Sezon na dynie trwa. Warto zapoznać się z ciekawymi przepisami, które pozwolą na wykorzystanie tego smacznego warzywa. Zobacz, jak przygotować sałatkę z dynią.
W światowych i polskich lodziarniach pojawiają się coraz to ciekawsze pomysły na smaki lodów. Robienie ich ze składników, które na co dzień nie mają wiele wspólnego z jakimkolwiek deserem, przestaje być zaskakujące. Jednak rukola w roli składnika lodów może nieco zaskoczyć. Kupienie lodów rukolowych jest niezwykle trudne, w przeciwieństwie do samodzielnego ich przygotowania. Poznaj prosty przepis na lody z rukoli.
Rukola wyrasta powoli na solidnego konkurenta jarmużu czy szpinaku. Nic dziwnego. Nie dość, że rewelacyjnie smakuje, to jeszcze ma wiele wartości odżywczych. Można ją wykorzystać do różnych dań. Z czym smakuje najlepiej?
Podobno da się z niej wytłoczyć olej. Należy do rodziny kapustowatych. Zawiera m.in.: witaminy, żelazo, kwas foliowy i aminokwasy siarkowe, które działają antywirusowo i zapewniaja jej charakterystyczny ostry smak. Rukolę, bo o niej mowa, szczególnie cenią osoby dbające o figurę, dlatego że jest lekkostrawna, niskokaloryczna i korzystnie wpływa na układ trawienny. Nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey wybrał się farmę rukoli. Jak przechowywać rukolę, by nie zwiędła?
Jeżeli chcielibyście tej wiosny oczyścić swój organizm i zrzucić trochę kilogramów, zachęcamy Was do dań, które przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłło: zielonego szejka z liśćmi pokrzywy, rukoli z pieczonymi szparagami, miodu czarnuszkowego, warzywnego makaronu na parze i batona energetycznego.