Grzyby, ryby i kurczak w wersji Jaśka Kuronia

"Flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami, dorsz z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem, łosoś w sosie miodowo-koperkowym, a także pieczony kurczak marynowany w solance rozmarynowo-cytrynowej – takie pyszne dania na parze przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń.

"Flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami

Składniki na "flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami:

"Flaki":

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • duża cebula
      • duża marchewka
        • pietruszka
          • 3 ząbki czosnku
            • 1/2 małego selera
              • 5 liści laurowych
                • 500 g boczniaków ostrygowatych
                  • łyżeczka pieprzu ziołowego
                    • łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
                      • 1/2 łyżeczki mielonego chili
                        • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
                          • 2 l bulionu warzywnego
                            • 2 łyżki suszonego majeranku
                              • sól
                                • pieprz

                                  Pulpeciki:

                                  • 1/2 szklanki soczewicy
                                    • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
                                      • mała cebula posiekana w kostkę
                                        • posiekany ząbek czosnku
                                          • 4 płaskie łyżki bułki tartej
                                            • przyprawy użyte do zupy
                                              • łyżka oleju

                                                Jak przygotować "flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami

                                                "Flaki": na średnio rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj stratą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę razem z selerem oraz posiekany drobno czosnek. Dorzuć liście laurowe i smaż całość przez 5 minut, na ostatnie 2 minuty dodaj paprykę oraz chili. Następnie dodaj pokrojone w drobne paski boczniaki. Zalej całość bulionem, dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia. Gotuj do miękkości. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.

                                                Pulpeciki: kaszę oraz soczewicę ugotuj, a nawet rozgotuj i odstaw do wystygnięcia. Na średnio rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek. Dopraw wedle uznania. Wymieszaj kaszę, soczewicę, cebulę i bułkę tartą. Formuj pulpeciki i gotuj (możesz we "flaczkach") przez 2 minuty.

                                                Dorsz zapiekany z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem

                                                Składniki na dorsza zapiekanego z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem:

                                                • filet z dorsza (ok. 150 g)
                                                  • 1/4 czerwonej papryki
                                                    • 100 g ugotowanej fasoli lub fasoli z puszki
                                                      • ząbek czosnku
                                                        • 2 gałązki świeżego tymianku
                                                          • odrobina oliwy z oliwek
                                                            • łyżka posiekanych czarnych oliwek
                                                              • sól
                                                                • pieprz

                                                                  Jak przygotować dorsza zapiekanego z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem

                                                                  Na kawałku folii aluminiowej rozprowadź odrobinę oliwy z oliwek lub oleju (ja użyłem oleju z suszonych pomidorów). Posól, popieprz i ułóż fasolę. Na całość wyłóż rybę, na niej połóż płatki czosnku, paski papryki, posiekane oliwki oraz gałązki tymianku. Wszystko posól i dopieprz. Folię zawiń i zapiekaj na grillu przez 10 minut.

                                                                  Łosoś w sosie miodowo-koperkowym

                                                                  Składniki na łososia w sosie miodowo-koperkowym:

                                                                  • 500 g wędzonego łososia
                                                                    • 1/2 pęczka koperku
                                                                      • łyżka miodu
                                                                        • sok z 2 cytryn
                                                                          • 6 łyżek oliwy
                                                                            • sól
                                                                              • pieprz

                                                                                Jak przygotować łososia w sosie miodowo-koperkowym

                                                                                Plastry wędzonego łososia ułóż na schłodzonym talerzu w "różyczki". Z pozostałych składników zrób sos, którym polej łososia. Podawaj z bagietką.

                                                                                Pieczony kurczak marynowany w solance rozmarynowo-cytrynowej

                                                                                Składniki na pieczonego kurczaka marynowanego w solance rozmarynowo-cytrynowej:

                                                                                • kurczak z dobrego źródła o wadze 1,5 kg
                                                                                  • roztwór solankowy do przykrycia mięsa (60 g soli na litr wody)
                                                                                    • 5 gałązek rozmarynu
                                                                                      • 4 liście laurowe
                                                                                        • 10 ziaren ziela angielskiego
                                                                                          • 2 cytryny
                                                                                            • 4 ząbki czosnku
                                                                                              • cytryna
                                                                                                • 2 gałązki rozmarynu
                                                                                                  • 10 ziaren kolendry
                                                                                                    • sól
                                                                                                      • pieprz

                                                                                                        Jak przygotować pieczonego kurczaka marynowanego w solance rozmarynowo-cytrynowej

                                                                                                        Przygotuj solankę – do osolonej zimnej wody dodaj ćwiartki cytryn i rozgniecione zioła. Kurczaka dobrze osusz i włóż do naczynia, które nie wchodzi w reakcję z solą, np. kamionka. Zakryj solanką, możesz przygnieść mięso czystym talerzem.

                                                                                                        Piekarnik rozgrzej do 135 st. C, bez termoobiegu. Po wyjęciu kurczaka dobrze go osusz. Do środka włóż połówki cytryny, rozmaryn, kolendrę i czosnek. Zabezpiecz wykałaczkami, nogi zwiąż. Z zewnątrz natrzyj mięso solą i pieprzem.

                                                                                                        Piecz przez 2 godziny. Następnie wyjmij na 15 minut, posmaruj kurczaka masłem i włóż na 20 minut do 240 st. C.

                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                                                        Warzywne arcydzieła, czyli kuchnia milenialsów Michała Korkosza

                                                                                                        Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                                        Pączki serowe, drożdżowe knysze i boczniaki. Przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                                                        Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości