Sałatka z zielonymi naleśnikami
Składniki na sałatkę z zielonymi naleśnikami:
- 350 g fasoli szparagowej
- 250 g mleka
- 180 g sałatki Frisee
- 150 g groszku
- 150 g rzodkiewki
- 140 g mąki
- 100 g szpinaku
- 60 g orzeszków piniowych
- 3 jajka
- Parmigiano Reggiano do smaku
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz
Jak przygotować sałatkę z zielonymi naleśnikami?
- Zmiksuj szpinak.
- Jajka przełóż do miski i zmiksuj mikserem, dodaj mąkę i mleko i wszystko wymieszaj, a następnie podziel mieszaninę na dwie części i dodaj zmiksowany szpinak na jedną.
- Naleśniki smażyć na patelni natłuszczonej olejem, wkładając chochlę zielonej mieszanki i chochlę klarownej.
- Następnie zawiń przygotowane naleśniki i pokrój nożem, otrzymasz makaron tagliatelle.
- Orzeszki piniowe zwilżyć i posolić, a następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. przez około 7-8 minut, aż się przypieką.
- Ugotuj groszek i fasolkę szparagową i pokrój rzodkiewki.
- Przygotuj sos z tartym serem, oliwą i cytryną.
- Ułożyć w kolejności: sałatkę, fasolkę szparagową, groszek, prażone orzeszki pinii, rzodkiewkę, naleśniki tagliatelle i doprawić przygotowanym sosem.
Naleśniki z owocami
Składniki na naleśniki z owocami (10 sztuk):
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 200 ml zimnej wody gazowanej
- 25 g neutralnego oleju
- 200 g mąki 00
- szczypta soli
Dekoracje:
- drewniane patyczki do szaszłyków
- krem czekoladowo-orzechowy
- płatki kokosowe
- owoce: banan, truskawki, winogrona, jagody, maliny, jabłko
- cukier puder
+ rondel 18 cm i chochla.
Jak przygotować naleśniki z owocami?
- Jajka rozbijamy i ubijamy z solą, dodajemy wodę, dodajemy przesianą mąkę i dopiero na koniec olej, bardzo dobrze mieszając.
- Odstaw ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej, aż przestaniesz widzieć bąbelki wody gazowanej.
- Patelnię należy po raz pierwszy natłuścić olejem i kawałkiem papieru przed smażeniem naleśników.
- Wyłóż trochę ciasta, aby uzyskać naleśniki. Smażyć z obu stron, aż lekko zbrązowieją.
- Napełnij naleśniki ok. 15 g kremu czekoladowo-orzechowego i zwiń krepę, a następnie pokrój w rolki ok. 3 cm.
- Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziej roladkę naleśnika na przemian z kawałkiem świeżych owoców.
Fagottini z naleśników nadziewanych ricottą i szpinakiem
Składniki na fagottini z naleśników nadziewanych ricottą i szpinakiem (na 6 naleśników o średnicy około 20-22 cm):
- 80 g mąki 00
- 1 jajko
- 170 g mleka
- 40 g masła
- sól
Na farsz:
- 500 g ricotty
- 300 g szpinaku już oczyszczonego
- 50 g sera Parmigiano Reggiano
- oliwa z oliwek extra virgin
- ząbek czosnku
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Do kompozycji potrawy:
- szczypiorek
- ser Parmigiano Reggiano
Jak przygotować fagottini z naleśników nadziewanych ricottą i szpinakiem?
Naleśniki:
- W misce wymieszaj mąkę, jajka i mleko.
- Rozpuść masło, a następnie ostudź.
- Do ciasta dodaj roztopione masło, zawsze mieszając trzepaczką, a następnie przykryj folią spożywczą, pozostawiając ciasto w lodówce na 30 minut.
- Podgrzej nieprzywierającą patelnię i nałuszcz niewielką ilością masła i wytrzyj całą powierzchnię ręcznikiem kuchennym.
Farsz:
- Po oczyszczeniu i dokładnym wypłukaniu szpinaku wrzuć go na patelnię, na której podgrzejesz 50 gramów oliwy z oliwek i obrany, ale cały ząbek czosnku.
- Dodaj szczyptę soli i pieprzu, przykryj pokrywką i gotuj na dużym ogniu przez 7-8 minut, aż szpinak zmięknie, następnie ostudź i pokrój na małe kawałki. W międzyczasie wlej ricottę do pojemnika, dodaj 20 gramów oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem, a następnie szybko pracuj widelcem, aby wszystko wymieszać.
- Dodaj odsączony szpinak, wyciśnięty, dodaj starty ser i wszystko wymieszaj.
- Szczypiorek blanszować przez 1 minutę, a następnie wysuszyć - będzie potrzebny do zawiązania saszetki.
- Weź talerz, na środku umieść naleśnik i wlej odrobinę ricotty i szpinaku na środek, a następnie zamknij zawiniątko szczypiorkiem.
- Posyp parmezanem.
Jeśli chcesz, możesz je przygotować i podgrzać w piekarniku na 10 minut przed podaniem.
Dorayaki CRI
Składniki na dorayaki CRI
- 60 g mąki
- 4 żółtka
- 30 g mleka
- esencja wanilii
- 4 g proszku do pieczenia
- 4 białka jaj
Krem:
- 48 g cukru
- trochę masła na patelnię
Do dekoracji:
- cukier puder
- owoce sezonowe
- marmolada
+ papier pergaminowy i rękaw papierniczy
Jak przygotować dorayaki CRI?
- Ubij wszystkie składniki razem, aż utworzy się gęsty krem bez grudek.
- Białka ubić z cukrem i po ubiciu dodać delikatnie do wcześniej przygotowanego kremu.
- Włożyć do rękawa do wyciskania.
Patent CRI:
- Uformuj krążki papierem do pieczenia i włóż je na patelnię posmarowaną masłem, wypełniając je kremem.
- Gotuj na zamkniętej patelni przez 3 minuty z każdej strony.
- Bąbelki pojawią się po ugotowaniu z jednej strony.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku .
Zobacz też:
- Poznaj wartości odżywcze, właściwości i szerokie zastosowanie ciecierzycy
- Edyta Pazura pochwaliła się wysprzątaną kuchnią. Internauci zachwyceni: "Jaki biały raj"
- Cebularz lubelski i jego niezwykła legenda. Jak go przygotować zgodnie z tradycyjną recepturą?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
Źródło: Cristina Catese
podziel się: