Rozkoszne granolowe owocowe batoniki prosto od Michała Korkosza

Batoniki granolowe i miniatura zdjęcia Rozkosznego
Rozkoszne granolowe owocowe batoniki prosto od Michała "Rozkosznego" Korkosza
Źródło: baibaz/Getty Images
Uwielbiany przez internautów Michał "Rozkoszny" Korkosz podzielił się w sieci swoim przepisem na niezwykłe batoniki granolowe z sezonowymi owocami - rabarbarem i truskawkami. Idealne do kawy czy herbaty, ale też wygodne, żeby zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Zakochacie się w tym przepisie. 

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20250307_Kuchnia_REP
Rozkoszne inspiracje na śniadanie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Rozkoszne granolowe owocowe batoniki od Michała Korkosza

Michał "Rozkoszny" Korkosz to niezwykle popularny bloger, który w mediach społecznościowych często udostępnia autorskie przepisy. Jest również autorem książek kucharskich. Tym razem podzielił się sposobem na niezwykłe batoniki. "To trochę owoce pod kruszonką, a trochę placek wypchany truskawkami do rozpuku" napisał w poście.

Batoniki granolowe można zjeść w drodze do pracy lub szkoły, na wycieczce czy podczas czytania książki. Koniecznie sprawdźcie, jak je zrobić i cieszcie się pysznym smakiem lata.

- Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! - zachęcił Rozkoszny na swojej stronie internetowej.

Jak zrobić granolowe owocowe batoniki od Rozkosznego?

Składniki na nadzienie z owoców:

  • 300 g rabarbaru, pokrojonego na 2-cm kawałki,
  • sok i skórka z pomarańczy,
  • 1/4 szklanki (50 g) cukru,
  • 200 g truskawek, przekrojonych,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Składniki na ciasto granolowe:

  • 1 ½ szklanki (180 g) mąki pszennej,
  • 1 ½ szklanki (120 g) płatków owsianych,
  • szklanka (150 g) orzechów laskowych,
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru trzcinowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
  • 200 g masła, roztopionego.

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 180 st. C, tryb góra-dół.

W garnku średniej wielkości połącz rabarbar, sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i cukier. Gotuj aż do momentu, kiedy rabarbar zmięknie i sok się zredukuje, co powinno zająć około 10 minut. Następnie dodaj truskawki i gotuj kolejne 10 minut. W niewielkim naczyniu połącz mąkę ziemniaczaną z dwoma łyżkami wody, następnie dodaj do owoców, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

W dużym naczyniu połącz mąkę, płatki, orzechy, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masło i wymieszaj składniki, tworząc wilgotną masę.

Przygotuj blachę o rozmiarach 17x28 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Nałóż na nią 2/3 masy, dociskając ją do dna, aby utworzyć spód. Następnie rozprowadź na nim owoce i posyp resztą masy. Zrób to trochę niechlujnie, jakbyś robił kruszonkę. Właśnie ta niechlujność dodaje uroku, jak uważa autor przepisu.

Piecz ciasto, aż brzegi zaczną bulgotać, a górna część się zarumieni, co powinno zająć od 40 do 50 minut. Jeżeli zależy ci na ładnie prezentujących się kawałkach, ostudź ciasto i schłodź je w lodówce.

Pełny i oryginalny przepis znajdziesz na rozkoszny.pl

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości