Wegetariańskie kotlety warzywne to zdrowe i szybkie danie. Można je przygotować na wiele sposobów: kotlety mielone, schabowe, pieczone lub na grilla. Wyśmienicie smakują przygotowane z soczewicy, ciecierzycy, kaszy jaglanej czy gryczanej, a nawet z płatków owsianych. Warto też włączyć do jadłospisu kotlety wegetariańskie z pieczarkami, fasolą, szpinakiem czy cukinią. Jak je zrobić?
Szymon Czerwiński przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN zwykłe dania, ale zrobił je tak, że wyglądają jakby pochodziły z dobrej restauracji. Na naszym stole pojawiły się więc: tatar z łososia, brioszka z kaszanką i musem jabłkowym, mielone oraz mini serniki z musem mango.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach razem z uczestnikiem "Masterchefa" Szymonem Czerwińskim przygotowali danie, którego smak zna każdy z nas - kotlety mielone, znane również jako sznycle. Co zrobić, by nie były ani surowe w środku, ani zwęglone na wierzchu?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN chcemy uczcić powrót przypraw do barów mlecznych. Przypomnijmy, że w grudniu Ministerstwo Finansów zakazało używania ich w tanich jadłodajniach. Na szczęście ustawę znowelizowano. Z tego też powodu Andrzej Polan przygotował potrawy, znane z barów mlecznych. Na stole pojawiły się kultowe mielone - Andrzej nie bał się ich dobrze przyprawić ;-), oprócz nich - flaczki jarskie, naleśniki, leniwe kluski czy racuchy drożdżowe z jabłkami. Pychota!
Sylwia Bożęcka prowadzi bloga z przepisami dla małych alergików. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak wykonać dania dla dzieci chorych na atopowe zapalenie skóry. Przygotowała: naleśniki bez glutenu, jaj i mleka, smoothie, kotleciki mielone, sałatkę oraz amarantusowe kulki.