Sztuka suszenia grzybów: od lasu do spiżarni. Porady zwyciężczyni programu MasterChef

Jak się suszy grzyby?
Dlaczego warto suszyć grzyby? - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wyprawa do lasu w poszukiwaniu grzybów to dla wielu jesienny rytuał. Jednak aby w pełni cieszyć się ich smakiem i właściwościami, kluczowe jest nie tylko znalezienie odpowiednich okazów, ale i doskonałe opanowanie tajników ich zbierania oraz późniejszego suszenia. O tym w Dzień Dobry TVN opowiedzieli zwyciężczyni dziewiątej edycji "MasterChefa" Ola Juszkiewicz oraz pasjonat i znawca grzybów Jarek Szafnicki.

Kiedy najlepiej zbierać grzyby?

Na jadalne grzyby można natrafić przez cały rok – nawet zimą. Wtedy w lasach pojawiają się boczniaki. Jeśli jednak mówimy o gatunkach typowo letnio-jesiennych, sytuacja wygląda nieco inaczej. Okazy zbierane wczesną porą, na przykład w maju czy czerwcu, bywają silnie zaczerwione, czyli – mówiąc potocznie – robaczywe. Wraz z nadejściem niższych temperatur ryzyko to maleje: im więc chłodniej, tym większa szansa na zdrowe, nienaruszone okazy.

- Jeżeli chcemy zbierać takie nierobaczywe grzyby, to lepiej właśnie jesienią - podkreślił Jarek Szafnicki.

Jak się suszy grzyby?

Aby w pełni cieszyć się walorami zebranych grzybów, kluczowe jest ich odpowiednie przygotowanie tuż po powrocie do domu. Pierwszym i najważniejszym krokiem jest natychmiastowe opróżnienie koszyków – to zapobiega przejściu ewentualnych szkodników na zdrowe okazy.

Kolejnym etapem jest staranne oczyszczenie grzybów z piasku czy resztek leśnej ściółki. Najlepiej posługiwać się miękkim pędzelkiem lub niewielką szczoteczką. Co niezwykle istotne, grzybów przeznaczonych do suszenia pod żadnym pozorem nie myjemy.

- Woda nam utrudnia suszenie. I też zabiera smak - wyjaśniła Ola Juszkiewicz.

Przygotowując grzyby do suszenia, należy je pokroić w plastry o optymalnej grubości 3-5 milimetrów. Dotyczy to zarówno kapeluszy, jak i trzonów. Zalecana grubość gwarantuje równomierne suszenie. Aby w pełni zachować właściwości odżywcze grzybów oraz bogactwo ich smaku, suszenie powinno odbywać się w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza.

Na co jeszcze zwracać uwagę podczas suszenia grzybów? Dlaczego suszone grzyby pachną intensywniej niż świeże? Dowiesz się tego z naszej rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości