Przepis na wegańskie paszteciki z kapustą i grzybami oraz z soczewicą - idealny na Wigilię

Paszteciki na talerzu
Przepis na wegańskie paszteciki z kapustą i grzybami oraz z soczewicą - idealny na Wigilię
Źródło: AlexPro9500/Getty Images
Paszteciki to danie, które nieodzownie łączy się ze świętami Bożego Narodzenia i Wigilią. Jak przygotować je w wersji wegańskiej? Przedstawiamy przepis na wege paszteciki z kapustą i grzybami oraz z soczewicą.

Paszteciki wegańskie można zrobić z takim samym farszem, jak te tradycyjne. Główną różnicą pomiędzy taką potrawą a klasyczną jest brak jaj w cieście. Mimo to, jest ono pyszne i pulchne! Sprawdź, jak je zrobić.

Wegańskie paszteciki - przepis na ciasto krok po kroku

Składniki na wegańskie paszteciki:

  • drożdże - 7 g (suchych)/30 g (świeżych),
    • cukier - 15 g,
      • olej - 80 ml,
        • mąka pszenna - 400 g,
          • ciepła woda - 250 ml,
            • sól i pieprz do smaku.

              Zobacz wideo: Włoskie smaki w wersji wege

              Włoskie smaki w wersji wege
              Źródło: Dzień Dobry TVN

              Jak przygotować wegańskie paszteciki:

              1. W misce wymieszać łyżkę mąki, cukier i wodę (50 ml) z drożdżami. Całość zamieszać i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce, aby całość zaczęła pracować.
                1. Pozostałą wodę, olej, sól i pieprz oraz mąkę dodać do zaczynu i zagnieść w jednolitą masę. Jeżeli ciasto ciągle się lepi, można dodać odrobinę więcej oleju (nie mąki, żeby ciasto nie stwardniało za mocno). Całość odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. W tym czasie można zrobić farsz.
                  1. Kiedy ciasto wyrośnie, należy je zagnieść raz jeszcze, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
                    1. Podzielić je na 3 części i rozwałkować na prostokąty. Następnie wykładać na nie farsz, zawijać na zakładkę i kroić na szerokie plastry, aby powstały paszteciki.
                      1. Piec przez 20-25 minut w 180 st. C.

                        Wegańskie paszteciki z kapustą i grzybami - przepis na wigilijny farsz krok po kroku

                        Składniki na farsz:

                        • kapusta kiszona - 250 g,
                          • grzyby leśne suszone - 100 g,
                            • pieczarki - 150 g,
                              • cebula - mała,
                                • olej - 2-3 łyżki,
                                  • lubczyk, majeranek, só i pieprz.

                                    Jak przygotować farsz do pasztecików:

                                    • Kiszoną kapustę odcedzić i przepłukać chłodną wodą. Całość posiekać.
                                      • Suszone grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 min., aby napęczniały.
                                        • Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
                                          • Olej rozgrzać, dodać pieczarki i kapustę. Całość podsmażyć przez 5 min. Dodać przyprawy.
                                            • Grzyby suszone odlać (zostawić wodę), posiekać i dodać do reszty smażonych składników.
                                              • Całość dalej smażyć przez około 10 minut. Pod koniec można dolać odrobinę wody po grzybach i dusić przez maksymalnie 5 minut.
                                                • Farsz ostudzić i nakładać na ciasto.

                                                  Wegańskie paszteciki z soczewicą - przepis na wigilijny farsz krok po kroku

                                                  Składniki na paszteciki z soczewicą:

                                                  • soczewica brązowa lub czerwona - 250 g,
                                                    • suszone grzyby - 50 g,
                                                      • olej - 3-4 łyżki,
                                                        • cebula,
                                                          • sos sojowy - 30 ml,
                                                            • sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.

                                                              Jak przygotować paszteciki z soczewicą:

                                                              1. Soczewicę, grzyby, sól, ziele angielskie i gałkę muszkatołową oraz 1/2 łyżki oleju włożyć do rondla z grubym dnem. Całość zalać wodą, aby przykrywała na wysokość palca (soczewica czerwona) lub 3 palców (soczewica zielona). Gotować 10-20 minut, aż całość zmięknie.
                                                                1. Cebulę obrać i poszatkować.
                                                                  1. Soczewicę odlać, odcedzić zioła i włożyć do wysokiego naczynia.
                                                                    1. Dodać cebulę, sos sojowy, olej, majeranek. Wszystko zblendować. Całość ostudzić i nakładać farsz na ciasto.

                                                                      Zobacz także:

                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: AlexPro9500/Getty Images

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                      Materiał promocyjny

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana