z nutą wyrazistych przypraw
Domowe gołąbki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował gołąbki na różne sposoby. To tradycyjne domowe danie jest idealne na obiad. Sprawdź, jak zrobić je z dodatkiem papryki i majeranku. 

Gołąbki z dodatkiem papryki i majeranku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mała główka kapusty włoskiej lub zwykłej
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • mała papryka
  • 3 łyżki majeranku
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • płaska łyżka suszonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kluski na cztery sposoby w sam raz na obiad. Poznaj niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Sposób przygotowania gołąbków z papryką i majerankiem

  1. Z kapusty włoskiej zdejmij delikatnie liście. Następnie wkładaj je po kolei do gotującej się wody na 2-3 minuty i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj farsz. W misce wymieszaj mięso (możesz dodać jedno jajko) z posiekaną w drobną kostkę papryką oraz cebulą i przeciśniętym czosnkiem. Następnie dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym, solą oraz pieprzem.
  2. Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.
  3. Zawinięte gołąbki możesz klasycznie dusić/gotować, ułóż je wtedy w garnku i podlej wodą lub lekkim bulionem warzywnym do 1/3 wysokości. Przykryj pokrywką i duś ponad godzinę (70 - 90 minut).

Sprawdź inne przepisy Jaśka Kuronia na gołąbki:

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości