Krem z topinamburu i boczniaków podany z chipsami z jarmużu - przepis Jaśka Kuronia

Krem z topinamburu i bocznikaów
Krem z topinamburu i boczniaków podany z chipsami z jarmużu - przepis Jaśka Kuronia
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to warzywo znane w kuchni polskiej od XVIII wieku. Jego jadalną częścią jest bulwa. Sprawdź, jak przygotować krem z topinamburu i boczniaków podany z chipsami z jarmużu z przepisu Jaśka Kuronia. 

Krem z topinamburu i boczniaków podany z chipsami z jarmużu - przepis krok po kroku

Składniki na krem:

  • 2 łyżki masła,
  • duża cebula pokrojona w kostkę,
  • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki,
  • 300 g boczniaka ostrygowatego pokrojonego w cienkie paski,
  • 2 gałązki tymianku,
  • kawałek białej części pora,
  • kawałek selera naciowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 l mleka,
  • 1 l bulionu,
  • 1 kg obranego i pokrojonego topinamburu,
  • 200 g sera topionego typu „złoty ementaler”,
  • sól, pieprz.

Składniki na chipsy z jarmużu:

  • 100 g jarmużu,
  • kilka kropel oliwy,
  • odrobina pieprzu ziołowego,
  • odrobina wędzonej papryki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania kremu z topinamburu i boczniaków

  • Rozpuść masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż mieszając 3–4 minuty.
  • Z tymianku, pora, selera i liści laurowych zrób bouqet garni, umieść go w rondlu.
  • Dodaj boczniaka i smaż mieszając kilka kolejnych minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
  • Liście jarmużu natrzyj oliwą i przyprawami, piecz przez 5 minut lub do lekkiego zrumienienia.
  • Wlej mleko i bulion. Kiedy całość się zagotuje dodaj topinambur i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  • Na ostatnie 5 minut dodaj ser topiony i dopraw solą i pieprzem.
  • Wyjmij bouqet garni i całość zmiksuj.
  • Serwuj z chipsami z jarmużu.
eBook Pomysły na lunch
eBook Pomysły na lunch

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości