Ryba duszona w cebuli
Składniki na dzwonka ryby duszone w cebuli
- 1 kg (4 dzwonka grubości 3cm) białego tuńczyka, labraksa lub miecznika (można zastąpić naszymi słodkowodnymi rybami lin, leszcz lub karp)
- 1 kg cebuli
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanego tymianku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania ryby duszonej w cebuli
Rybę kroimy w dzwonka i doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Lekko szklimy doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 40 minut. W międzyczasie dolewamy odrobinę wody tak, aby cebula się nie przypaliła. Po 30 minutach duszenia dodajemy posiekany czosnek, tymianek oraz ocet winny i dusimy kolejne 10 minut. Gdy cebula będzie gotowa na wierzchu układamy dzwonka ryby, lekko przykrywamy cebulą, posypujemy świeżą pietruszką i dusimy kolejne 15-20 minut, aż ryba dobrze się "ugotuje". Jeśli mamy piekarnik z funkcją pary, możemy ją zapiec w piekarniku. Najlepiej podawać z zapiekanymi ziemniakami.
Karolina Rybińska
Cebula faszerowana mielonym mięsem
Składniki na cebulę faszerowaną mielonym mięsem
- 4 bardzo duże cebule
- 250 g mielonej łopatki wołowej
- 1 sztuka selera naciowego
- 1 mała marchewka
- 4 boczniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 1 puszka pomidorów pelatti
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 4 kulki mini mozzarelli
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Sposób przygotowania cebuli faszerowanej mielonym mięsem
Cebulę ucinamy z góry i wydrążamy środek, uważając, żeby nie uszkodzić ścianek (staramy się zachować 2 wierzchnie warstwy cebuli). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki oraz seler naciowy pokrojony w małą kostkę, startą na grubym oczku marchewkę, posiekane chili i obsmażamy wszystko około 3 -4 minuty. Dodajemy mielone mięso i całość dalej smażymy, aż mięso zmieni kolor i lekko zmięknie. Dodajemy posiekane boczniaki oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i po ok. 4 minutach dodajemy pomidory pelatti i doprawiamy solą i pieprzem. W tym momencie możemy zmniejszyć palnik do prawie minimum i dalej gotować około 10 minut. Do wydrążonych cebul wkładamy po 1 kulce mozzarelli i dopełniamy farszem z mielonego mięsa, a na wierzchu posypujemy parmezanem. Wkładamy do wysokiej blaszki do pieczenia, wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Pieczemy w temp. 180 stopni około 35 – 40 minut.
Karolina Rybińska
Krążki cebulowe z sosem limonkowym
Składniki na krążki cebulowe z sosem limonkowym
- 4 duże cebule
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 700 ml oleju rzepakowego
Składniki na sos limonkowy
- 2/3 szklanki majonezu
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki musztardy dijon
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoika
Sposób przygotowania cebuli z sosem limonkowym
Cebulę kroimy w 2 cm grubości krążki i rozdzielamy je. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. W osobnej misce ubijamy jajko z maślanką, a następnie dodajemy suche składniki i mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Odstawiamy na 15 minut. Cebulę obtaczamy w cieście, następnie lekko otrzepujemy z nadmiaru i smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju ok. 2 minuty lub do zarumienienia. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, w razie konieczności możemy dodać szczyptę soli.
Karolina Rybińska
Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki na konfiturę z cebuli
- 1 kg czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 70 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 70 g cukru trzcinowego
- ½ łyżki świeżego tymianku
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 350 ml czerwonego wytrawnego wina
- 160 ml czerwonego octu winnego
- 100 ml porto
Do serwowania:
- ciabatta
- szynka parmeńska
- salami długo dojrzewające
- kilka rodzajów serów
- orzechy włoskie
- zielone i czarne oliwki
Sposób przygotowania konfitury z cebuli
Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Siekamy czosnek. Na patelni lub w rondelku z grubym dnem roztapiamy masło i wrzucamy cebulę oraz czosnek i dobrze mieszamy. Posypujemy cukrem, posiekanym tymiankiem, płatkami chili oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia ok. 40 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wlewamy wino, ocet oraz porto i dalej gotujemy, ale zwiększamy ogień, przez ok. 25 minut. Kiedy płyn zredukuje się o 2/3, a całość się zagęści, wtedy wyłączamy ogień i zostawiamy do ostygnięcia. Konfiturę możemy przechowywać w lodówce nawet do 2 miesięcy. Najlepiej smakuje jako dodatek do długo dojrzewających wędlin oraz serów.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy
Pączki serowe, drożdżowe knysze i boczniaki. Przepisy Andrzeja Polana
Grzyby, ryby i kurczak w wersji Jaśka Kuronia
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Grzegorz Zawierucha