Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla

photo_8920928
Sałatki idealne na grilla
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jest lato i sezon grillowy trwa w najlepsze. Polecaliśmy już 10 prostych przepisów na dania z grilla, ale tym razem skupimy się wyłącznie na potrawach wegetariańskich. Sprawdź 10 przepisów na wegetariańskie dania z grilla.

Wegetariański grill to opcja nie tylko dla wegetarian i wegan. To również świetna alternatywa dla standardowych, tłustych potraw mięsnych. Zamiast traktować warzywa jako dodatek, można spokojnie przygotować z nich pełnowartościowe, proste i pyszne dania z grilla. Wegetariański grill to nie tylko kawałki papryki, cebuli i cukinii.

Na ruszcie mogą znaleźć się m.in.:

  • bakłażan
  • ziemniaki i bataty
  • kalafior
  • boczniaki, pieczarki i inne grzyby
  • szparagi
  • cykoria
  • brzoskwinie
  • ananas
  • awokado
  • tofu
  • ser halloumi (inne oczywiście też!)

Poniżej znajdziecie takie przepisy na wegetariańskie dania z grilla:

  • Szaszłyki ze szparagami i cytrynowym tofu
  • Grillowany ser halloumi z arbuzem i awokado
  • Roladki z bakłażana z pastą z orzechów włoskich
  • Faszerowane pieczarki z grilla
  • Grillowane boczniaki BBQ
  • Grillowane wege paluszki
  • Grillowana cykoria z tofu
  • Grillowane "steki" z bakłażana
  • Grillowane ziemniaki
  • Grillowane awokado z pastą pomidorową

Szaszłyki ze szparagami i cytrynowym tofu

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 300 g tofu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokroić w grubą kostkę i włożyć do naczynia.
  2. W szklance dokładnie wymieszać sok z cytryny, olej oraz po szczypcie soli i pieprzu. Tofu zalać cytrynową marynatą i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  3. Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić na niewielkie kawałki. Nabijać na patyczki do szaszłyków na zmianę szparagi i tofu.
  4. Gotowe szaszłyki grillować z każdej strony po około 5 minut. Szaszłyki podawać gorące, można polać ulubionym sosem.

Grillowany ser halloumi z arbuzem i awokado

Składniki:

  • opakowanie sera halloumi do grilla
  • mały mix sałat z rukolą
  • około 2 szklanki miąższu arbuza pokrojonego w kosteczkę
  • 1 awokado
  • oliwa z oliwek, sok z limonki lub cytryny, miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlać 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki i łyżkę miodu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać opłukaną i osuszoną sałatę i wszystko znów razem wymieszać.
  2. Sałatę wyłożyć na talerze, na to kawałki arbuza oraz awokado.
  3. Ser pokroić na plasterki obtoczyć w oliwie i ułożyć na grillu. Grillować z obu stron do uzyskania złocistych pasków.
  4. Ser ułożyć na sałatce, doprawić wszystko pieprzem i skropić zagęszczonym octem balsamicznym.

Roladki z bakłażana z pastą z orzechów włoskich

Składniki:

  • 2 długie bakłażany
  • 300g orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta mielonego kuminu
  • szczypta wędzonej ostrej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1/2 granatu

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry - ok 3-5mm grubości. Posolić je i odstawić na 15 minut. Po tym czasie opłukać wodą, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i posmarować oliwą.
  2. Plastry grillować na suchej tacce przez ok 2-3 minuty z każdej strony. Ostrożnie przełożyć na ręczniki papierowe.
  3. Orzechy włoskie zblendować. Dodać pół szklanki wody, ocet, wyciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy. Ponownie miksować - ma powstać orzechowa, pyszna pasta, którą należy smarować plastry bakłażana.
  4. Na brzeg każdego plastra bakłażana nałożyć łyżeczkę pasty orzechowej. Lekko spłaszczyć, delikatnie rozsmarować i zawijać roladki. Odrobiną pasty posmaroważ wierzch roladki i posypać pestkami granata (które łatwiej jest wyjąć w naczyniu z wodą). Jeśli należycie do grupy osób lubiących kolendrę - można posypać też świeżą kolendrą.

Faszerowane pieczarki z grilla

Składniki:

  • duże pieczarki
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • kilka pomidorów suszonych
  • 1 kulka mozzarelli
  • czosnek niedźwiedzi suszony
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyć i usunąć trzonki - użyć samych kapeluszy.
  2. Cukinię, paprykę, cebulę i suszone pomidory pokroić w kostkę, wymieszać i podsmażyć na oleju, aby lekko zmiękły. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
  3. Pieczarki posolić i napełnić przygotowanym farszem i grillować na tacce, pod przykryciem z folii.
  4. Pod koniec zdjąć folię i posypać startą mozzarellą i szczypiorkiem.

Grillowane boczniaki BBQ

Składniki:

  • 250 g boczniaków
  • ¼ szklanki domowego sosu BBQ
  • 1 łyżka delikatnego oleju
  • szczypta soli i czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Dzień przed grillowaniem boczniaki oczyścić, wymieszać sos BBQ z olejem i dokładnie natrzeć nim grzyby. Włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika i pozostawić do marynowania na całą noc.
  2. Zamarynowane boczniaki razem z całym sosem ułożyć na tacce i grillować na tacce z obydwu stron po około 3 – 5 minut.
  3. Na koniec obsypać solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać z grillowanym pieczywem, świeżymi warzywami, sałatką, surówką itd.

Grillowane wege paluszki

Składniki:

  • kostka wędzonego tofu
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
  • 1 szklanka grubo posiekanej dowolnej natki
  • pół szklanki tartej bułki (w wersji bezglutenowej tyle samo pestek słonecznika)

Sposób przygotowania:

  1. Słonecznik zmielić niemal na pył.
  2. Zmiksować odlane z oleju pomidory, pokruszone tofu, odsączoną fasolę oraz natkę.
  3. Wymieszać ze słonecznikiem i tartą bułką. Doprawić wedle uznania.
  4. Formować w ręku paluszki i grillować na tacce do momentu, aż staną się złote i chrupiące.
  5. Podawać z ulubionym sosem, sałatką itd.

Grillowana cykoria z tofu

Składniki:

  • 2 cykorie (białe lub fioletowe)
  • łodyga selera naciowego
  • 1/3 kostki tofu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Cykorie umyć, osuszyć, kroić wzdłuż na pół. Łodygi selera przekroić na pół, a potem na krótsze słupki. Tofu pokroić na cienkie plasterki ok. 1 cm grubości.
  2. Przygotować marynatę: wymieszać razem olej, oliwę, sos sojowy, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Posmarować nią cykorię, seler i tofu z obu stron.
  4. Wszystko grillować na tacce. Kawałki tofu i selera ułożyć w cykorii. Można posypać serem feta i szczypiorkiem.

Grillowane "steki" z bakłażana

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • ulubiony ser: feta, kozi, mozzarella, pleśniowy, itd.
  • zioła: oregano, tymianek, bazylia
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana dokładnie umyć i pokroić w 2-centymetrowe plastry. Nie obierać ze skórki.
  2. Posolić z obu stron i odkładać na ręcznik papierowy na około 15 minut. Sól wyciągnie z bakłażana goryczkę i sprawi, że będzie bardziej miękki.
  3. Oliwę z oliwek połączyć z przyprawami i ziołami - wedle uznania.
  4. Plastry bakłażana położyć na grillu i smarować co jakiś czas aromatyczną oliwą. Grillować do momentu, aż bakłażany uzyskają odpowiednią miękkość.
  5. Na grillującego się bakłażan, pod koniec, położyć różne rodzaje serów. Zostawić na ruszcie jeszcze przez ok. 2 minuty.
  6. Gotowe bakłażany przełożyć na talerze i posypać siekanym koperkiem. Mogą być bazą burgera lub potrawą samą w sobie.

Grillowane ziemniaki

Składniki:

  • 2 kg dobrych ziemniaków
  • 100 ml oliwy
  • po 1 łyżeczce: wędzonej papryki w proszku, wędzonej papryki pikantnej, suszonego rozmarynu, czosnku, cukru pudru, soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować wcześniej w mundurkach - to znacznie skraca czas grillowania. Po ostudzeniu obrać.
  2. W misce wymieszać z oliwą wszystkie przyprawy.
  3. Włożyć ziemniaki do dużego garnka i dodać olej z przyprawami. Dokładnie wymieszać i odstawić na około pół godziny.
  4. Ziemniaki grillować i co jakiś czas obracać do momentu, aż staną się złociste i chrupiące.
  5. Podawać samodzielnie lub jako dodatek do innych pysznych rzeczy.

Grillowane awokado z pastą pomidorową

Składniki:

  • awokado Haas (tylko ona nadaje się do grillowania)
  • puszka pomidorów krojonych
  • cebula
  • przyprawa do grilla
  • Sól i pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Awokado dokładnie umyć, nie obierać, przekroić na pół, wyjąć łyżką pestkę i obsypać solą (awokado, nie pestkę :) )
  2. Położyć na grillu, przeciętą stroną w dół i grillować przez ok. 5 minut. Awokado powinno się lekko przyrumienić, a miąższ odchodzić od skórki. Zbyt długie grillowanie może sprawić, że cały miąższ wypłynie.
  3. W międzyczasie trochę odsączyć i krótko zblendować pomidory w puszce (na pastę, a nie sok) i wymieszać z pokrojoną cebulą, szczypiorkiem i przyprawami.
  4. Tak przygotowaną pastę nakładamy do awokado i grillujemy jeszcze przez minutę.

Prócz tych 10 wegetariańskich przepisów, w artykule o majówkowych propozycjach na grilla również znalazło się kilka dań bez mięsa:

  • Grillowane owoce z serkiem mascarpone
  • Cebule z grilla nadziewane tofu i serem pleśniowym
  • Grillowane gruszki z serem pleśniowym
  • Grillowane brzoskwinie z curry i fetą
  • Grillowane bataty z rozmarynem

Zobacz także:

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości