- Cena rogali marcińskich u Magdy Gessler wzrosła o 10 procent w porównaniu z 2024 rokiem.
- Wypieki przygotowywane są w jej słynnej cukierni "Słodki Słony" z tradycyjnych składników.
- Lara Gessler tłumaczy podwyżki rosnącymi kosztami produktów i podkreśla wolny rynek.
Każdego roku, gdy zbliża się 11 listopada, w Poznaniu i całej Wielkopolsce zaczyna się prawdziwe święto smaku. To właśnie wtedy przyznawane są certyfikaty, które uprawniają piekarnie i cukiernie do wypieku oryginalnych rogali świętomarcińskich – jedynych w swoim rodzaju, o ściśle określonej recepturze i składnikach. Tylko w tym regionie można legalnie produkować te maślane podkowy z białym makiem, bakaliami i aromatem migdałowym, które od lat znajdują się w Rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia Unii Europejskiej. W tym roku aż 94 wytwórców może pochwalić się takim wyróżnieniem. I choć w poznańskich cukierniach rogal kosztuje zwykle od 8 do 15 złotych, a w dyskontach nawet poniżej 4 zł – u Magdy Gessler tradycja spotyka się z luksusem.
Magda Gessler podnosi ceny rogali – fani przecierają oczy ze zdumienia
Magda Gessler doskonale wie, jak rozgrzać emocje nie tylko w kuchni, ale i w portfelach klientów. W jej słynnej cukierni "Słodki Słony" znów zrobiło się gorąco. Wszystko za sprawą rogali świętomarcińskich, które co roku przyciągają wiernych miłośników słodkich tradycji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
Restauratorka, znana z bezkompromisowego podejścia do jakości i smaku, jak zwykle postawiła na najlepsze składniki: masło, biały mak i solidną porcję bakalii. A jednak to nie receptura, lecz cena stała się tematem dnia. W 2023 roku za rogala trzeba było zapłacić 29 zł, rok później już 35 zł, a teraz? 39 zł za sztukę. Fani nie kryją zaskoczenia, ale Gessler konsekwentnie podąża swoją biznesową ścieżką.
Rogale świętomarcińskie u Gessler. Luksusowy smak czy przesada?
Choć nie brakuje głosów, że cena to lekka przesada, Magda Gessler i jej córka Lara pozostają niewzruszone. Lara Gessler w rozmowie z Plejadą przyznała, że w obecnych czasach wszystko drożeje – od jajek po benzynę – więc rogal też nie może kosztować tyle co dawniej.
- Dla tego samego powodu, dlaczego mąka, jajko, benzyna, wszystko jest droższe. Wszystko drożeje w kosmicznym tempie. No i efekt jest wszędzie taki sam. I w sklepach, i w cukierniach, i w restauracjach, wszędzie. (...) Każdy może wybrać to, co mu pasuje. Na tym polega wolny rynek - mówiła Lara Gessler.
Czy zatem rogal świętomarciński u Gessler to luksus, na który warto się skusić, czy już fanaberia dla koneserów? Jedno jest pewne – jak co roku, emocji w cukierni Magdy Gessler nie zabraknie.
Zobacz także:
- Zdjęcie Magdy Gessler z młodości. Fani porównali ją do... "Niesamowite podobieństwo"
- Magda Gessler pokazała wyjątkowe zdjęcia wnuka. "Rozpływam się"
- Magda Gessler na zdjęciu z ukochanym. "Mega słodkie"
Autor: Oskar Netkowski
Źródło zdjęcia głównego: MWMEDIA