Puree z topinamburu z dodatkami - 4 proste przepisy

Topinambur na desce do krojenia
Puree z topinamburu z dodatkami - 4 proste przepisy
Źródło: Photopips/Getty Images
Do dań mięsnych i ryb najczęściej podaje się dodatek bogaty w węglowodany, np. gotowane warzywa lub puree. Topinambur to roślina bulwiasta, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych, również tych z kuchni wegetariańskiej. Przyrządzenie puree z topinamburu jest proste i szybkie, a przepis można modyfikować, dodając ulubione warzywa oraz przyprawy.

Topinambur - właściwości i zastosowanie

Topinambur to nieco zapomniana roślina, która - dzięki licznym telewizyjnym programom kulinarnym - powróciła do łask. Doskonale sprawdza się w diecie cukrzyków dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu oraz wysokiej zawartości inuliny, która wspiera regulowanie poziomu cukru we krwi.

Zobacz wideo: Dieta na wysoki cholesterol

Anna Radowicka, dietetyczka
Dieta na wysoki cholesterol
Źródło: Dzień Dobry TVN

Topinambur zawiera dużo błonnika i pektyn, które mają działanie detoksykujące. Uważa się, że pozytywnie wpływa na układ odpornościowy organizmu, układ krwionośny oraz układ moczowy. Zawiera wiele żelaza i potasu, więc zalecany jest osobom zmagającym się z anemią oraz bolesnymi skurczami mięśni. Z tej bulwiastej rośliny można przyrządzić zupy, suflety, a także puree.

Topinambur dobrze komponuje się z innymi roślinami bulwiastymi, np. ziemniakami czy batatami, z owocami, m.in. z jabłkiem, ale również jarmużem, orzechami oraz nabiałem. Do topinamburu można dodać twaróg, co podnosi zawartość białka w puree i tym samym sprawia, że danie staje się doskonałą propozycją dla osób na diecie bezmięsnej.

Puree z topinamburu - przepis podstawowy krok po kroku

Topinambur może wydawać się nieco egzotyczną rośliną, chociaż tak naprawdę widujemy go na polskich straganach od lat. Wiele osób zastanawia się, co można przygotować z tej rośliny. Topinambur świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych oraz ryb, można z niego przygotować np. puree.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g topinambura,
  • gałązka tymianku,
  • 100 g masła,
  • 1,5 l wody,
  • 100 g śmietanki 36 proc.,
  • sól i pieprz (może być cayenne),
  • sok z połowy cytryny.

Jak przygotować puree z topinamburu:

  1. Topinambur obrać i pokroić na kawałki długości około 2 centymetrów. Umieścić je w misce z wodą z dodatkiem odrobiny soku z cytryny.
  2. W garnku zagotować wodę z masłem, tymiankiem i solą. Włożyć do niej kawałki topinamburu i gotować do uzyskania miękkości (około 20 minut).
  3. Ugotowany odcedzić, pozbyć się gałązki tymianku.
  4. Całość zblendować, dodając powoli gorącą śmietankę.
  5. Doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

Puree z topinamburu z jarmużem i twarogiem - przepis krok po kroku

Topinambur świetnie komponuje się z innymi warzywami, na przykład ziemniakami, brokułami czy selerem. Można do niego dodać również rośliny liściaste, m.in. jarmuż.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g topinamburu,
  • 200 g jarmużu,
  • 125 g twarogu półtłustego,
  • cebula,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować puree z topinamburu z jarmużem i twarogiem:

  1. Należy dokładnie umyć topinambur i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Jarmuż wrzucić do wrzącej wody na około 2 minuty. Następnie należy odcedzić oba produkty i pokroić.
  3. Cebulkę zeszklić na patelni z dodatkiem soli. Zmiksować jarmuż i topinambur, dodać cebulę, rozdrobniony twaróg, sól i pieprz.
  4. Przed podaniem najlepiej podgrzać puree.

Puree z topinamburu i batata - przepis krok po kroku

Topinambur to roślina bulwiasta, dlatego tak dobrze komponuje się z innymi tego typu produktami. Do puree z topinamburu można dodać ugotowane ziemniaki, w tym bataty (nieco słodsza wersja dania). Jako dodatek tłuszczowy świetnie sprawdzi się olej z orzechów.

Składniki (4 porcje):

  • bulwa topinamburu,
  • pół niedużego batata,
  • łyżeczka oleju z orzechów,
  • 4 orzechy brazylijskie.

Jak przygotować puree z topinamburu i batata:

  1. Najpierw należy obrać ze skóry batata i topinambur. Warzywa pokroić w kostkę i ugotować do miękkości.
  2. Następnie odcedzić, odstawić do przestygnięcia, a potem rozbić tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Dodać olej z orzechów i potłuczone bardzo drobno orzechy brazylijskie.

Puree z topinamburu z jabłkiem, ziemniakami i orzechami - przepis krok po kroku

Ciekawym połączeniem topinamburu jest dodanie do niego, oprócz gotowanych ziemniaków, także ugotowanego jabłka.

Składniki (4 porcje):

  • 400 g topinamburu,
  • 3 ziemniaki,
  • pół jabłka,
  • garść orzechów włoskich,
  • 100 g masła,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować puree z topinamburu z jabłkiem, ziemniakami i orzechami:

  1. Topinambur obrać, pokroić w kostkę i odstawić w misce z zimną wodą oraz łyżką soku z cytryny.
  2. Następnie obrać i pokroić w kostkę jabłko i ziemniaki.
  3. Do garnka z wrzącą wodą wrzucić topinambur, ziemniaki i jabłko, a następnie gotować do miękkości.
  4. Później odcedzić je, dodać orzechy, masło, sól, pieprz i zmiksować do konsystencji puree.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości