Pieczone bataty z fetą według "Rozkosznego". "Przyjemność pełna kontrastów"

Pieczone bataty, Michał "Rozkoszny" Korkosz
Pieczone bataty z fetą według "Rozkosznego". Jak zrobić?
Źródło: Gettymages, Dzień Dobry TVN
Słodkie, kremowe bataty, słona feta, intensywna ziołowa salsa i wyrazista piklowana cebulka - to połączenie smaków, które Michał "Rozkoszny" Korkosz zaprezentował nam tym razem. Znany bloger kulinarny ponownie zachwycił swoich obserwatorów przepisem, który jest nie tylko prosty, ale i spektakularnie pyszny. Sprawdź, jak przygotować to danie.
Kluczowe fakty:
  • Michał "Rozkoszny" Korkosz opublikował w mediach społecznościowych przepis na pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką.
  • Danie z miejsca zdobyło uznanie jego obserwatorów.
  • Poznaj przepis na tę pyszną potrawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karolina Kalatzi i Michał "Rozkoszny" Korkosz
Rozkoszny pokazał, jak przygotować pieczone bakłażany w śliwkowej glazurze
Michał "Rozkoszny" Korkosz i Karolina Kalatzi przygotowali aromatyczne bakłażany. Zobacz, jak je wykonać.

Pieczone bataty z fetą według Michała "Rozkosznego" Korkosza

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na pieczone bataty z fetą i innymi pysznymi dodatkami. To danie rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem.

- Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką. Przyjemność pełna kontrastów! - napisał kucharz w poście, w którym znajdziemy też filmik z zademonstrowanym sposobem przygotowania potrawy.

Fani Rozkosznego od razu zachwycili się przepisem.

- Chcę to zjeeeeść; Ależ rewelacja!!!; Wow. Boskie połączenie; Ekstra - pisali w komentarzach.

Byli też tacy, którzy postanowili dopytać kucharza o szczegóły realizacji dania oraz składniki.

- Jakie zioła użyłeś?; Ile czasu piec i w jakiej temperaturze?; Czym polecasz zastąpić cebulkę, jeśli nie mogę jej jeść? - pytali.

Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką - przepis Rozkosznego

Składniki na 4 porcje:

  • 4-5 małych batatów (około 1 kg),
  • 1/4 średniej czerwonej cebulki,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
  • 2 limonki,
  • 5 łyżek oliwy extra virgin,
  • 2 szklanki (25 g) wymieszanej mięty i bazylii, posiekanych,
  • 150 g fety (prawdziwej),
  • 3 łyżki miodu.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół). Bataty dokładnie wyszoruj, osusz, a następnie nakłuj każdy z nich kilkanaście razy nożem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, skrop dwiema łyżkami oliwy, oprósz solą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-50 minut, aż będą miękkie.

W tym czasie zajmij się przygotowaniem piklowanej cebulki i ziołowej salsy. Pokrój cebulę na drobne kawałki i przełóż do miseczki. Dodaj sok z jednej limonki oraz ćwierć łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut - im dłużej się marynuje, tym będzie delikatniejsza i bardziej wyrazista w kolorze. Zioła zmiksuj w blenderze z ostrzem "S" wraz z sokiem i skórką z drugiej limonki oraz trzema łyżkami oliwy. Dopraw odrobiną soli i zmiksuj na sos o niecałkowicie gładkiej konsystencji. Jeśli okaże się zbyt gęsty, dolej łyżkę wody.

Upieczone bataty natnij do około dwóch trzecich głębokości, po czym nadziej je pokruszoną fetą. Całość skrop miodem i zapiecz jeszcze przez 5 minut. Podawaj z ziołową salsą i piklowaną cebulką.

Tip Rozkosznego: Fetę można zastąpić innym serem: kozim, ricottą, mozzarellą, a nawet twarogiem śmietankowym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości