Rozgrzewająca zupa krem z natki pietruszki i imbiru. Sprawdź prosty przepis

Natka pietruszki na desce do krojenia
Rozgrzewająca zupa krem z pietruszką i imbirem
Źródło: Mizina/Getty Images
Zupy kremy to idealny posiłek na zimne dni, zwłaszcza, jeśli doda się do nich odrobinę rozgrzewających przypraw. Idealnie komponują się z imbirem, pieprzem cayenne, chili czy nawet cynamonem. Sprawdź nasz przepis na pietruszkową zupę krem z imbirem. 

Rozgrzewające zupy kremy - jak je robić?

Zupy krem mogą być wykonywane poprzez zblendowanie całej zupy wraz z wywarem. Aby zrobić rozgrzewające wersje, warto dodawać różnych, aromatycznych przypraw, które mogą nie kojarzyć nam się z zupami. Pyszną propozycją jest np. zupa krem z dyni z chili lub właśnie zupa krem z pietruszki z imbirem. Drugim sposobem przygotowywania takich posiłków jest smażenie składników, a następne zblendowanie ich z odrobiną wody. Taka zupa jest gęstsza i bardziej zawiesista. Kremowe zupy to też idealny sposób dla niejadków i osób z problemami z jedzeniem - posiłek przypomina bardziej napój, więc łatwiej go przyswoić, a przy tym nie ma w nim dużych kawałków do gryzienia. 

Zupa krem z natki pietruszki i imbiru - przepis krok po kroku

Składniki:

  • natka pietruszki - 400 g,
    • ziemniaki - 5 dużych,
      • cebula - 3 sztuki,
        • imbir - 1 mały korzeń,
          • liśc laurowy,
            • ziele angielskie - 6 sztuk,
              • masło - 3 łyżki,
                • sól i pieprz do smaku.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do rondla i podsmażyć na maśle aż będzie szklista i miękka.
                    1. Ziemniaki należy obrać, pokroić i wrzucić do smażącej się cebuli.
                      1. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Dodać do smażących się warzyw.
                        1. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, również dodać do smażących się warzyw.
                          1. Całość lekko podsmażyć, około 5 minut. Następnie dodać około 1 litra wody (4 szklanek). Całość przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą. Gotować około 30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
                            1. Całość zblendować i przelać z powrotem do garnka.
                              1. Podawać na ciepło ozdobioną listkami pietruszki i groszkiem ptysiowym (opcjonalnie).

                                Zobacz wideo: Warzywa, które leczo

                                Warzywa, które leczo
                                Można je nafaszerować, zrobić z nich leczo, zapiekankę, ugotować zupę. Swoimi przepisami w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma.
                                Źródło: Dzień Dobry TVN

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło zdjęcia głównego: Mizina/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana