Udon w kremowym sosie borowikowym według Rozkosznego. "15 minut i obiad gotowy"

Rozkoszny
Udon w kremowym sosie borowikowym według Rozkosznego
Źródło: Paweł Wodzyński/East News; rozkoszny.pl
Michał Korkosz, znany jako Rozkoszny, opublikował w mediach społecznościowych przepis na udon w sosie borowikowym. - Te kluski są tak kremowe, że można się na nich prześlizgnąć na moment do krainy zapomnienia - zapowiedział autor. Sprawdź, jak przygotować to obłędne danie w zaledwie 15 minut.

Dalsza część tekstu pod wideo:

Porady i triki na najlepsze borowiki
Porady i triki na najlepsze borowiki
Źródło: Dzień Dobry Wakacje

Sezon na borowiki

Michał Korkosz - jeden z najpopularniejszych polskich blogerów kulinarnych i autor bestsellerowych książek kucharskich - podzielił się z internautami swoim przepisem na przyrządzenie borowików.

"Te kluski są tak kremowe, że można się na nich prześlizgnąć na moment do krainy zapomnienia. Serio. To sosiwo borowikowe: grzyby na maśle szalotka, czosnek, śmietanka sojowa, pasta miso. Taplamy w nim świeży udon, a potem podajemy z 7-minutowym jajkiem, bombą umami i szczypiorem, wsiorbując te kluski, jakby świata miało nie być" - mówił w nagraniu Rozkoszny.

Jak dodał, wystarczy 15 minut i obiad gotowy.

Udon w kremowym sosie borowikowym - przepis Rozkosznego

Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże jajka,
  • 400 g borowików, oczyszczonych,
  • 2 łyżki masła,
  • szalotka, obrana i poszatkowana,
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki,
  • 2/3 szklanki (160 g) śmietanki sojowej lub 30%,
  • 2 łyżki jasnej pasty miso,
  • 2 opakowania (2 x 200 g) świeżego makaronu udon,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżeczki posypki bomby umami.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj w średnim garnku wodę i włóż do niej jajka. Gotuj przez 7 minut (jeśli jajka z lodówki) lub 6 minut (jeśli w temperaturze pokojowej), a następnie od razu włóż do miski z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Możesz je wcześniej lekko poobijać o ściany garnka, póki są jeszcze gorące – będzie łatwiej je obierać. Gdy ostygną, obierz i przekrój na połówki.
  2. Pokrój borowiki na plastry o grubości około 1-cm. Rozgrzej na średniej patelni masło. Dodaj grzyby i smaż, mieszając co chwilę, aż zmiękną, 4 – 5 minut. Dodaj szalotkę, czosnek i 1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Smaż, aż szalotka zrobi się szklista, 3 – 4 minuty.
  3. W międzyczasie ugotuj udon w osolonej wodzie o 1 minutę krócej, niż mówi opakowanie (zapewne 2 minuty). Zachowaj 1/2 szklanki (125 ml) wody po gotowaniu.
  4. Do podsmażonych grzybów z szalotką dodaj śmietankę i pastę miso. Mieszaj, aż pasta się rozpuści. Dodaj udon i mieszaj, aż oblepi się sosiwem. Jeśli zbytnio zgęstnieje, wlej trochę wody po gotowaniu. Przełóż na talerze. Podawaj ze szczypiorem, bombą umami i 7-minutowym jajkiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości