Pyszna jesienna sałatka z dynią i serem feta. Sprawdź przepis

Sałatka z dynią i fetą
Sałatka z dynią i fetą
Źródło: yulkapopkova/Getty Images
Sezon na dynie w pełni, dlatego warto zapoznać się z ciekawymi przepisami, które pozwolą na wykorzystanie tego smacznego warzywa. Sałatka z dynią na obiad to przepis, który jest nieco inny od tych klasycznych na ciepło. Jak ją przygotować?

Dynia - jak ją przygotować do sałatki? Czy można jeść je na surowo?

Późna jesień to świetny czas, aby wykorzystać zalegające w sklepach dynie - nie tylko jako halloweenowe ozdoby, lecz także pyszne desery i dania obiadowe. Nie wszystkie dynie, oraz nie wszystkie ich części, nadają się do jedzenia na surowo. Jadalny jest przede wszystkim miąższ dyni oraz jej pestki, które przed spożyciem należy suszyć przez kilka dni.

Do jedzenia na surowo sprawdzi się między innymi dynia piżmowa, pienna lunga oraz muscat de Provence. W wielu przypadkach skórka nie jest jadalna, dlatego przed jedzeniem należy się jej pozbyć. Jeżeli zależy nam na obiedzie na ciepło, nic nie stoi na przeszkodzie przed wcześniejszym upieczeniem dyni w piekarniku.

Zobacz wideo: Dynia - smak jesieni

Dynia - smak jesieni
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sałatka z dyni i fety - przepis krok po kroku

Sałatka z dyni i fety to bardzo prosty sposób na efektowny obiad. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • dynię (około 100 g),
    • opakowanie sera feta,
      • rukolę,
        • świeżą bazylię,
          • miód,
            • oliwę z oliwek,
              • ocet balsamiczny,
                • starty czosnek,
                  • oregano, sól i pieprz.

                    Sposób przygotowania:

                    1. Dynię kroimy w małe kostki. Mieszamy ją z oliwą, solą, pieprzem, oregano i czosnkiem.
                      1. Wykładamy na blachę piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut.
                        1. W czasie pieczenia dyni myjemy rukolę, przygotowujemy listki bazylii i kroimy fetę na kawałki.
                          1. Upieczoną dynię przekładamy do dużego naczynia. Dodajemy rukolę, bazylię i fetę.
                            1. Całość skrapiamy miodem i octem balsamicznym. Podajemy z chrupiącym pieczywem.

                              Smacznego!

                              Zobacz także:

                              Autor: Sylwia Wołoch

                              Źródło zdjęcia głównego: yulkapopkova/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana