Topinambur - właściwości i zastosowanie
Topinambur to nieco zapomniana roślina, która - dzięki licznym telewizyjnym programom kulinarnym - powróciła do łask. Doskonale sprawdza się w diecie cukrzyków dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu oraz wysokiej zawartości inuliny, która wspiera regulowanie poziomu cukru we krwi.
Zobacz wideo: Dieta na wysoki cholesterol
Topinambur zawiera dużo błonnika i pektyn, które mają działanie detoksykujące. Uważa się, że pozytywnie wpływa na układ odpornościowy organizmu, układ krwionośny oraz układ moczowy. Zawiera wiele żelaza i potasu, więc zalecany jest osobom zmagającym się z anemią oraz bolesnymi skurczami mięśni. Z tej bulwiastej rośliny można przyrządzić zupy, suflety, a także puree.
Topinambur dobrze komponuje się z innymi roślinami bulwiastymi, np. ziemniakami czy batatami, z owocami, m.in. z jabłkiem, ale również jarmużem, orzechami oraz nabiałem. Do topinamburu można dodać twaróg, co podnosi zawartość białka w puree i tym samym sprawia, że danie staje się doskonałą propozycją dla osób na diecie bezmięsnej.
Puree z topinamburu - przepis podstawowy krok po kroku
Topinambur może wydawać się nieco egzotyczną rośliną, chociaż tak naprawdę widujemy go na polskich straganach od lat. Wiele osób zastanawia się, co można przygotować z tej rośliny. Topinambur świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych oraz ryb, można z niego przygotować np. puree.
Składniki (4 porcje):
- 500 g topinambura,
- gałązka tymianku,
- 100 g masła,
- 1,5 l wody,
- 100 g śmietanki 36 proc.,
- sól i pieprz (może być cayenne),
- sok z połowy cytryny.
Jak przygotować puree z topinamburu:
- Topinambur obrać i pokroić na kawałki długości około 2 centymetrów. Umieścić je w misce z wodą z dodatkiem odrobiny soku z cytryny.
- W garnku zagotować wodę z masłem, tymiankiem i solą. Włożyć do niej kawałki topinamburu i gotować do uzyskania miękkości (około 20 minut).
- Ugotowany odcedzić, pozbyć się gałązki tymianku.
- Całość zblendować, dodając powoli gorącą śmietankę.
- Doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Puree z topinamburu z jarmużem i twarogiem - przepis krok po kroku
Topinambur świetnie komponuje się z innymi warzywami, na przykład ziemniakami, brokułami czy selerem. Można do niego dodać również rośliny liściaste, m.in. jarmuż.
Składniki (4 porcje):
- 500 g topinamburu,
- 200 g jarmużu,
- 125 g twarogu półtłustego,
- cebula,
- sól i pieprz.
Jak przygotować puree z topinamburu z jarmużem i twarogiem:
- Należy dokładnie umyć topinambur i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Jarmuż wrzucić do wrzącej wody na około 2 minuty. Następnie należy odcedzić oba produkty i pokroić.
- Cebulkę zeszklić na patelni z dodatkiem soli. Zmiksować jarmuż i topinambur, dodać cebulę, rozdrobniony twaróg, sól i pieprz.
- Przed podaniem najlepiej podgrzać puree.
Puree z topinamburu i batata - przepis krok po kroku
Topinambur to roślina bulwiasta, dlatego tak dobrze komponuje się z innymi tego typu produktami. Do puree z topinamburu można dodać ugotowane ziemniaki, w tym bataty (nieco słodsza wersja dania). Jako dodatek tłuszczowy świetnie sprawdzi się olej z orzechów.
Składniki (4 porcje):
- bulwa topinamburu,
- pół niedużego batata,
- łyżeczka oleju z orzechów,
- 4 orzechy brazylijskie.
Jak przygotować puree z topinamburu i batata:
- Najpierw należy obrać ze skóry batata i topinambur. Warzywa pokroić w kostkę i ugotować do miękkości.
- Następnie odcedzić, odstawić do przestygnięcia, a potem rozbić tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodać olej z orzechów i potłuczone bardzo drobno orzechy brazylijskie.
Puree z topinamburu z jabłkiem, ziemniakami i orzechami - przepis krok po kroku
Ciekawym połączeniem topinamburu jest dodanie do niego, oprócz gotowanych ziemniaków, także ugotowanego jabłka.
Składniki (4 porcje):
- 400 g topinamburu,
- 3 ziemniaki,
- pół jabłka,
- garść orzechów włoskich,
- 100 g masła,
- łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Jak przygotować puree z topinamburu z jabłkiem, ziemniakami i orzechami:
- Topinambur obrać, pokroić w kostkę i odstawić w misce z zimną wodą oraz łyżką soku z cytryny.
- Następnie obrać i pokroić w kostkę jabłko i ziemniaki.
- Do garnka z wrzącą wodą wrzucić topinambur, ziemniaki i jabłko, a następnie gotować do miękkości.
- Później odcedzić je, dodać orzechy, masło, sól, pieprz i zmiksować do konsystencji puree.
Zobacz także:
- Topinambur (słonecznik bulwiasty) - jakie ma właściwości, smak, jak go jeść i gdzie kupić?
- Topinambur - przysmak Indian, który odnajdziesz na wielkopolskiej ziemi. Dlaczego warto go jeść?
- Perliczka, puree z dyni, musztardowiec i sos jarzębinowy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Photopips/Getty Images