Japchae, locro, panettone. Znasz te dania narodowe z różnych stron świata? "Musi być do góry nogami"

Japchae, locro, panettone - czyli przysmaki narodowe z różnych stron świata
Narodowe smaki Korei, Włoch i Argentyny
Źródło: Dzień Dobry TVN
11 listopada na polskich stołach królują między innymi gęsina i rogale marcińskie. A jakie dania jada się w ważne dni w różnych zakątkach świata? Goście Dzień Dobry TVN zabrali widzów w kulinarną podróż. O przysmakach opowiedzieli: Koreanko-Chinka Jade Kim, Włoch Matteo Brunetti oraz Argentyńczyk Martin Gimenez Castro.

Pyszności z różnych stron świata

W Korei są dwa bardzo ważne dni. Pierwszy przypada 1 marca i upamiętnia wielki ruch oporu przeciwko japońskiej okupacji w 1919 roku. Drugi dzień to 15 sierpnia, czyli Dzień Wyzwolenia. Święto ma podwójne znaczenie - upamiętnia wyzwolenie spod okupacji w 1945 roku i ustanowienie Republiki Korei w 1948 roku.

Jak przyznała Jade Kim, w Korei nie ma typowego dania, które jest serwowane w czasie takich świątecznych dni. Zwykle na stołach pojawiają się popularne potrawy, które są prawdziwymi przysmakami.

- Na przykład z okazji Nowego Roku jemy takie ciasto ryżowe, w środku z sezamem, z miodem. Na słodko. Można też podać japchae, to szklany makaron z batatów z warzywami, na przykład ze szpinakiem, papryką i grzybami. To bardzo kolorowe i zdrowe danie - powiedziała Jade.

Z kolei w Argentynie Dzień Niepodległości przypada 9 lipca. Tego dnia jada się locro, czyli gęstą zupę z różnymi gatunkami mięs i strączkami, a także empanadas - pierożki nadziewane mięsem mielonym, smażone w głębokim tłuszczu. Co ciekawe, w wielu domach locro jest przygotowywana tylko raz w roku, ponieważ jest bardzo pracochłonna. Wymaga krojenia dużej liczby składników oraz długiego gotowania. Na co dzień nikt nie ma na to czasu.

- Nasze święto jest zimą, więc jemy dużo takich potraw, które są bardzo kaloryczne i gorące. Niestety to jest tylko raz w roku, dlatego ja zawsze czekałem na ten dzień - podkreślił Martin Gimenez Castro.

Przysmaki typowe dla kuchni z różnych krajów

Włoskie święto narodowe - Festa della Repubblica - obchodzone jest 2 czerwca. Upamiętnia ustanowienie republiki po referendum z 1946 roku, w którym Włosi odrzucili monarchię. Co tego dnia króluje na stołach?

- Nie ma jakichś specyficznych dań, które się robi, ale za to ważny jest kolor. Barwy narodowe. Jest zieleń, czerwień, biel. To na przykład caprese, makaron, a nawet pizza - wyjaśnił Matteo Brunetti.

Popularnym odświętnym ciastem stała się włoska babka panettone, która niegdyś kojarzyła się tylko z Bożym Narodzeniem.

- We Włoszech od dobrych dziesięciu lat wielu cukierników starało się, żeby to było taki wypiek całoroczny. I się to udało. Więc można kupić to ciasto przez cały rok. To babka drożdżowa z bakaliami albo innymi dodatkami. Robi się ją trzy dni, a ostatnie kilka godzin musi być do góry nogami, żeby została ta puszystość - powiedział włoski kucharz.

Całą rozmowę można znaleźć w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości