Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Czym je nadziać? Sprawdź najlepsze przepisy

photo_8920928
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Jak zrobić idealne do ciasto naleśników? Najlepszym przepisem podzielił się Piotr Kucharski. Z okazji Dnia Naleśnika, w tym artykule znajdziesz również mnóstwo przepisów na rozmaite wersje - wytrawne i na słodko.

Idealne ciasto na naleśniki - o czym pamiętać? Porady Piotra Kucharskiego

  • Mieszamy rózgą, bo blender czy robot kuchenny rozbija siatkę glutenową (czyli wiązania które tworzy mąka) i ciasto jest bardziej rzadkie i musimy dodać więcej mąki. Ja zawsze wyrabiam ręcznie rózgą.
  • Mieszamy mleko z wodą - wtedy naleśniki są bardziej elastyczne.
  • Bardzo ważna jest sól w cieście - balansuje smak i daje ładniejsze wybarwienie naleśników.
  • Dodatek rozpuszczonego masła sprawia, że są smaczniejsze -maślane; podobnie ze smażeniem - lepiej na maśle.
  • Przed smażeniem odstawiamy na 30 minut. Mąka "pęcznieje", tworzy się siatka glutenowa i dzięki temu możemy smażyć ekstremalnie cienkie naleśniki.

Idealne ciasto na naleśniki - przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 300 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • masło do smażenia

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

  1. Jajka wbić do miski i roztrzepać rózgą.
  2. Dodać wodę, mleko, cukier i sól, wymieszać.
  3. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
  4. Cały czas mieszając dodać rozpuszczone masło.
  5. Ciasto przykryć i odstawić na minimum 20 minut.
  6. Patelnię rozgrzać i posmarować masłem. Wylać chochelkę ciasta i rozprowadzić je na całą patelnię. Smażyć po kilka minut z obu stron.

Zapiekane naleśniki z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 15 usmażonych cienkich naleśników
  • 8 kwaśnych jabłek np. szara reneta
  • kawałek imbiru
  • 150 g rodzynek
  • 100 g zimnego masła
  • Cynamon

Jak robić zapiekane naleśniki z jabłkami?

  1. Jabłka obrać pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i dusić na wolnym ogniu.
  2. Dodać posiekany imbir i rodzynki. Gotować aż zacznie gęstnieć.
  3. Konfiturę wystudzić. Nakładać na naleśniki i zwijać w rulony. Układać jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania.
  4. Na wierzch zetrzeć masło na tarce na grubych oczkach i posypać cynamonem.
  5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.

Wytrawne naleśniki z jajkiem, grzybami i bekonem - przepis

Składniki:

  • 90 g mąki gryczanej
  • 90 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 320 ml letniego mleka
  • 200 ml wody
  • Wypełnienie:
  • 2 duże pieczarki
  • 8 plasterków boczku
  • 4 jajka
  • 200 g twardego żółtego sera np. bursztyn
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • masło

Jak robić wytrawne naleśniki z jajkiem, grzybami i bekonem?

  1. Wodę wymieszać z mlekiem i drożdżami i jajkiem.
  2. W osobnej misce wymieszać obie mąki i sól.
  3. Płyny dodać do mąk i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  4. W tym czasie na suchej patelni podsmażyć plasterki boczku, aż będą chrupiące.
  5. Pokroić pieczarki w plasterki i podsmaży na tej samej patelni. Szczypiorek posiekać aż ser zetrzeć.
  6. Gdy ciasto jest już podrośnięte, rozgrzać dużą patelnię (około 26 cm) posmarować masłem i wylać porcję ciasta i rozprowadzić na całej patelni, aby powstała cienka warstwa. Podsmażyć na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
  7. Na środek wbić jajko i poczekać, aż zetnie się białko.
  8. Następnie złożyć boki do środka, żeby powstał kwadrat z widocznym żółtkiem w środku.
  9. Dookoła żółtka poukładać podsmażone grzyby, boczek, tarty ser i szczypiorek. Smażyć jeszcze kilka minut. Wszystko powtórzyć z resztą składników.

Przepisy na naleśniki - wytrawne i na słodko

Autor: Bartłomiej Węgrzyn/Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości