Rozgrzewające zupy kremy - jak je robić?
Zupy krem mogą być wykonywane poprzez zblendowanie całej zupy wraz z wywarem. Aby zrobić rozgrzewające wersje, warto dodawać różnych, aromatycznych przypraw, które mogą nie kojarzyć nam się z zupami. Pyszną propozycją jest np. zupa krem z dyni z chili lub właśnie zupa krem z pietruszki z imbirem. Drugim sposobem przygotowywania takich posiłków jest smażenie składników, a następne zblendowanie ich z odrobiną wody. Taka zupa jest gęstsza i bardziej zawiesista. Kremowe zupy to też idealny sposób dla niejadków i osób z problemami z jedzeniem - posiłek przypomina bardziej napój, więc łatwiej go przyswoić, a przy tym nie ma w nim dużych kawałków do gryzienia.
Zupa krem z natki pietruszki i imbiru - przepis krok po kroku
Składniki:
- natka pietruszki - 400 g,
- ziemniaki - 5 dużych,
- cebula - 3 sztuki,
- imbir - 1 mały korzeń,
- liśc laurowy,
- ziele angielskie - 6 sztuk,
- masło - 3 łyżki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do rondla i podsmażyć na maśle aż będzie szklista i miękka.
- Ziemniaki należy obrać, pokroić i wrzucić do smażącej się cebuli.
- Natkę pietruszki umyć i posiekać. Dodać do smażących się warzyw.
- Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, również dodać do smażących się warzyw.
- Całość lekko podsmażyć, około 5 minut. Następnie dodać około 1 litra wody (4 szklanek). Całość przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą. Gotować około 30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
- Całość zblendować i przelać z powrotem do garnka.
- Podawać na ciepło ozdobioną listkami pietruszki i groszkiem ptysiowym (opcjonalnie).
Zobacz wideo: Warzywa, które leczo
Zobacz także:
- Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
- Zupa krem z kasztanów jadalnych - prosty przepis
- Zupa krem z dyni i pomidorów z pieczoną gruszką według Magdy Gessler. Przepis na pyszną jesień
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Mizina/Getty Images