Kurczę nadziewane jak kiedyś, podawane ze smażonymi śliwkami
Składniki na kurczaka nadziewanego:
- cały kurczak kraina mięs Nature
- 4 ziemniaki gotowane
- 4 ziemniaki surowe
- 1 cebula
- 3 jajka
- 100 g masła
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 2 białe kiełbasy surowe
- 1 papryka pieczona
- kminek, cząber, papryka: ostra, słodka, wędzona
- olej do smażenia
- 10 czerwonych hiszpańskich śliwek
- 2 łyżki miodu
Jak przygotować kurczaka nadziewanego?
- Kurczaka najlepiej na dzień przed pieczeniem umieścić w solance, czyli w wodzie z dodatkiem soli (60 g na litr wody).
- Na oleju przesmażamy kiełbasę pozbawioną osłonek, dodajemy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę: ostrą, słodką i wędzoną.
- Białka ubijamy na sztywno z solą. Ziemniaki gotowane i pieczoną paprykę kroimy w kostkę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Masło ucieramy z żółtkami, śmietaną i partiami dodajemy starte ziemniaki, zmieloną wątróbkę, wysmażoną i zmieloną kiełbasę z cebulą, paprykę pieczoną. Na koniec dodajemy pianę z białek. Sprawdzamy smak i jeśli jest dobry, farszem wypełniamy tuszkę kurczaka.
- Kurczaka z wierzchu smarujemy bejcą z oleju i wszystkich przypraw, które wykorzystujemy do dania. Pieczemy w piekarniku w temp. 220 stopni przez 20 minut, zmniejszamy do 160 i pieczemy jeszcze około godziny.
- Śliwki przesmażamy na miodzie i podajemy do kurczaka.
Kurczę na dwie połowy, ziemniak jak z ognia, winogrona w sosie octowo-miodowym
Składniki na kurczaka z pieczonymi ziemniakami i winogronami:
- cały kurczak Kraina mięs Nature
- 2 pory
- 200 g masła
- 100 g sera dojrzewającego
- papryka ostra, słodka, wędzona
- rozmaryn świeży
- 10 małych ziemniaków, najlepiej młodych
- 500 g winogron bezpestkowych zielonych i czarnych
- ocet jabłkowy
- masło klarowane
- szczypiorek
- natka pietruszki
Jak przygotować kurczaka z pieczonymi ziemniakami i winogronami?
- Kurczaka, zgodnie z nazwą dania, przekrawamy na dwie połówki.
- Masło ucieramy, łączymy z serem dojrzewającym, natką pietruszki i bardzo drobno drobno rozmarynem. Taką masę umieszczamy pod skórą przy piersiach, udkach. Kurczaka smarujemy bejcą z oleju i przypraw, wstawiamy do pieczenia na łożu z pokrojonych porów. Dodajemy masło klarowane. Początkowo temperatura 240 stopni po 20 minutach podlewamy wszystko wodą i dusimy około 1 godziny.
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a następnie wstawiamy do piekarnika z grillem, wręcz opalamy je na czarno, można to zrobić szybciej za pomocą opalarki, jakiej używa się do kremu brûlée. Na maśle przesmażamy winogrona, dodajemy ocet jabłkowy i na koniec posiekany szczypiorek. Winogrona wykładamy na połówki kurczaka, wokół podajemy ziemniaki z ogniska lekko zgniecione, żeby było widać jasny kolor.
Krem selerowy ze smażoną gruszką, pieczonym kurczakiem i serem pleśniowym
Składniki na krem selerowy z pieczonym kurczakiem:
- 2 selery
- 4 jabłka
- 2 gruszki
- miód do smażenia gruszki
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 g mascarpone
- 10 udek z kurczaka
- 200 g sera pleśniowego niebieskiego, zielonego
- 250 ml mleka
- sól
- biały mielony pieprz
Jak przygotować krem selerowy z pieczonym kurczakiem?
- W garnku zagotowujemy mleko z wodą. W drugim, większym garnku, na maśle przesmażamy startego selera z jabłkiem, zalewamy wrzącym mlekiem z wodą i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
- Udka kurczaka przyprawiamy tylko solą i pieprzem i obsmażamy na patelni, obsmażone mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości.
- Zupę zaciągamy śmietanką wymieszaną z mascarpone. Gruszki przekrajamy na pół, smażymy na miodzie do częściowego skarmelizowania.
- Zupę podajemy z połówką gruszki, kawałkami kurczaka, posypaną serem pleśniowym.
Ważne, aby mięso było dobrej jakości. Drób z chowu bez antybiotyków znajdziesz w popularnej sieci sklepów. Więcej informacji na temat certyfikatów znajdziesz na stronie Krainy Mięs Nature.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Andrzej Polan
Materiał promocyjny
podziel się: