warzywo

    warzywo

    Rzodkiew należy do roślin kapustowatych. Uprawiana jest niemal na całym świecie. Jako warzywo jadalne znana jest od dawna. Spożywano ją już w starożytnym Rzymie oraz Chinach. Obecnie rzodkiew występuje w wielu odmianach, które różnią się wielkością i kształtem korzenia oraz kolorem. Dzięki temu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Biała rzodkiew jest warzywem, z którego powstanie pyszna surówka. Może być również składnikiem zupy i sałatki. Spożywana jest zarówno na zimno, jak i w formie ugotowanej.

    Niby proste warzywa, a można z nich stworzyć bogate menu. Kto by pomyślał, że z korzenia pietruszki zrobimy pyszną pastę? Pieczone rzodkiewki również są rarytasem, bakłażan wydaje się być tylko dodatkiem do dania, ale w wersji Michała Korkosza warzywa nabierają zupełnie innego znaczenia. Zobacz, jak efektowne są jego przepisy.

    Nad Wisłą popyt na cebulę jest wielki. Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez cebuli. Polskę można nazwać cebulowym królestwem, bo jesteśmy największym eksporterem tego warzywa w Unii Europejskiej. Więcej od nas produkują tylko Hiszpanie i Holendrzy. - Polskie warzywnictwo ma się czym pochwalić - uważa były Minister Gospodarki Janusz Piechociński. Czy cebula zasługuje na miano polskiego symbolu narodowego? Kim jest "Polak-Cebulak"?

    Znawca smaków Mikołaj Rey pojechał do Janowa, by przyjrzeć się uprawie pomidorów malinowych. Tam poznał makrolofusa - prawdziwego bohatera szklarni oraz miał okazję przygotować tartę z pomidorami. Dowiedział się również, od czego zależy wyhodowanie dobrego pomidora. Lubicie pomidory?

    Amatorów brukselki ze świecą szukać! Marcin Prokop jej smak stawia na równi ze smakiem tranu. Dorota, zamiast ją konsumować, obiera z listków. A Mikołaj Rey? Potrafi uczynić, by nie była gorzka i nieładnie pachnąca. Jak? O tym opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN. Skąd pochodzi to warzywo i jaka jest jego etymologia?