Przepisy kulinarne

Wegetariańskie kotlety warzywne – jak je przyrządzić?

Przepisy kulinarne

iStockphotovaaseenaa/Getty Images

Wegetariańskie kotlety warzywne to zdrowe i szybkie danie. Można je przygotować na wiele sposobów: kotlety mielone, schabowe, pieczone lub na grilla. Wyśmienicie smakują przygotowane z soczewicy, ciecierzycy, kaszy jaglanej czy gryczanej, a nawet z płatków owsianych. Warto też włączyć do jadłospisu kotlety wegetariańskie z pieczarkami, fasolą, szpinakiem czy cukinią. Jak je zrobić?

Z czego robić kotlety wegetariańskie?

Kotlety wegetariańskie stanowią idealną opcję zarówno dla tych, którzy wyłączyli ze swojej diety mięso, jak i dla tych, którzy poszukują nowych smaków. To pyszny i szybki posiłek, który jak mało jakie danie, skłania do eksperymentów kulinarnych. Kotlety tego typu można przygotować na milion sposobów, komponując ze sobą różne składniki. Wystarczy odrobina wyobraźni kulinarnej, by zwyczajne produkty, takie jak np. soczewica, jajko i pieczarki, połączyć w pyszną i zdrową całość. Zdecydowaną zaletą kotletów roślinnych jest prostota wykonania.

Przepisy na kotlety wegetariańskie można dowolnie modyfikować, przykładowo w miejsce podanych w recepturze warzyw użyć innych sezonowych, a więc tych najzdrowszych. Wegetariańskie kotlety warzywne świetnie smakują z tradycyjną surówką i ziemniakami. Sprawdzą się także jako samodzielna przekąska lub np. zdrowy dodatek do kanapki.

Kotlety wegetariańskie z soczewicy z pieczarkami

Kotlety z soczewicy z pieczarkami – konsystencja tej potrawy i użycie aromatycznych przypraw sprawiają, że smakują jak wegetariańskie kotlety mielone.

Składniki na 10 sztuk (2–3 porcje):

  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 700 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 garści posiekanej natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. 1Czerwoną soczewicę należy wsypać do rondelka, zalać 2 szklankami wody, doprawić solą i zagotować. Następnie przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15–20 minut do uzyskania miękkości. W przypadku, gdy soczewica w trakcie gotowania nie wchłonie do końca wody, trzeba ją odsączyć na sitku.
  2. 2W ten sam sposób należy postąpić z zieloną soczewicą.
  3. 3Oba rodzaje soczewicy przełożyć do większego, wspólnego naczynia. Kolejno przyprawić i wymieszać.
  4. 4Pieczarki umyć, pokroić w cienkie paseczki i wrzucić wraz z masłem na patelnię. Do pieczarek dodać pokrojone w kostkę cebule. Całość podsmażać przez ok. 15 minut na średnim ogniu, tak aby woda całkowicie odparowała z pieczarek, ale one nie zaczęły się przypalać. W połowie smażenia należy dodać sól, pieprz, pokrojony w kostkę lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Następnie całość ostudzić.
  5. 5Kiedy wszystkie składniki ostygną, należy je ze sobą połączyć. Dodać jajka i 1/4 szklanki bułki tartej. Spróbować i jeśli jest taka potrzeba – dodać soli i pieprzu.
  6. 6Z utworzonej masy uformować kotlety. Obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
  7. 7Smażyć na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor lub piec w piekarniku nagrzanym do 170–180℃ przez około 25–35 minut*.

Pieczone kotlety wegetariańskie

kotlety wegetariańskie z grilla

Wskazówka: soczewicę można z powodzeniem zastąpić i zrobić kotlety z kaszy jaglanej, gryczanej, ciecierzycy lub z ryżu.

Jak przygotować wegetariański kotlet schabowy?

Wegetariański kotlet schabowy to nie jest żart. Można go przygotować już w 10 minut. Poniżej przepis na szybkie kotlety wegetariańskie z boczniaka.

Składniki na 4 sztuki (4 porcje):

  • 4 sztuki boczniaka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 8 łyżek bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • 4 łyżki masła klarowanego do smażenia.

Przygotowanie:

  1. 1Boczniaki umyć i osuszyć.
  2. 2Przyprawić z obu stron solą i pieprzem.
  3. 3Obtoczyć wg kolejności: w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.
  4. 4Smażyć na maśle klarowanym na złoty kolor z każdej strony około 5 minut.

Jakich jeszcze składników można użyć?

Świetnym pomysłem będzie też przygotowanie wegetariańskich kotletów z fasoli czy cukinii.

Kotlety wegetariańskie z fasoli

Składniki na 6 sztuk (2 porcje):

  • szklanka ugotowanej fasoli,
  • sól, pieprz, ostra papryka,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. 1Fasolę zmiksować.
  2. 2Do powstałej masy dodać jajko i przyprawy*. Wymieszać i dodać bułkę tartą.
  3. 3Uformować kotleciki i smażyć na maśle klarowanym na złoty kolor.

*Przepis można urozmaicić, dodając do całości szklankę płatków owsianych, 50 g liści szpinaku i pokrojony w kosteczkę ząbek czosnku. Kotlety wegetariańskie z fasoli i płatków owsianych ze szpinakiem są przepyszną bombą witaminową.

Wegetariańskie kotlety z cukinii

Składniki na 10 sztuk (2–3 porcje):

  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • 100 g ugotowanego ryżu,
  • garść suszonych pomidorów,
  • masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. 1Cebulę zeszklić na patelni, następnie dodać do pozostałych, wcześniej połączonych i wymieszanych składników.
  2. 2Uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej.
  3. 3Smażyć na maśle klarowanym na złoty kolor.

Zobacz też:

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej?

Domowa wegańska pizza - przepis krok po kroku

Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli

Zobacz video: Znana sieć restauracji serwujących burgery otworzyła swój pierwszy na świecie lokal z potrawami wegańskimi

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości