Krem z topinamburu i boczniaków podany z chipsami z jarmużu - przepis krok po kroku
Składniki na krem:
- 2 łyżki masła,
- duża cebula pokrojona w kostkę,
- 3 ząbki czosnku posiekane w płatki,
- 300 g boczniaka ostrygowatego pokrojonego w cienkie paski,
- 2 gałązki tymianku,
- kawałek białej części pora,
- kawałek selera naciowego,
- 2 liście laurowe,
- 1/2 l mleka,
- 1 l bulionu,
- 1 kg obranego i pokrojonego topinamburu,
- 200 g sera topionego typu „złoty ementaler”,
- sól, pieprz.
Składniki na chipsy z jarmużu:
- 100 g jarmużu,
- kilka kropel oliwy,
- odrobina pieprzu ziołowego,
- odrobina wędzonej papryki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania kremu z topinamburu i boczniaków
- Rozpuść masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż mieszając 3–4 minuty.
- Z tymianku, pora, selera i liści laurowych zrób bouqet garni, umieść go w rondlu.
- Dodaj boczniaka i smaż mieszając kilka kolejnych minut.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
- Liście jarmużu natrzyj oliwą i przyprawami, piecz przez 5 minut lub do lekkiego zrumienienia.
- Wlej mleko i bulion. Kiedy całość się zagotuje dodaj topinambur i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Na ostatnie 5 minut dodaj ser topiony i dopraw solą i pieprzem.
- Wyjmij bouqet garni i całość zmiksuj.
- Serwuj z chipsami z jarmużu.
Zobacz także:
- Topinambur (słonecznik bulwiasty) - jakie ma właściwości, smak, jak go jeść i gdzie kupić?
- Topinambur: uprawa, zbiór i wszystkie tajemnice słonecznika bulwiastego
- Topinambur - przysmak Indian, który odnajdziesz na wielkopolskiej ziemi. Dlaczego warto go jeść?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News
podziel się: