Materiał promocyjny

Andrzej Polan zdradza przepisy na pieczonego kurczaka. Jaki jest jego sekret?

Dzień Dobry TVN
Marzy ci się pyszny pieczony kurczak? Poznaj przepisy Andrzeja Polana na kurczę nadziewane według tradycyjnego przepisu, kurczaka pieczonego z ziemniakami oraz na krem z selera ze smażoną gruszką, serem pleśniowym i pieczonymi udkami. Pomysł na obiad gotowy! Sekretem na pyszne danie jest dobrej jakości drób.

Kurczę nadziewane jak kiedyś, podawane ze smażonymi śliwkami

Składniki na kurczaka nadziewanego:

  • cały kurczak kraina mięs Nature
  • 4 ziemniaki gotowane
  • 4 ziemniaki surowe
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2 białe kiełbasy surowe
  • 1 papryka pieczona
  • kminek, cząber, papryka: ostra, słodka, wędzona
  • olej do smażenia
  • 10 czerwonych hiszpańskich śliwek
  • 2 łyżki miodu

Jak przygotować kurczaka nadziewanego?

  1. Kurczaka najlepiej na dzień przed pieczeniem umieścić w solance, czyli w wodzie z dodatkiem soli (60 g na litr wody).
  2. Na oleju przesmażamy kiełbasę pozbawioną osłonek, dodajemy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę: ostrą, słodką i wędzoną.
  3. Białka ubijamy na sztywno z solą. Ziemniaki gotowane i pieczoną paprykę kroimy w kostkę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Masło ucieramy z żółtkami, śmietaną i partiami dodajemy starte ziemniaki, zmieloną wątróbkę, wysmażoną i zmieloną kiełbasę z cebulą, paprykę pieczoną. Na koniec dodajemy pianę z białek. Sprawdzamy smak i jeśli jest dobry, farszem wypełniamy tuszkę kurczaka.
  5. Kurczaka z wierzchu smarujemy bejcą z oleju i wszystkich przypraw, które wykorzystujemy do dania. Pieczemy w piekarniku w temp. 220 stopni przez 20 minut, zmniejszamy do 160 i pieczemy jeszcze około godziny.
  6. Śliwki przesmażamy na miodzie i podajemy do kurczaka.

Kurczę na dwie połowy, ziemniak jak z ognia, winogrona w sosie octowo-miodowym

Składniki na kurczaka z pieczonymi ziemniakami i winogronami:

  • cały kurczak Kraina mięs Nature
  • 2 pory
  • 200 g masła
  • 100 g sera dojrzewającego
  • papryka ostra, słodka, wędzona
  • rozmaryn świeży
  • 10 małych ziemniaków, najlepiej młodych
  • 500 g winogron bezpestkowych zielonych i czarnych
  • ocet jabłkowy
  • masło klarowane
  • szczypiorek
  • natka pietruszki

Jak przygotować kurczaka z pieczonymi ziemniakami i winogronami?

  1. Kurczaka, zgodnie z nazwą dania, przekrawamy na dwie połówki.
  2. Masło ucieramy, łączymy z serem dojrzewającym, natką pietruszki i bardzo drobno drobno rozmarynem. Taką masę umieszczamy pod skórą przy piersiach, udkach. Kurczaka smarujemy bejcą z oleju i przypraw, wstawiamy do pieczenia na łożu z pokrojonych porów. Dodajemy masło klarowane. Początkowo temperatura 240 stopni po 20 minutach podlewamy wszystko wodą i dusimy około 1 godziny.
  3. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a następnie wstawiamy do piekarnika z grillem, wręcz opalamy je na czarno, można to zrobić szybciej za pomocą opalarki, jakiej używa się do kremu brûlée. Na maśle przesmażamy winogrona, dodajemy ocet jabłkowy i na koniec posiekany szczypiorek. Winogrona wykładamy na połówki kurczaka, wokół podajemy ziemniaki z ogniska lekko zgniecione, żeby było widać jasny kolor.

Krem selerowy ze smażoną gruszką, pieczonym kurczakiem i serem pleśniowym

Składniki na krem selerowy z pieczonym kurczakiem:

  • 2 selery
  • 4 jabłka
  • 2 gruszki
  • miód do smażenia gruszki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 g mascarpone
  • 10 udek z kurczaka
  • 200 g sera pleśniowego niebieskiego, zielonego
  • 250 ml mleka
  • sól
  • biały mielony pieprz

Jak przygotować krem selerowy z pieczonym kurczakiem?

  1. W garnku zagotowujemy mleko z wodą. W drugim, większym garnku, na maśle przesmażamy startego selera z jabłkiem, zalewamy wrzącym mlekiem z wodą i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Udka kurczaka przyprawiamy tylko solą i pieprzem i obsmażamy na patelni, obsmażone mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości.
  3. Zupę zaciągamy śmietanką wymieszaną z mascarpone. Gruszki przekrajamy na pół, smażymy na miodzie do częściowego skarmelizowania.
  4. Zupę podajemy z połówką gruszki, kawałkami kurczaka, posypaną serem pleśniowym.

Ważne, aby mięso było dobrej jakości. Drób z chowu bez antybiotyków znajdziesz w popularnej sieci sklepów. Więcej informacji na temat certyfikatów znajdziesz na stronie Krainy Mięs Nature.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Krokiety z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym. Niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy

Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej

Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników. Proste przepisy na duszoną wołowinę, makaron z tuńczykiem i frittatę

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Andrzej Polan

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości