Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Cebula to nasze kulinarne złoto. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości jest warzywem, które powinno być częstym gościem na naszych talerzach. Co z niej przygotować? Zainspiruj się przepisami Grzegorza Zawieruchy i sprawdź, jak przyrządzić: rybę duszoną, mięso mielone, konfiturę czy krążki cebulowe.

Ryba duszona w cebuli

Składniki na dzwonka ryby duszone w cebuli

  • 1 kg (4 dzwonka grubości 3cm) białego tuńczyka, labraksa lub miecznika (można zastąpić naszymi słodkowodnymi rybami lin, leszcz lub karp)
    • 1 kg cebuli
      • 2 ząbki czosnku
        • garść posiekanego tymianku
          • 1 łyżka posiekanej pietruszki
            • 2 łyżki oliwy z oliwek
              • 1 łyżka octu winnego
                • sól i pieprz do smaku

                  Sposób przygotowania ryby duszonej w cebuli

                  Rybę kroimy w dzwonka i doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Lekko szklimy doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 40 minut. W międzyczasie dolewamy odrobinę wody tak, aby cebula się nie przypaliła. Po 30 minutach duszenia dodajemy posiekany czosnek, tymianek oraz ocet winny i dusimy kolejne 10 minut. Gdy cebula będzie gotowa na wierzchu układamy dzwonka ryby, lekko przykrywamy cebulą, posypujemy świeżą pietruszką i dusimy kolejne 15-20 minut, aż ryba dobrze się "ugotuje". Jeśli mamy piekarnik z funkcją pary, możemy ją zapiec w piekarniku. Najlepiej podawać z zapiekanymi ziemniakami.

                  Karolina Rybińska

                  Cebula faszerowana mielonym mięsem

                  Składniki na cebulę faszerowaną mielonym mięsem

                  • 4 bardzo duże cebule
                    • 250 g mielonej łopatki wołowej
                      • 1 sztuka selera naciowego
                        • 1 mała marchewka
                          • 4 boczniaki
                            • 1 ząbek czosnku
                              • 1 mała papryczka chili
                                • 1 puszka pomidorów pelatti
                                  • ½ łyżeczki oregano
                                    • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
                                      • 4 suszone pomidory z zalewy
                                        • 4 kulki mini mozzarelli
                                          • 4 łyżki tartego parmezanu
                                            • sól i pieprz do smaku
                                              • 500 ml bulionu warzywnego
                                                • 2 liście laurowe
                                                  • 4 ziarna ziela angielskiego

                                                    Sposób przygotowania cebuli faszerowanej mielonym mięsem

                                                    Cebulę ucinamy z góry i wydrążamy środek, uważając, żeby nie uszkodzić ścianek (staramy się zachować 2 wierzchnie warstwy cebuli). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki oraz seler naciowy pokrojony w małą kostkę, startą na grubym oczku marchewkę, posiekane chili i obsmażamy wszystko około 3 -4 minuty. Dodajemy mielone mięso i całość dalej smażymy, aż mięso zmieni kolor i lekko zmięknie. Dodajemy posiekane boczniaki oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i po ok. 4 minutach dodajemy pomidory pelatti i doprawiamy solą i pieprzem. W tym momencie możemy zmniejszyć palnik do prawie minimum i dalej gotować około 10 minut. Do wydrążonych cebul wkładamy po 1 kulce mozzarelli i dopełniamy farszem z mielonego mięsa, a na wierzchu posypujemy parmezanem. Wkładamy do wysokiej blaszki do pieczenia, wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Pieczemy w temp. 180 stopni około 35 – 40 minut.

                                                    Karolina Rybińska

                                                    Krążki cebulowe z sosem limonkowym

                                                    Składniki na krążki cebulowe z sosem limonkowym

                                                    • 4 duże cebule
                                                      • 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
                                                        • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
                                                          • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                            • 1/2 łyżeczki soli
                                                              • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
                                                                • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
                                                                  • 1 jajko
                                                                    • 1 szklanka maślanki
                                                                      • 700 ml oleju rzepakowego

                                                                        Składniki na sos limonkowy

                                                                        • 2/3 szklanki majonezu
                                                                          • 3 łyżki miodu
                                                                            • 2 łyżki soku z limonki
                                                                              • 2 łyżki musztardy dijon
                                                                                • 1 łyżeczka chrzanu ze słoika

                                                                                  Sposób przygotowania cebuli z sosem limonkowym

                                                                                  Cebulę kroimy w 2 cm grubości krążki i rozdzielamy je. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. W osobnej misce ubijamy jajko z maślanką, a następnie dodajemy suche składniki i mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Odstawiamy na 15 minut. Cebulę obtaczamy w cieście, następnie lekko otrzepujemy z nadmiaru i smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju ok. 2 minuty lub do zarumienienia. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, w razie konieczności możemy dodać szczyptę soli.

                                                                                  Karolina Rybińska

                                                                                  Konfitura z czerwonej cebuli

                                                                                  Składniki na konfiturę z cebuli

                                                                                  • 1 kg czerwonej cebuli
                                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                                      • 70 g masła
                                                                                        • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                          • 70 g cukru trzcinowego
                                                                                            • ½ łyżki świeżego tymianku
                                                                                              • 1/3 łyżeczki płatków chili
                                                                                                • 350 ml czerwonego wytrawnego wina
                                                                                                  • 160 ml czerwonego octu winnego
                                                                                                    • 100 ml porto

                                                                                                      Do serwowania:

                                                                                                      • ciabatta
                                                                                                        • szynka parmeńska
                                                                                                          • salami długo dojrzewające
                                                                                                            • kilka rodzajów serów
                                                                                                              • orzechy włoskie
                                                                                                                • zielone i czarne oliwki

                                                                                                                  Sposób przygotowania konfitury z cebuli

                                                                                                                  Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Siekamy czosnek. Na patelni lub w rondelku z grubym dnem roztapiamy masło i wrzucamy cebulę oraz czosnek i dobrze mieszamy. Posypujemy cukrem, posiekanym tymiankiem, płatkami chili oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia ok. 40 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wlewamy wino, ocet oraz porto i dalej gotujemy, ale zwiększamy ogień, przez ok. 25 minut. Kiedy płyn zredukuje się o 2/3, a całość się zagęści, wtedy wyłączamy ogień i zostawiamy do ostygnięcia. Konfiturę możemy przechowywać w lodówce nawet do 2 miesięcy. Najlepiej smakuje jako dodatek do długo dojrzewających wędlin oraz serów.

                                                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                                  Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                                                  Pączki serowe, drożdżowe knysze i boczniaki. Przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                                  Grzyby, ryby i kurczak w wersji Jaśka Kuronia

                                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                                                  Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości