Dynia – wartości odżywcze i przepis na deser z dynią piżmową

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dynia – królowa jesieni
Dynia – królowa jesieni
Burak - warzywo doskonałe
Burak - warzywo doskonałe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Patryk Galewski i jego schab
Patryk Galewski i jego schab
Dynia jest warzywem o wyjątkowym orzechowo-słodkim smaku i wielu wartościach odżywczych, jest także niskokaloryczna. Nic dziwnego, że ma wiele zastosowań w naszej kuchni. To również symbol Halloween – jednak nie każdą piękną dynię możemy zjeść, ponieważ istnieją gatunki wyłącznie ozdobne.

Dynia jest warzywem bardzo popularnym w ostatnich latach, w szczególności w okresie jesiennym. Wykorzystujemy ją często w zupach krem, pierogach, a nawet deserach. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne ciasto dyniowe z czerwoną pomarańczą.

Dynia – właściwości zdrowotne

Niskokaloryczna, bogata w witaminy i minerały. Jest idealnym warzywem prawie dla każdego. Cukrzycy muszą jednak ostrożnie spożywać dynię, ponieważ jej indeks glikemiczny wynosi aż 75.

Jedna szklanka dyni to podwójna zalecana dzienna dawka beta-karotenu. Beta-karoten pomaga naszemu organizmowi w gojeniu ran i zapobieganiu uszkodzeniu zdrowych komórek. Jest dobrym źródłem błonnika oraz witamin A, C i E.

Pestki dyni to również samo zdrowie – są bogate w wiele minerałów, w tym cynk. Zalecane są więc szczególnie mężczyznom. Co więcej, pomagają zapobiegać kamieniom nerkowym. Świeże nasiona dyni skutecznie zwalczają różne pasożyty, w tym tasiemca.

Dynia piżmowa – właściwości

Dynia piżmowa jest znacznie mniejsza i łatwiejsza w obróbce od większości odmian dyni, ponieważ można ją obrać zwykłą obieraczką. Jest również bardziej kremowa i słodsza, tak więc nadaje się na wszelkiego rodzaju zupy-krem, puree i desery. Jej kształt powoduje, że miąższu jest bardzo dużo, ponieważ nasiona dyni znajdują się tylko w jej dolnej części. Taka dynia jest również bardzo zdrowa – dostarcza wielu witamin, jest niskokaloryczna i lekkostrawna.

Pomysł na dynię – przepis na ciasto dyniowe z czerwoną pomarańczą

Czas przygotowania: 30-60 minut Czas gotowania: 1-2 godziny To pyszne ciasto łączy w sobie słodki smak dyni piżmowej i bezy z kwaskowato-gorzką pomarańczą. W sam raz na okres jesienno-zimowy, kiedy dynia króluje w naszej kuchni. Aby wykonać ten przepis, będziesz potrzebować tortownicy o średnicy 20 cm, palnika i termometru cukierniczego oraz miksera kuchennego.

Składniki na ciasto:

  • 15 g orzechów pekan,
    • 170 g mąki uniwersalnej,
      • 1 szczypta soli,
        • 75 g schłodzonego masła pokrojonego na kostki.

          Składniki na wypełnienie:

          • 3 duże jajka,
            • 300 g dyni piżmowej,
              • 85 g cukru trzcinowego,
                • 1½ łyżeczka cynamonu,
                  • 1½ czerwonej pomarańczy (skórka z obu, sok z jednej),
                    • 125 g skondensowanego mleka.

                      Składniki na bezę:

                      • 2 białka,
                        • 115 g cukru pudru,
                          • 25 g orzechów pekan.

                            Składniki na syrop:

                            • 50 ml soku z czerwonej pomarańczy, 100 g białego cukru.

                              Przygotowanie: 1. Do miski miksera włóż wszystkie orzechy pekan na ciasto i bezę i rozdrobnij. 15 g rozdrobnionych orzechów zarezerwuj na ciasto, a resztę odstaw. W dużym garnku, w lekko osolonej wodzie, gotuj dynię przez 30 minut. Ugotowaną dynię zmiksuj za pomocą blendera, aż uzyskasz puree.

                              2. Do miski włóż mąkę, sól i masło. Dodaj orzechy i miksuj, aż składniki będą przypominać okruszki chleba. Dodaj łyżkę zimnej wody i miksuj dalej, dodawaj wodę po jednej łyżce, aż całość będzie miała konsystencję ciasta.

                              3. Na blat wysyp trochę mąki, następnie połóż ciasto i lekko ugniataj, aż będzie gładkie. Owiń w folię i włóż do lodówki na 10-15 minut.

                              4. Nastaw piekarnik na 180℃ na termoobieg. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj odrobiną oleju.

                              5. Aby przygotować wypełnienie ciasta, w dużej misce lekko ubij jajka, następnie dodaj dynię, cukier, cynamon, skórkę pomarańczy i sok. Miksuj, aż wymieszasz całość. Wlej mleko, następnie wymieszaj wszystko blenderem.

                              6. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj z odrobiną mąki, aż osiągnie 5 mm grubości. Włóż do tortownicy i równomiernie ugnieć, aby sięgało krawędzi. Lekko ponakłuwaj widelcem ciasto w kilku miejscach i połóż na tacy do pieczenia.

                              7. Zakryj ciasto papierem do pieczenia i ceramicznymi kulkami do pieczenia lub surowym ryżem. Piecz przez 10 minut lub do momentu, kiedy ciasto będzie suche. Wyjmij z piekarnika i odkrój nadmiar ciasta, jeśli wystaje poza tortownicę.

                              8. Wlej wypełnienie, aby ciasto wystawało tylko 5 mm.

                              9. Zwiększ temperaturę piekarnika do 200℃. Piecz ciasto przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160℃ i piecz przez następne 30 minut.

                              10. Aby upiec bezę, wlej białka do miski z mikserem. Cukier wsyp do małego garnka, zalej 100 ml wody i gotuj na małym ogniu. Używając termometru, sprawdź temperaturę syropu i kiedy sięgnie 100℃, zacznij ubijać jajka.

                              11. Kiedy temperatura sięgnie 116℃, zdejmij z ognia. Powoli wlej syrop do miski z białkami, wolno miksując. Miksuj, aż całość będzie ubita na twardo.

                              12. Resztę orzechów pekan wmieszaj w bezę za pomocą dużej metalowej łyżki.

                              13. Po upieczeniu zostaw ciasto w tortownicy jeszcze 5 minut, aby ostygło. Następnie pokryj je bezą i wygładź ją za pomocą szpachelki.

                              14. Aby przygotować karmel, w rondelku wymieszaj sok pomarańczowy z cukrem i zagotuj. Kiedy temperatura sięgnie 114℃, zdejmij z ognia. Aby ładnie udekorować ciasto, zanurz widelec w karmelu i podaj je ciepłe.

                              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                              Zobacz także:

                              Autor: Adrian Adamczyk

                              Źródło zdjęcia głównego: istetiana/GettyImages

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana