Gołąbki wegetariańskie, czyli tradycyjne polskie danie w wersji bezmięsnej

Domowe gołąbki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gołąbki wcale nie muszą być nudne - pokazał to w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń. Sprawdź jego przepis na tradycyjne polskie danie w wersji bezmięsnej, czyli gołąbki wegetariańskie.

Gołąbki wegetariańskie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • główka kapusty lub kapusty włoskiej
    • 2 szklanki kaszy jaglanej lub innej
      • cebula
        • duża papryka
          • 4 ząbki czosnku
            • 3 – 4 łodygi selera naciowego
              • ½ pęczka natki pietruszki
                • łyżka suszonej kolendry lub pieprzu ziołowego
                  • 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
                    • łyżka słodkiej papryki
                      • sól, pieprz

                        Przepisy Andrzeja Polana

                        Źródło: Dzień Dobry TVN
                        Kulinarna podróż z Polanem
                        Kulinarna podróż z Polanem
                        Szparagowy zawrót głowy
                        Szparagowy zawrót głowy
                        Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                        Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                        Wigilijne potrawy Polana
                        Wigilijne potrawy Polana
                        Pizza a la Polan
                        Pizza a la Polan
                        Kuchnia winogronowa
                        Kuchnia winogronowa

                        Sposób przygotowania wegetariańskich gołąbków

                        1. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, możesz posolić ją nieco bardziej niż zwykle. Z kapusty zdejmij delikatnie liście. Następnie wkładaj je do po kolei do gotującej się wody na 2-3 minuty i odstaw do wystygnięcia.
                          1. Przygotuj farsz, na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj płatki czosnku, posiekany tymianek i paski papryki. Po paru minutach dodaj seler, pomidory (mogą być sparzone lub z puszki) oraz przyprawy (pieprz ziołowy, paprykę słodką, natkę pietruszki oraz kolendrę).
                            1. Całość duś do miękkości, delikatnie wystudź i wymieszaj z kaszą jaglaną. Dopraw solą i pieprzem.
                              1. Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. Uważam, że to lepsza opcja od wykrajania, bowiem liść zachowuje swój kształt.
                                1. Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.
                                  1. Zawinięte gołąbki możesz klasycznie dusić/gotować, ułóż je wtedy w garnku i podlej wodą lub lekkim bulionem warzywnym do 1/3 wysokości. Przykryj pokrywką i duś ponad godzinę (70 - 90 minut).

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Jan Kuroń

                                    Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości