Zielony szejk z liśćmi pokrzywy
Porcja dla 2 osób
Składniki:
2 jabłka pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki
sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
garść liści pokrzywy lub 50 ml soku wyciśniętego z pokrzywy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na jednolity płyn. Przelewamy do szklanek. Podajemy najlepiej 30 min. przed śniadaniem.
Rukola z pieczonymi szparagami
Składniki:
1/2 opakowania rukoli
pęczek zielonych, dobrej jakości (nie zdrewniałych) szparagów
średniej wielkości burak pokrojony na cienkie plasterki (ok. 2-3 mm)
2 łyżki oliwy z oliwy
płaska łyżka czarnuszki (opcjonalnie)
1-2 szczypty ostrej, czerwonej papryki (opcjonalnie)
sól kamienna lub morska
pieprz
dwa średniej wielkości dojrzałe pomidory
dressing:
sok z 1 cytryny
2 łyżki miodu/słodu jęczmiennego lub ryżowego/syropu z agawy
łyżeczka jasnej musztardy np. sarepskiej
4 łyżki oleju z lnianki
garstka pestek słonecznika
Przygotowanie:
Szparagi przełamujemy, aby pozbyć się twardych, zdrewniałych końcówek (można dodać je do wywaru warzywnego na zupę). Układamy razem z plastrami buraka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i przyprawami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy ok. 20-30 min. (uważamy, aby szparagi się nie spaliły).
Dressing: sok z cytryny mieszamy z miodem/słodem/syropem z agawy i musztardą. Wlewamy cienkim strumieniem olej z lnianki cały czas mieszając, aż uzyskamy emulsję. Rukolę podajemy z pieczonymi warzywami, pokrojonym w kostkę pomidorem, polane dressingiem i posypane pestkami słonecznika.
Miód czarnuszkowy
Składniki:
1/2 szklanki nasion czarnuszki
1/2 szklanki miodu
Przygotowanie:
Czarnuszkę mielimy w młynku do kawy na proszek, mieszamy z miodem. Przekładamy do słoika i trzymamy w ciemnym miejscu. Podajemy do 3 łyżeczek dziennie (rano, po południu i wieczorem). Podczas choroby i przeziębienia (czas intensywnego oczyszczania organizmu) działa jak naturalny antybiotyk.
Warzywny makaron na parze
Porcja na 2 osoby
Składniki:
3 marchewki
3 małe cukinie
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g passaty (przecieru) pomidorowej lub 4-5 świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki asafetidy (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka oregano
kilka ziarenek marynowanego zielonego pieprzu
garść poszatkowanych listków bazylii
sól
Przygotowanie:
Z marchewki i cukinii robimy makaron przy użyciu obieraczki do warzyw. Makaron gotujemy na parze (2-3 min. tak, aby był al dente), a następnie skrapiamy oliwą z oliwek i cytryną.
Sos: na oliwie podsmażamy asafetidę, tymianek, parę ziarenek zmiażdżonego, zielonego, marynowanego pieprzu i paprykę. Wrzucamy pomidory i trochę koncentratu. Dodajemy oregano i dusimy. Wszystko miksujemy i dodajemy świeżą bazylię. Podajemy przybrane zielonym pieprzem.
Batony energetyczne
Składniki:
300 g migdałów namoczonych na noc
2 łyżki gorzkich pestek moreli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
szczypta kamiennej soli
200 g niesiarkowanych rodzynek
100 g niesiarkowanych daktyli
Przygotowanie:
Migdały, pestki, wiórki kokosowe i sól miksujemy w robocie kuchennym na proszek. Dodajemy suszone owoce i miksujemy dalej aż uzyskamy klejącą masę. Formujemy z niej placek grubości 1,5 cm i wkładamy na min. 30 min. do lodówki. Po wyjęciu kroimy na prostokątne batony, które stanowią skoncentrowane źródło energii i białka. Doskonale sprawdzają się w trakcie intensywnego treningu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN