Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez mocnego espresso, ale są też i tacy, którzy kawy pić nie mogą. Jakie są zdrowe zamienniki?
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to warzywo znane w kuchni polskiej od XVIII wieku. Jego jadalną częścią jest bulwa. Sprawdź, jak przygotować krem z topinamburu i boczniaków podany z chipsami z jarmużu z przepisu Jaśka Kuronia.
Do dań mięsnych i ryb najczęściej podaje się dodatek bogaty w węglowodany, np. gotowane warzywa lub puree. Topinambur to roślina bulwiasta, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych, również tych z kuchni wegetariańskiej. Przyrządzenie puree z topinamburu jest proste i szybkie, a przepis można modyfikować, dodając ulubione warzywa oraz przyprawy.
Topinambur – uprawa w Polsce jest możliwa! Jakie zalety może mieć uprawa topinamburu? Czytaj dalej i dowiedz się, jak rozpocząć uprawę topinamburu.
Mikołaj Rey od lat tropi niezwykłe smaki. Tym razem za cel obrał sobie przysmak indiański, czyli topinambur. Udał się więc do wioski z tipi, z której skierowano go prosto do… Józefowa.
Jolanta Pieńkowska odkryła topinambur dopiero wczoraj, a Mikołaj Rey odkrył go znacznie wcześniej. Topinambur znany jest też jako gruszka ziemna, trufla kanadyjska i karczoch jeruzalemski. Jak smakuje i jakie potrawy można z niego zrobić? Mikołaj Rey zabiera nas w kulinarną podróż. Dowiedźcie się więcej o tym smacznym źródle młodości.