Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese

Najlepsze przepisy na naleśniki
Lubisz naleśniki, ale brakuje ci pomysłu na to, jak podać je w nowym wydaniu? Z pomocą przychodzi Cristina Catese. Królowa kuchni specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN przygotowała swoje ulubione przepisy: klasyczne naleśniki z owocami, naleśniki w postaci saszetek, makaronu i zwykłych placuszków – od wersji polskiej po włoską. Jedno jest pewne – będzie przepysznie i lekko!

Sałatka z zielonymi naleśnikami

Składniki na sałatkę z zielonymi naleśnikami:

  • 350 g fasoli szparagowej
    • 250 g mleka
      • 180 g sałatki Frisee
        • 150 g groszku
          • 150 g rzodkiewki
            • 140 g mąki
              • 100 g szpinaku
                • 60 g orzeszków piniowych
                  • 3 jajka
                    • Parmigiano Reggiano do smaku
                      • 1 cytryna
                        • oliwa z oliwek extra vergine
                          • sól i pieprz

                            Jak przygotować sałatkę z zielonymi naleśnikami?

                            1. Zmiksuj szpinak.
                              1. Jajka przełóż do miski i zmiksuj mikserem, dodaj mąkę i mleko i wszystko wymieszaj, a następnie podziel mieszaninę na dwie części i dodaj zmiksowany szpinak na jedną.
                                1. Naleśniki smażyć na patelni natłuszczonej olejem, wkładając chochlę zielonej mieszanki i chochlę klarownej.
                                  1. Następnie zawiń przygotowane naleśniki i pokrój nożem, otrzymasz makaron tagliatelle.
                                    1. Orzeszki piniowe zwilżyć i posolić, a następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. przez około 7-8 minut, aż się przypieką.
                                      1. Ugotuj groszek i fasolkę szparagową i pokrój rzodkiewki.
                                        1. Przygotuj sos z tartym serem, oliwą i cytryną.
                                          1. Ułożyć w kolejności: sałatkę, fasolkę szparagową, groszek, prażone orzeszki pinii, rzodkiewkę, naleśniki tagliatelle i doprawić przygotowanym sosem.

                                            Naleśniki z owocami

                                            Składniki na naleśniki z owocami (10 sztuk):

                                            • 1 jajko
                                              • 200 ml mleka
                                                • 200 ml zimnej wody gazowanej
                                                  • 25 g neutralnego oleju
                                                    • 200 g mąki 00
                                                      • szczypta soli

                                                        Dekoracje:

                                                        • drewniane patyczki do szaszłyków
                                                          • krem czekoladowo-orzechowy
                                                            • płatki kokosowe
                                                              • owoce: banan, truskawki, winogrona, jagody, maliny, jabłko
                                                                • cukier puder

                                                                  + rondel 18 cm i chochla.

                                                                  Jak przygotować naleśniki z owocami?

                                                                  1. Jajka rozbijamy i ubijamy z solą, dodajemy wodę, dodajemy przesianą mąkę i dopiero na koniec olej, bardzo dobrze mieszając.
                                                                    1. Odstaw ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej, aż przestaniesz widzieć bąbelki wody gazowanej.
                                                                      1. Patelnię należy po raz pierwszy natłuścić olejem i kawałkiem papieru przed smażeniem naleśników.
                                                                        1. Wyłóż trochę ciasta, aby uzyskać naleśniki. Smażyć z obu stron, aż lekko zbrązowieją.
                                                                          1. Napełnij naleśniki ok. 15 g kremu czekoladowo-orzechowego i zwiń krepę, a następnie pokrój w rolki ok. 3 cm.
                                                                            1. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziej roladkę naleśnika na przemian z kawałkiem świeżych owoców.

                                                                              Fagottini z naleśników nadziewanych ricottą i szpinakiem

                                                                              Składniki na fagottini z naleśników nadziewanych ricottą i szpinakiem (na 6 naleśników o średnicy około 20-22 cm):

                                                                              • 80 g mąki 00
                                                                                • 1 jajko
                                                                                  • 170 g mleka
                                                                                    • 40 g masła
                                                                                      • sól

                                                                                        Na farsz:

                                                                                        • 500 g ricotty
                                                                                          • 300 g szpinaku już oczyszczonego
                                                                                            • 50 g sera Parmigiano Reggiano
                                                                                              • oliwa z oliwek extra virgin
                                                                                                • ząbek czosnku
                                                                                                  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa

                                                                                                    Do kompozycji potrawy:

                                                                                                    • szczypiorek
                                                                                                      • ser Parmigiano Reggiano

                                                                                                        Jak przygotować fagottini z naleśników nadziewanych ricottą i szpinakiem?

                                                                                                        Naleśniki:

                                                                                                        1. W misce wymieszaj mąkę, jajka i mleko.
                                                                                                          1. Rozpuść masło, a następnie ostudź.
                                                                                                            1. Do ciasta dodaj roztopione masło, zawsze mieszając trzepaczką, a następnie przykryj folią spożywczą, pozostawiając ciasto w lodówce na 30 minut.
                                                                                                              1. Podgrzej nieprzywierającą patelnię i nałuszcz niewielką ilością masła i wytrzyj całą powierzchnię ręcznikiem kuchennym.

                                                                                                                Farsz:

                                                                                                                1. Po oczyszczeniu i dokładnym wypłukaniu szpinaku wrzuć go na patelnię, na której podgrzejesz 50 gramów oliwy z oliwek i obrany, ale cały ząbek czosnku.
                                                                                                                  1. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, przykryj pokrywką i gotuj na dużym ogniu przez 7-8 minut, aż szpinak zmięknie, następnie ostudź i pokrój na małe kawałki. W międzyczasie wlej ricottę do pojemnika, dodaj 20 gramów oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem, a następnie szybko pracuj widelcem, aby wszystko wymieszać.
                                                                                                                    1. Dodaj odsączony szpinak, wyciśnięty, dodaj starty ser i wszystko wymieszaj.
                                                                                                                      1. Szczypiorek blanszować przez 1 minutę, a następnie wysuszyć - będzie potrzebny do zawiązania saszetki.
                                                                                                                        1. Weź talerz, na środku umieść naleśnik i wlej odrobinę ricotty i szpinaku na środek, a następnie zamknij zawiniątko szczypiorkiem.
                                                                                                                          1. Posyp parmezanem.

                                                                                                                            Jeśli chcesz, możesz je przygotować i podgrzać w piekarniku na 10 minut przed podaniem.

                                                                                                                            Dorayaki CRI

                                                                                                                            Składniki na dorayaki CRI

                                                                                                                            • 60 g mąki
                                                                                                                              • 4 żółtka
                                                                                                                                • 30 g mleka
                                                                                                                                  • esencja wanilii
                                                                                                                                    • 4 g proszku do pieczenia
                                                                                                                                      • 4 białka jaj

                                                                                                                                        Krem:

                                                                                                                                        • 48 g cukru
                                                                                                                                          • trochę masła na patelnię

                                                                                                                                            Do dekoracji:

                                                                                                                                            • cukier puder
                                                                                                                                              • owoce sezonowe
                                                                                                                                                • marmolada

                                                                                                                                                  + papier pergaminowy i rękaw papierniczy

                                                                                                                                                  Jak przygotować dorayaki CRI?

                                                                                                                                                  1. Ubij wszystkie składniki razem, aż utworzy się gęsty krem bez grudek.
                                                                                                                                                    1. Białka ubić z cukrem i po ubiciu dodać delikatnie do wcześniej przygotowanego kremu.
                                                                                                                                                      1. Włożyć do rękawa do wyciskania.

                                                                                                                                                        Patent CRI:

                                                                                                                                                        1. Uformuj krążki papierem do pieczenia i włóż je na patelnię posmarowaną masłem, wypełniając je kremem.
                                                                                                                                                          1. Gotuj na zamkniętej patelni przez 3 minuty z każdej strony.
                                                                                                                                                            1. Bąbelki pojawią się po ugotowaniu z jednej strony.

                                                                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku .

                                                                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                                              Autor: Mateusz Łysiak

                                                                                                                                                              Źródło: Cristina Catese

                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości