Frytki z dyni - sprawdź prosty przepis na zdrową przekąskę

Osoba przyrządzająca frytki z dyni
Frytki z dyni - sprawdź prosty przepis na zdrową przekąskę
Źródło: brankokosteski/Getty Images
Jesień to czas, kiedy na naszych stołach króluje dynia. Można z niej przyrządzić puree, dżem, a także dodać ją do wypieków. Z dyni można także przygotować frytki, które w smaku będą nieco podobne do tych zrobionych z batata. Sprawdź, jak łatwo je przyrządzić!

Są niezwykle proste w przygotowaniu, a do tego pysznie smakują.

Frytki z dyni - zdrowsza alternatywa

Choć frytki z ziemniaków są przepyszne, to wiele osób coraz chętniej sięga po nowe smaki, wykorzystując do przygotowania tej przekąski dynię, pietruszkę czy marchewkę. Ciekawym sposobem jest połączenie wszystkich warzyw i upieczenie kolorowych frytek - to też dobra metoda, aby zachęcić dzieci do jedzenia. 

Zobacz wideo: Przekąski filmowe na jesienne wieczory

Przekąski filmowe na jesienne wieczory
Źródło: Dzień Dobry TVN

Frytki z dyni - przepis krok po kroku

Składniki:

  • średnia dynia,
    • oliwa z oliwek - 3 łyżki,
      • zioła: prowansalskie, bazylia, tymianek, chili (opcjonalnie),
        • sól.

          Jak przygotować frytki z dyni:

          1. Dynie przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Obrać ze skórki i pokroić miąższ w paski, jak frytki.
            1. Warzywo przełożyć do miski, wlać olej i dodać przyprawy. Całość dobrze wymieszać, aby dynia była dobrze obtoczona.
              1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przekładać frytki, tak, aby leżały płasko, jedną warstwą na blasze.
                1. Dynię piec przez 25 minut w 200 st. C z wentylatorem i funkcją opiekania.
                  1. Po tym czasie przełożyć do naczynia i podawać z dipem serowym, ketchupem, majonezem lub posypać tartym serem.

                    Zobacz także:

                    Autor: Teofila Siewko

                    Źródło zdjęcia głównego: brankokosteski/Getty Images

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana