Przepisy kulinarne

Cebularz lubelski i jego niezwykła legenda. Jak go przygotować zgodnie z tradycyjną recepturą?

Przepisy kulinarne

Cebularz lubelski i jego niezwykła legenda. Jak go przygotować zgodnie z tradycyjną recepturą?

Cebularz lubelski to wywodzący się z kuchni żydowskiej pszenny placek pokryty pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem. Przysmak, który dziś możemy kupić niemal w każdej piekarni, ma niezwykle ciekawą historię. Czym różni się od innych wypieków? O tym opowiadał nam podróżnik Mikołaj Rey. 

Cebularz lubelski - legenda  

Cebularz to jeden z najbardziej popularnych przysmaków tradycyjnych w województwie lubelskim. Pierwsze wzmianki o jego recepturze sięgają XIX stulecia. Jako pierwsi zaczęli go wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, a przed II wojną światową był już znanym przysmakiem na całej Lubelszczyźnie. 

Podania historyczne wskazują jednak na niezwykle ciekawy początek tego przysmaku. Zgodnie z legendą, cebularz jako pierwsza miała przygotować dla króla Kazimierza Wielkiego Esterka – Żydówka, do gospody której władca zajechał podczas jednej ze swych wypraw.

- Jest to legenda, choć każda legenda ma w sobie ziarnko prawdy. Esterka podobno istniała naprawdę. A jak mówi historia, kiedy w Polsce panował król Kazimierz Wielki, narodowość żydowska zyskała wiele przywilejów. I to się przypisuje właśnie wpływom Esterki - wyjaśnia nam Anna Dembicka – Drapała z Regionalnego Muzeum Cebularza w Lublinie.

W 2007 roku cebularz został wpisany na listę produktów tradycyjnych, a od sierpnia 2014 jest chroniony prawem Unii Europejskiej jako produkt regionalny. Od 2017 roku w Lublinie działa zaś wspomniane Regionalne Muzeum Cebularza, które z naszą kamerą odwiedził podróżnik Mikołaj Rey. To tam możemy dowiedzieć się, jak przygotować tradycyjny cebularz lubelski.

Jak przygotować cebularz lubelski?

Co charakteryzuje lubelski cebularz na tle innych lokalnych placków?

- Na brzegach ma taki chrupiący rant. On jest specjalnie zostawiony, żeby była różnica w cieście przy gryzieniu. Później, w głębi jest takie fajne, delikatne i wilgotne ciasto – tłumaczy Anna Dembicka – Drapała, muzealna Esterka.

Jak zatem przygotować cebularz lubelskie zgodnie z tradycyjną recepturą? Jakich składników do niego użyć i w jakich proporcjach je zastosować? Jak kroić cebulę, aby się nie popłakać? I w jakich innych potrawach z Lubelszczyzny znajdziecie cebulę? Sprawdźcie w naszym materiale wideo z Mikołajem Reyem (i cebularzem lubelskim) w roli głównej.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też: 

Uczta dla wielbicieli egzotycznych owoców: ciasto ananasowe i ananasowo-drobiowe kebaby

Słodkie przyjemności, czyli eklerki, kremówki i mini bezy według przepisów Bartka Boratyna

Andrzej Polan zdradza przepisy na pieczonego kurczaka. Jaki jest jego sekret?

Co sądzisz o tym artykule?
76
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0