Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Rozkoszne granolowe owocowe batoniki od Michała Korkosza
Michał "Rozkoszny" Korkosz to niezwykle popularny bloger, który w mediach społecznościowych często udostępnia autorskie przepisy. Jest również autorem książek kucharskich. Tym razem podzielił się sposobem na niezwykłe batoniki. "To trochę owoce pod kruszonką, a trochę placek wypchany truskawkami do rozpuku" napisał w poście.
Batoniki granolowe można zjeść w drodze do pracy lub szkoły, na wycieczce czy podczas czytania książki. Koniecznie sprawdźcie, jak je zrobić i cieszcie się pysznym smakiem lata.
- Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! - zachęcił Rozkoszny na swojej stronie internetowej.
Jak zrobić granolowe owocowe batoniki od Rozkosznego?
Składniki na nadzienie z owoców:
- 300 g rabarbaru, pokrojonego na 2-cm kawałki,
- sok i skórka z pomarańczy,
- 1/4 szklanki (50 g) cukru,
- 200 g truskawek, przekrojonych,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Składniki na ciasto granolowe:
- 1 ½ szklanki (180 g) mąki pszennej,
- 1 ½ szklanki (120 g) płatków owsianych,
- szklanka (150 g) orzechów laskowych,
- 1/2 szklanki (100 g) cukru trzcinowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
- 200 g masła, roztopionego.
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 180 st. C, tryb góra-dół.
W garnku średniej wielkości połącz rabarbar, sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i cukier. Gotuj aż do momentu, kiedy rabarbar zmięknie i sok się zredukuje, co powinno zająć około 10 minut. Następnie dodaj truskawki i gotuj kolejne 10 minut. W niewielkim naczyniu połącz mąkę ziemniaczaną z dwoma łyżkami wody, następnie dodaj do owoców, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
W dużym naczyniu połącz mąkę, płatki, orzechy, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masło i wymieszaj składniki, tworząc wilgotną masę.
Przygotuj blachę o rozmiarach 17x28 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Nałóż na nią 2/3 masy, dociskając ją do dna, aby utworzyć spód. Następnie rozprowadź na nim owoce i posyp resztą masy. Zrób to trochę niechlujnie, jakbyś robił kruszonkę. Właśnie ta niechlujność dodaje uroku, jak uważa autor przepisu.
Piecz ciasto, aż brzegi zaczną bulgotać, a górna część się zarumieni, co powinno zająć od 40 do 50 minut. Jeżeli zależy ci na ładnie prezentujących się kawałkach, ostudź ciasto i schłodź je w lodówce.
Pełny i oryginalny przepis znajdziesz na rozkoszny.pl
Zobacz także:
- Zaczyna się sezon na truskawki. Sprawdź, ile kosztują
- Jak rozpoznać polskie truskawki? Oto trzy sposoby na to, jak odróżnić je od importowanych
- Wyczaruj z rabarbaru pyszne dania, desery i napoje. Poznaj nasze sprawdzone przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: baibaz/Getty Images