Zdrowe odżywianie

Topinambur - przysmak Indian, który odnajdziesz na wielkopolskiej ziemi. Dlaczego warto go jeść?

Zdrowe odżywianie

Aktualizacja:

Mikołaj Rey od lat tropi niezwykłe smaki. Tym razem za cel obrał sobie przysmak indiański, czyli topinambur. Udał się więc do wioski z tipi, z której skierowano go prosto do… Józefowa.

Urszula i Mirosław Mikołajczykowie wraz z synem Kasjanem w Józefowie w Wielkopolsce prowadzą ekologiczną uprawę topinamburu.

- Zwróćmy uwagę na to, jaka tu jest słaba gleba, a jak on wyrasta. Nie stosujemy żadnych środków chemicznych – zapewnił pan Mirosław.

Uprawa topinamburu

Mikołaja Reya zaskoczyło to, że Kasjan w środku zimy jeździ ciągnikiem.

- Właśnie jesteśmy w trakcie sezonu zbioru naszego warzywa. Rozpoczynamy pod koniec października i można go zbierać przez całą zimę, jeśli tylko mróz nie jest zbyt tęgi, by można było wjechać kombajnem lub maszyną. I nie ma żadnego problemu. Temperatury do - 50 stopni mu nie przeszkadzają – wyjaśnił.

Przy okazji zdradził, że topinambur sam się odnawia. – Sadzi się go praktycznie raz na całe życie. Tutaj rośnie od 35 lat i nigdy nie był dosadzany – tłumaczył Kasjan.

I tak Mikołaj przystąpił do zbierania topinamburu, a Kasjan wsiadł do traktora.

Urszula Mikołajczyk przyrządziła zupę krem, chipsy i roladki z jelenia nadziewane topinamburem. Oprócz tego Mikołaj Rey zajadał się surowym warzywem.

– Kruchość i soczystość tej bulwy jest nieprawdopodobna – przyznał kucharz i podróżnik.

Przy okazji spożywania bulwy dowiedział się, że topinambur jest rośliną pierwotną. Była znakomicie znana Indianom Ameryki Północnej, którzy wierzyli, że zapewnia nieśmiertelność.

– Ona była dla nich cenniejsza niż złoto - mówił Kasjan.

Dlaczego warto jeść topinambur?

Z Wielkopolski Mikołaj Rey przywędrował prosto do naszego studia, by opowiedzieć o licznych zaletach topinamburu.

- Lista jest bardzo długa. Rzeczywiście Indianie się nie pomylili. To warzywo jest nieprawdopodobnie zdrowe. Przede wszystkim ma w sobie bardzo dużo insuliny, która jest świetna dla cukrzyków. Dlatego że obniża poziom cukru we krwi - wyjaśnił.

Topinambur wspiera cały układ pokarmowy oraz florę bakteryjną, a jego największą zaletą jest detoksykacja organizmu.

- Jest mistrzem detoksu, który np. jest potrzebny niektórym po świętach – zauważył nasz gość.

Warzywo znakomicie wpływa też na układ nerwowy, ponieważ zawiera dużo potasu, magnezu i witamin z grupy B.

Topinambur jako dodatek do dań lub solo

Jak wykorzystać go w kuchni? – W gruncie rzeczy tak, jak ziemniaka, czyli jako dodatek do wielu dań. Możemy też go ugotować i zrobić purée, a także chipsy i zapiekankę – oznajmił.

Gdy chcemy spożywać topinambur na surowo warto dodać go np. do sałatki. Oczywiście można jeść go też solo albo przygotować pyszny krem.

Świetnie komponuje się z selerem. Wystarczy pokroić warzywa w kosteczkę, delikatnie obsmażyć wraz z cebulą i zalać bulionem, np. warzywnym. Zabielić, zmiksować i mamy świetny krem – radził Mikołaj Rey.

Kiedy topinambur przywędrował do Europy? Odpowiedź na to pytanie poznasz w naszym materiale wideo:

Zobacz też:

Jajecznica, risotto, polędwica z dorsza i tarta - dania na słono i słodko Darii Ładochy. Oto jej wypróbowane przepisy

Stek, schab i cielęcina - wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego

Jajka faszerowane, kurczak w pomidorach i mandarynki z sosem czekoladowym. Pyszne i zdrowe przepisy Grzegorza Zawieruchy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Autor: Dominika Czerniszewska

Reporter: Łukasz Kowalski

Pozostałe wiadomości