Pyszności z różnych stron świata
W Korei są dwa bardzo ważne dni. Pierwszy przypada 1 marca i upamiętnia wielki ruch oporu przeciwko japońskiej okupacji w 1919 roku. Drugi dzień to 15 sierpnia, czyli Dzień Wyzwolenia. Święto ma podwójne znaczenie - upamiętnia wyzwolenie spod okupacji w 1945 roku i ustanowienie Republiki Korei w 1948 roku.
Jak przyznała Jade Kim, w Korei nie ma typowego dania, które jest serwowane w czasie takich świątecznych dni. Zwykle na stołach pojawiają się popularne potrawy, które są prawdziwymi przysmakami.
- Na przykład z okazji Nowego Roku jemy takie ciasto ryżowe, w środku z sezamem, z miodem. Na słodko. Można też podać japchae, to szklany makaron z batatów z warzywami, na przykład ze szpinakiem, papryką i grzybami. To bardzo kolorowe i zdrowe danie - powiedziała Jade.
Z kolei w Argentynie Dzień Niepodległości przypada 9 lipca. Tego dnia jada się locro, czyli gęstą zupę z różnymi gatunkami mięs i strączkami, a także empanadas - pierożki nadziewane mięsem mielonym, smażone w głębokim tłuszczu. Co ciekawe, w wielu domach locro jest przygotowywana tylko raz w roku, ponieważ jest bardzo pracochłonna. Wymaga krojenia dużej liczby składników oraz długiego gotowania. Na co dzień nikt nie ma na to czasu.
- Nasze święto jest zimą, więc jemy dużo takich potraw, które są bardzo kaloryczne i gorące. Niestety to jest tylko raz w roku, dlatego ja zawsze czekałem na ten dzień - podkreślił Martin Gimenez Castro.
Przysmaki typowe dla kuchni z różnych krajów
Włoskie święto narodowe - Festa della Repubblica - obchodzone jest 2 czerwca. Upamiętnia ustanowienie republiki po referendum z 1946 roku, w którym Włosi odrzucili monarchię. Co tego dnia króluje na stołach?
- Nie ma jakichś specyficznych dań, które się robi, ale za to ważny jest kolor. Barwy narodowe. Jest zieleń, czerwień, biel. To na przykład caprese, makaron, a nawet pizza - wyjaśnił Matteo Brunetti.
Popularnym odświętnym ciastem stała się włoska babka panettone, która niegdyś kojarzyła się tylko z Bożym Narodzeniem.
- We Włoszech od dobrych dziesięciu lat wielu cukierników starało się, żeby to było taki wypiek całoroczny. I się to udało. Więc można kupić to ciasto przez cały rok. To babka drożdżowa z bakaliami albo innymi dodatkami. Robi się ją trzy dni, a ostatnie kilka godzin musi być do góry nogami, żeby została ta puszystość - powiedział włoski kucharz.
Całą rozmowę można znaleźć w materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Zobacz także:
- Czy Polacy pamiętają, co świętujemy 11 listopada? Wyniki sondy mogą cię zaskoczyć
- Filmy na długi weekend. Polskie produkcje w roli głównej. "Największa perła w koronie"
- Wąs, który historią trząsł, czyli zarost na Józefa Piłsudskiego. "Włos musi być natłuszczony"
Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News