Dalsza część tekstu pod wideo:
Sezon na borowiki
Michał Korkosz - jeden z najpopularniejszych polskich blogerów kulinarnych i autor bestsellerowych książek kucharskich - podzielił się z internautami swoim przepisem na przyrządzenie borowików.
"Te kluski są tak kremowe, że można się na nich prześlizgnąć na moment do krainy zapomnienia. Serio. To sosiwo borowikowe: grzyby na maśle szalotka, czosnek, śmietanka sojowa, pasta miso. Taplamy w nim świeży udon, a potem podajemy z 7-minutowym jajkiem, bombą umami i szczypiorem, wsiorbując te kluski, jakby świata miało nie być" - mówił w nagraniu Rozkoszny.
Jak dodał, wystarczy 15 minut i obiad gotowy.
Udon w kremowym sosie borowikowym - przepis Rozkosznego
Składniki na 2 porcje:
- 2 duże jajka,
- 400 g borowików, oczyszczonych,
- 2 łyżki masła,
- szalotka, obrana i poszatkowana,
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki,
- 2/3 szklanki (160 g) śmietanki sojowej lub 30%,
- 2 łyżki jasnej pasty miso,
- 2 opakowania (2 x 200 g) świeżego makaronu udon,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżeczki posypki bomby umami.
Przygotowanie:
- Zagotuj w średnim garnku wodę i włóż do niej jajka. Gotuj przez 7 minut (jeśli jajka z lodówki) lub 6 minut (jeśli w temperaturze pokojowej), a następnie od razu włóż do miski z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Możesz je wcześniej lekko poobijać o ściany garnka, póki są jeszcze gorące – będzie łatwiej je obierać. Gdy ostygną, obierz i przekrój na połówki.
- Pokrój borowiki na plastry o grubości około 1-cm. Rozgrzej na średniej patelni masło. Dodaj grzyby i smaż, mieszając co chwilę, aż zmiękną, 4 – 5 minut. Dodaj szalotkę, czosnek i 1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Smaż, aż szalotka zrobi się szklista, 3 – 4 minuty.
- W międzyczasie ugotuj udon w osolonej wodzie o 1 minutę krócej, niż mówi opakowanie (zapewne 2 minuty). Zachowaj 1/2 szklanki (125 ml) wody po gotowaniu.
- Do podsmażonych grzybów z szalotką dodaj śmietankę i pastę miso. Mieszaj, aż pasta się rozpuści. Dodaj udon i mieszaj, aż oblepi się sosiwem. Jeśli zbytnio zgęstnieje, wlej trochę wody po gotowaniu. Przełóż na talerze. Podawaj ze szczypiorem, bombą umami i 7-minutowym jajkiem.
Zobacz także:
- Idealnie kremowy makaron Rozkosznego z kurkami. Jeden ze składników jest zaskakujący
- "Cynamonki dla leniwych". Szybki i łatwy przepis "Rozkosznego"
- W sezonie jesiennym królują "Rozkoszanki". Ten przepis to prawdziwa sensacja
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News; rozkoszny.pl