Przepisy kulinarne

Grzyby, ryby i kurczak w wersji Jaśka Kuronia

Przepisy kulinarne

Grzyby, ryby i kurczak w wersji Jaśka Kuronia

"Flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami, dorsz z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem, łosoś w sosie miodowo-koperkowym, a także pieczony kurczak marynowany w solance rozmarynowo-cytrynowej – takie pyszne dania na parze przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń.

"Flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami

Składniki na "flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami:

"Flaki":

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • duża cebula
  • duża marchewka
  • pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 małego selera
  • 5 liści laurowych
  • 500 g boczniaków ostrygowatych
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Pulpeciki:

  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • mała cebula posiekana w kostkę
  • posiekany ząbek czosnku
  • 4 płaskie łyżki bułki tartej
  • przyprawy użyte do zupy
  • łyżka oleju

Jak przygotować "flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami

"Flaki": na średnio rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj stratą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę razem z selerem oraz posiekany drobno czosnek. Dorzuć liście laurowe i smaż całość przez 5 minut, na ostatnie 2 minuty dodaj paprykę oraz chili. Następnie dodaj pokrojone w drobne paski boczniaki. Zalej całość bulionem, dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia. Gotuj do miękkości. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.

Pulpeciki: kaszę oraz soczewicę ugotuj, a nawet rozgotuj i odstaw do wystygnięcia. Na średnio rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek. Dopraw wedle uznania. Wymieszaj kaszę, soczewicę, cebulę i bułkę tartą. Formuj pulpeciki i gotuj (możesz we "flaczkach") przez 2 minuty.

Dorsz zapiekany z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem

Składniki na dorsza zapiekanego z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem:

  • filet z dorsza (ok. 150 g)
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 100 g ugotowanej fasoli lub fasoli z puszki
  • ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • odrobina oliwy z oliwek
  • łyżka posiekanych czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować dorsza zapiekanego z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem

Na kawałku folii aluminiowej rozprowadź odrobinę oliwy z oliwek lub oleju (ja użyłem oleju z suszonych pomidorów). Posól, popieprz i ułóż fasolę. Na całość wyłóż rybę, na niej połóż płatki czosnku, paski papryki, posiekane oliwki oraz gałązki tymianku. Wszystko posól i dopieprz. Folię zawiń i zapiekaj na grillu przez 10 minut.

Łosoś w sosie miodowo-koperkowym

Składniki na łososia w sosie miodowo-koperkowym:

  • 500 g wędzonego łososia
  • 1/2 pęczka koperku
  • łyżka miodu
  • sok z 2 cytryn
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować łososia w sosie miodowo-koperkowym

Plastry wędzonego łososia ułóż na schłodzonym talerzu w "różyczki". Z pozostałych składników zrób sos, którym polej łososia. Podawaj z bagietką.

Pieczony kurczak marynowany w solance rozmarynowo-cytrynowej

Składniki na pieczonego kurczaka marynowanego w solance rozmarynowo-cytrynowej:

  • kurczak z dobrego źródła o wadze 1,5 kg
  • roztwór solankowy do przykrycia mięsa (60 g soli na litr wody)
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • cytryna
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 10 ziaren kolendry
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować pieczonego kurczaka marynowanego w solance rozmarynowo-cytrynowej

Przygotuj solankę – do osolonej zimnej wody dodaj ćwiartki cytryn i rozgniecione zioła. Kurczaka dobrze osusz i włóż do naczynia, które nie wchodzi w reakcję z solą, np. kamionka. Zakryj solanką, możesz przygnieść mięso czystym talerzem.

Piekarnik rozgrzej do 135 st. C, bez termoobiegu. Po wyjęciu kurczaka dobrze go osusz. Do środka włóż połówki cytryny, rozmaryn, kolendrę i czosnek. Zabezpiecz wykałaczkami, nogi zwiąż. Z zewnątrz natrzyj mięso solą i pieprzem.

Piecz przez 2 godziny. Następnie wyjmij na 15 minut, posmaruj kurczaka masłem i włóż na 20 minut do 240 st. C.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Warzywne arcydzieła, czyli kuchnia milenialsów Michała Korkosza

Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy

Pączki serowe, drożdżowe knysze i boczniaki. Przepisy Andrzeja Polana

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Jasiek Kuroń |
Co sądzisz o tym artykule?
60
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0