dieta wegetariańska

    dieta wegetariańska

    Do dań mięsnych i ryb najczęściej podaje się dodatek bogaty w węglowodany, np. gotowane warzywa lub puree. Topinambur to roślina bulwiasta, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych, również tych z kuchni wegetariańskiej. Przyrządzenie puree z topinamburu jest proste i szybkie, a przepis można modyfikować, dodając ulubione warzywa oraz przyprawy.

    Weganie i wegetarianie wcale nie muszą rezygnować z dań typu fast food. Wręcz przeciwnie, paleta roślinnych kotletów jest szeroka, a wegeburgery to zdrowszy, bardziej lekki, a jednocześnie tak samo sycący wariant burgerów. Nie rozpadają się i mają mnóstwo białka, a do tego dania roślinne pozostawiają mniejszy ślad węglowy niż mięsne odpowiedniki. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.

    Wegetariańskie kotlety warzywne to zdrowe i szybkie danie. Można je przygotować na wiele sposobów: kotlety mielone, schabowe, pieczone lub na grilla. Wyśmienicie smakują przygotowane z soczewicy, ciecierzycy, kaszy jaglanej czy gryczanej, a nawet z płatków owsianych. Warto też włączyć do jadłospisu kotlety wegetariańskie z pieczarkami, fasolą, szpinakiem czy cukinią. Jak je zrobić?

    Wśród specjalistów opinie dotyczące stosowania podczas laktacji diet eliminacyjnych są podzielone. Prof. Barbara Królak-Olejnik, kierownik Kliniki Neonatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, oraz doktorantka tej uczelni lek. Karolina Karcz przeanalizowały dostępne badania na temat wpływu diety wegetariańskiej i wegańskiej na jakość mleka matki. Do jakiego wniosku doszły ekspertki?

    Jest lato i sezon grillowy trwa w najlepsze. Polecaliśmy już 10 prostych przepisów na dania z grilla, ale tym razem skupimy się wyłącznie na potrawach wegetariańskich. Sprawdź 10 przepisów na wegetariańskie dania z grilla.

    Telewizyjna gwiazda Oprah Winfrey, aktorka Natalie Portman, raper Jay-Z i inni celebryci zainwestowali 200 mln dol. w firmę produkującą mleko roślinne. Ma to związek z rosnącą popularnością produktów wegańskich i wegetariańskich. Zwolennicy takiej diety to przede wszystkim millenialsi, którzy skłonni są płacić więcej za odpowiadające im alternatywy dla mięsa.

    W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Annę Radowicką, z którą rozmawialiśmy o diecie wegańskiej lub wegetariańskiej dla dzieci. Czy jest to bezpieczne rozwiązanie? Czy wykluczając z diety naszego dziecka mięso, narażamy je na niedobory witamin i minerałów? Jak je uzupełnicć? W jakich produktach znajdziemy wapń, witaminę B12 czy żelazo? Czy produkty strączkowe nie będą dla dziecka zbyt ciężkostrawne?

    Kinga Rusin: "Żyjemy w świecie marketingu stworzonego przez hodowców zwierząt. Nie potrzebujemy mięsa"! Piotr Kraśko: "... ja mam te same wyniki co Kinga, pożerając ogromne ilości mięsa". O jedzeniu mięsa i diecie wegetariańskiej w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Moniką Stromkie-Złomaniec i Iwoną Zasuwą. Czy mięso jest niezbędne w diecie dziecka? Jak je zastępować, aby zbilansować dietę?

    Na przejście z diety mięsnej na wegetariańską należy się właściwie przygotować. W jaki sposób? Czym można zastąpić białko zwierzęce? Z czego pozyskiwać żelazo? Jak radzić sobie ze wzdęciami, które mogą pojawić się przy diecie wegetariańskiej? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dietetyczka Aneta Łańcuchowska.

    Jak dziennikarce udało się zrzucić 12 kilogramów? Jaką Odeta zastosowała dietę? Z jakiego powodu zrezygnowała z mięsa? Czy długo wytrzymała na diecie wege? I dlaczego Odeta tak bardzo zachęca wszystkich do jedzenia grejpfrutów zdradziła dziennikarce Dzień Dobry TVN Agnieszce Jastrzębskiej.

    Dieta wegetariańska ma wielu zwolenników, ale też przeciwników. Ci ostatni nawet nie potrafią sobie wyobrazić, aby taką dietę serwować własnemu dziecku. Dorota Gardias postanowiła sprawdzić, jak rozwijają się dzieci, które od urodzenia nie posmakowały mięsa. Do jakiego wniosku doszła? Zapraszamy na kolejny odcinek cyklu "Projekt mama".