Kotlety mielone
Składniki:
300 g mielonej cielęciny
200 g mielonej wieprzowiny
1 mała cebula
1 mała, sucha bułka
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
0,5 szklanki mleka
Sól i pieprz
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić, przysmażyć na odrobinie oleju lub masła. Bułkę namaczać w mleku przez około 10–15 min. Mięso umieścić w misce, dodać namoczoną bułkę i powoli dolewać też mleko. Dodać cebulę, sól i pieprz. Wyrabiać ręką, aż masa mięsna wchłonie mleko i idealnie połączy się z bułką. Z masy uformować kotlety, obtoczyć je w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju (jeśli nie chcesz, aby kotlety były zbyt tłuste lub boisz się, że je przypalisz, możesz zaraz po obsmażeniu z obu stron przełożyć je do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika o temperaturze 160 st. na 12–15 minut). Mielone podawać z buraczkami, mizerią i ziemniaczkami.
Składniki:
1 kg ugotowanych buraków
2 łyżki masła
Sól i pieprz
1 łyżeczka mąki
Sok z cytryny
Przygotowanie:
Aby przygotować buraczki zetrzeć na tarce, przysmaży je na maśle, dodać mąkę, po chwili cytrynę. Smażyć przez 10 min. i doprawić do smaku.
Mizeria
Składniki:
2 ogórki
100 ml śmietany
1 łyżeczka cukru
Sok z cytryny
Sól i pierz
Posiekany koperek
Przygotowanie:
Aby przygotować mizerię ogórki obrać i cienko pokroić lub zetrzeć na tarce. Wymieszać ze śmietaną, dodać cukier, sok z cytryny, koperek i doprawić do smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN