W sezonie jesiennym królują "Rozkoszanki". Ten przepis to prawdziwa sensacja

Drożdżówki ze śliwkami, Michał "Rozkoszny" Korkosz
Drożdżówki ze śliwkami i kremem twarogowym - przepis "Rozkosznego"
Źródło: GettyImages, Dzień Dobry TVN
Jesień to czas, w którym królują pyszne, soczyste śliwki. Możesz je dodać między innymi do wypieków, takich jak "Rozkoszanki" według przepisu Michała "Rozkosznego" Korkosza. Umilą ci chłodne popołudnia, spędzone z książką i kubkiem herbaty. Jak je zrobić?
Artykuł w skrócie:
  • Michał "Rozkoszny" Korkosz opublikował przepis na drożdżówki ze śliwką, kremem twarogowym i kruszonką.
  • Sprawdź, jak je wykonać samodzielnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karolina Kalatzi i Michał "Rozkoszny" Korkosz
Rozkoszny pokazał, jak przygotować pieczone bakłażany w śliwkowej glazurze
Michał "Rozkoszny" Korkosz i Karolina Kalatzi przygotowali aromatyczne bakłażany. Zobacz, jak je wykonać.

Rozkoszanki ze śliwkami - idealne wypieki na jesień

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni zrobić jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na drożdżówki, które będą idealnym wypiekiem na rozpoczynającą się właśnie jesień. Nazwał je "Rozkoszanki".

- Ta drożdżówka jest sensacją, której nie możecie przegapić. Mięciutkie ciasto drożdżowe, krem twarogowy, śliwka, kruszonka, glazura pachnąca miodem i palonym masłem - napisał kucharz w poście.

Drożdżówki ze śliwką - przepis "Rozkosznego"

Składniki na zasmażkę tangzhong:

  • 1/2 szklanki (120 g) mleka pełnotłustego,
  • 30 g mąki pszennej typ 550.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1/4 szklanki (60 g) mleka pełnotłustego,
  • duże jajko + jajko na glazurę,
  • 2 i 1/4 szklanki (300 g) mąki pszennej typ 550,
  • 15 g drożdży świeżych,
  • 1/4 szklanki (50 g) cukru białego,
  • 3/4 łyżeczki (5 g) soli morskiej drobnoziarnistej,
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej,
  • 4 duże śliwki np. renklody.

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g masła,
  • 1/3 szklanki (70 g) cukru trzcinowego,
  • szklanka (130 g) mąki pszennej.

Składniki na krem twarogowy:

  • 250 g mokrego twarogu półtłustego,
  • małe jajko lub żółtko z dużego jajka,
  • 50 g cukru pudru.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki (30 g) masła,
  • 2 łyżki (50 g) miodu,
  • ziarno tonki (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Zasmażka tangzhong: W niewielkim rondelku wymieszaj mleko z mąką. Podgrzewaj na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką, aż masa mocno zgęstnieje. Przełóż ją do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto, i pozostaw do ostudzenia.

Ciasto drożdżowe: Do ostudzonej zasmażki dodaj mleko, jajko, mąkę, drożdże, cukier i sól. Wyrabiaj robotem z hakiem do ciasta przez 8–10 minut, aż masa stanie się elastyczna i klejąca. Następnie stopniowo, po łyżeczce, dodawaj masło, cały czas wyrabiając. Po wmieszaniu całej porcji masła kontynuuj wyrabianie jeszcze około 8 minut, aż ciasto zrobi się sprężyste, gładkie i rozciągliwe. Sprawdź, czy można je cienko rozciągnąć niemal do przezroczystości. Jeśli nie – odstaw je na 10 minut i wyrabiaj dodatkowe 5 minut.

Miskę z gotowym ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki (6–8°C) na całą noc, najlepiej na 8–16 godzin – poprawi to smak i trwałość wypieku. W wersji ekspresowej możesz pozostawić je do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej przez 1–1½ godziny, aż podwoi objętość.

Kruszonka: Na małej patelni lub w garnuszku o jasnym dnie roztop masło i podgrzewaj, aż nabierze orzechowego aromatu i złocistego koloru (ok. 5 minut). Zdejmij z ognia i wystudź. Dodaj cukier i mąkę, wymieszaj do uzyskania sypkiej, piaskowej konsystencji. Wstaw do lodówki, aby się schłodziła.

Krem twarogowy: Do kielicha blendera przełóż twaróg, jajko i cukier puder. Zmiksuj na gładką, jednolitą masę.

Formowanie drożdżówek: Gotowe ciasto podziel na 8 części. Uformuj kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po 4–6 sztuk na blaszkę (rosną naprawdę mocno). Posmaruj glazurą z roztrzepanego jajka i łyżki wody. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia: 1–1½ godziny, jeśli ciasto dojrzewało w lodówce, lub około 30 minut, jeśli rosło w temperaturze pokojowej. W każdej kulce zrób wgłębienie dużą łyżką. Do środka nałóż porcję kremu twarogowego i włóż połówkę śliwki skórką do dołu. Przykryj i zostaw jeszcze na 20 minut do ponownego napuszenia.

Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 190°C (góra–dół). Brzegi bułeczek posyp kruszonką, omijając śliwki. Piecz około 20 minut, aż drożdżówki ładnie się zrumienią – to ważne, bo nadzienie sprawia, że są wilgotne.

Sos z tonką: W rondelku rozpuść masło i gotuj, aż nabierze orzechowego aromatu i brązowej barwy (ok. 5 minut). Zdejmij z ognia, dodaj miód i świeżo startą tonkę. Jeszcze ciepłym sosem posmaruj upieczone drożdżówki i podawaj od razu.

Tip Rozkosznego: Jeśli nie możecie dostać renklody, oczywiście można użyć innego rodzaju śliwki lub brzoskwini.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości