Dania wegetariańskie według przepisów Piotra Kucharskiego

Poznaj proste przepisy na dania wegetariańskie. Piotr Kucharski przygotował zupę fasolową z chlebem, zieloną soczewicę ze słodkimi ziemniakami, warzywa w sosie pomidorowo-cebulowym. Przygotuj zdrowe dania z warzywami w roli głównej.

Zupa fasolowa z chlebem

Składniki:

  • 2 cebule
    • 3 ząbki czosnku
      • 3 marchewki
        • 1 puszka dużej fasoli
          • 200 g zielonej mrożonej fasolki
            • 4-5 liści jarmużu
              • sól i pieprz
                • oliwa z oliwek
                  • 1 litr bulionu lub wody
                    • 2 pajdy wiejskiego czerstwego chleba
                      • oliwa z oliwek
                        • 100 g sera chedar

                          Sposób przygotowania:

                          Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w plasterki marchewki, dusić. Następnie dodać pokrojony jarmuż i obie fasolę. Zalać wodą i gotować aż warzywa bedą miękkie. Chleb jeśli nie jest czerstwy opiec, w piekarniku lub tosterze aby był chrupiący. Pajdy chleba ułożyć na wierzchu zupy. Skropić oliwą z oliwek. Posypać startym serem. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do temp. 180ºC przez około 15 minut.

                          Jeść widelcem i nożem :)

                          Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

                          Zielona soczewica ze słodkimi ziemniakami

                          Składniki:

                          • sól i pieprz
                            • klarowane masło do smażenia
                              • świeży tymianem
                                • 2 ząbki czosnku
                                  • 200 g zielonej soczewicy
                                    • 1 cebula
                                      • 1 ząbek czosnku
                                        • 1 marchewka
                                          • mały kawałek selera
                                            • oliwa z oliwek
                                              • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
                                                • 0,5 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
                                                  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
                                                    • 200 ml przecieru pomidorowego
                                                      • świeży tymianek
                                                        • sól i pieprz
                                                          • 4 średniej wielkości słodkie ziemniaki
                                                            • kolendra
                                                              • natka pietruszki

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Soczewicę moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem wędzonej papryki i kminu. Gdy warzywa się skarmelizują podlać winem. Dodać soczewicę, podlać wodą i gotować, aż soczewica będzie miękka. Za każdym razem, gdy soczewica wypije wodę, podlać kolejną porcją. Jeśli mamy bulion to najlepiej podlewać bulionem. Gdy Soczewica jest już miękka dodać przecier pomidorowy i świeży tymianek. Gotować jeszcze około 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki umyć, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C na 25 minut. Po wyjęciu naciąć ziemniaki wzdłuż i ścisnąć, polać soczewicą i posypać ziołami.

                                                                Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

                                                                Warzywa w sosie pomidorowo-cebulowym

                                                                Składniki:

                                                                Sos

                                                                • 4 duże cebule
                                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                                    • 1-2 papryczek chilli
                                                                      • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                        • 1 łyżeczka gorczycy
                                                                          • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                                                                            • 0,5 łyżeczki kurkumy
                                                                              • 1 łyżeczka curry
                                                                                • 1 puszka krojonych pomidorów
                                                                                  • sól i pieprz

                                                                                    Warzywa

                                                                                    • 4 ziemniaki
                                                                                      • 200 g zielonego groszku
                                                                                        • paczka młodego szpinaku
                                                                                          • ryż basmati do podania
                                                                                            • Chlebki nann z czarnuszką

                                                                                              Ciasto

                                                                                              • 10 g drożdży
                                                                                                • 3/4 szklanki wody
                                                                                                  • 2 szklanki mąki pszennej
                                                                                                    • 2 łyżki oleju
                                                                                                      • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
                                                                                                        • 1 łyżeczka soli
                                                                                                          • klarowane masło
                                                                                                            • czarnuszka do posypania

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              Drożdże wymieszać z wodą. Dodać mąkę, sól, olej i jogurt, a następnie wymieszać. Dokładnie wyrabiać ciasto przez ok 10 min. Ciasto powinno być dosyć luźne. Odstawić na 3-4 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie podzielić na 6 równych części i rozwałkować na owalne placki o grubości ok 0,5 cm (niezbyt cienkie). Posmarować klarowanym masłem i posypać czarnuszką ułożyć po 3-4 placki na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika. Wyjmować po ok 5-7 minutach. Część placków można upiec bez czarnuszki ale w trakcie pieczenia posypać posiekanym czosnkiem i dopiec.

                                                                                                              Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                              Sok ze szpinaku – właściwości, przepis. Jakie wartości odżywcze ma sok szpinakowy?

                                                                                                              Czym zastąpić jajko w diecie? Rewolucja na talerzu

                                                                                                              Oczyszczające i wzmacniające zupy na wiosnę. Gotuj razem z Kornelią Westergaard

                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                              Autor: Jola Marat

                                                                                                              Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana