Zdrowe odżywianie

Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jak prawidłowo czyścić ruszt? Rady Katarzyny Bosackiej

Długi majowy weekend jest często nazywany "świętem grilla". Zdecydowana większość Polaków uwielbia spędzać w gronie przyjaciół, przygotowując jedzenie na świeżym powietrzu. Robert Stockinger odwiedził Katarzynę Bosacką, która również spędza majówkę grillując wraz z rodziną. Jak grillować zdrowo i bezpiecznie i jak prawidłowo wyczyścić ruszt?

Gdzie ustawić grilla?

Według Marcina Bosackiego, męża Katarzyny, grilla najlepiej ustawić w pewnej odległości od biesiadników. Po to, żeby dym, który jest nieodłącznym elementem przygotowywania potraw na grillu, nie owiewał gości, bo jest on szkodliwy dla naszego organizmu.

Czym palić i czym rozpalić grilla?

Zdaniem Katarzyny Bosackiej najlepiej, palić węglem drzewnym, który pali sie nieco gorzej niż brykiet, ale niektóre brykiety mają w sobie kleje syntetyczne i podczas spalania uwalnia się dużo chemicznych, rakotwórczych substancji. Można też znaleźć na rynku brykiet ekologiczny - klejony np. skrobia ziemniaczaną.

Zobacz też: Przepisy na łososia z grilla - z koperkiem, kolendrą lub masłem czosnkowo-limonkowym >>> 

Co grillować i jak przygotować warzywa i mięso na grilla?

Rodzina Bosackich grilluje przede wszystkim dużo warzyw, bez żadnych dodatków, każdy biesiadnik może sobie przyprawić danie już na swoim talerzu. Warzywa mają bardzo dużo przeciwutleniaczy, które chronią nas przed rakiem.

Jeśli chodzi o mięso to ważne jest to, żeby mięso bylo świeże, żeby nie było już zapeklowane i "gotowe na grilla", żeby było bez konserwantów. Katarzyna Bosacka samodzielnie przygotowuje marynatę do mięsa, bo w ten sposób wie, co w niej się znajduje.

W kiełbasach, kaszankach, boczkach mamy konserwanty. Dwa numerki warto zapamiętać: E-250 i E-251 to jest azotyn i azotan sodu. One powodują, że jeśli wrzucimy taką kiełbasę na grilla, to tam wytwarza się jeszcze więcej nitrozamin - substancji rakotwórczych. Nie mówię tego ja Katarzyna Bosacka, tylko Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega, żeby nie podpiekać, nie grillować, nie piec kiełbasy, która jest przetworzona i ma te konserwanty.

Jak grillować mięso i warzywa?

Krzysztof Bosacki

Osobno mięso i osobno warzywa. Dlaczego? Bo mięso znacznie dłużej się musi grillować i warzywa przygotowywane na jednej tacce z mięsem będą zwyczajnie niesmaczne.

Zobacz też: Propozycje sosów na grilla. Czosnkowy i musztardowy – przepisy >>> 

Aluminiowe tacki na grilla?

Tacka zabezpiecza nam żywność przed spaleniem.
Sporo się teraz mówi o aluminium, zwłaszcza jeżeli chodzi o kontekst kwaśny. Jeśli mamy kwaśnego pomidora i położymy go tak, że przekrojona stroną kontaktuje się on z tacką, to nie będzie dobre.

Ile czasu grill powinien się "przepalić" zanim zaczniemy przygotowywać na nim jedzenie?

Grillowanie, czy smażenie, samo w sobie nie jest złe. Musimy tylko robić to na spokojnie. Ludzie często wrzucają potrawy na żywy ogień, a to jest wielki błąd.
Cała sztuka polega na tym , żeby grill się nie palił zbyt mozno i zbyt szybko. To jest i niezdrowe i niesmaczne. Trudno wtedy zapanować nad tym mięsem. Ono się przypala.

Na czym podajemy gotowe już potrawy?

Nie używamy plastiku! Plastik niszczy nasze życie. Ma szkodliwe substancje, które uwalniaja się w kontakcie z ciepłymi potrawami. Podawanie ciepłych posiłków w plastiku to nie jest dobry pomysł!

Zobacz też: Przekąski na grilla dla dzieci i dorosłych. Z czego zrobić przekąski na grilla? >>> 

Jak i jak często powinniśmy czyścić grilla?

  • Trzeba go czyścić przed każdym użyciem. Brudny grill to więcej substancji rakotwórczych, które palą się, przenikają do jedzenia i które wdychamy wraz z dymem.
  • Najlepiej czyścić mechanicznie po prostu szczotkując ostrą szczotką - można takie kupić w każdym markecie. Świetnie sprawdza się piasek albo gruba sól - bo dodatkowo zwiększa tarcie i usuwanie sadzy. Szczotki ze stali nierdzewnej świetnie nadają się zarówno do grilla żeliwnego jak i stalowego. Najlepiej grill czyścić tuż po użyciu, gdy jest ciepły, ale nie gorący, bo zabrudzenia i przypalenia łatwiej schodzą. Można go przemyć wodą z solą i octem - to świetna mieszanka myjąca. Nie ma potrzeby stosowania specjalnych środków myjących do grilla, bo ni mniej ni więcej to będzie mieszanka zwyklej wody z płynem do mycia naczyń, a dużo bardziej szkodliwa dla środowiska no i droga, jeśli po wysypaniu popiołu misa będzie bardzo brudna. Warto i ją przemyć wodą z octem i spłukać.
Co sądzisz o tym artykule?
49
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0