- Michał "Rozkoszny" Korkosz opublikował w mediach społecznościowych przepis na pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką.
- Danie z miejsca zdobyło uznanie jego obserwatorów.
- Poznaj przepis na tę pyszną potrawę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczone bataty z fetą według Michała "Rozkosznego" Korkosza
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na pieczone bataty z fetą i innymi pysznymi dodatkami. To danie rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem.
- Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką. Przyjemność pełna kontrastów! - napisał kucharz w poście, w którym znajdziemy też filmik z zademonstrowanym sposobem przygotowania potrawy.
Fani Rozkosznego od razu zachwycili się przepisem.
- Chcę to zjeeeeść; Ależ rewelacja!!!; Wow. Boskie połączenie; Ekstra - pisali w komentarzach.
Byli też tacy, którzy postanowili dopytać kucharza o szczegóły realizacji dania oraz składniki.
- Jakie zioła użyłeś?; Ile czasu piec i w jakiej temperaturze?; Czym polecasz zastąpić cebulkę, jeśli nie mogę jej jeść? - pytali.
Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką - przepis Rozkosznego
Składniki na 4 porcje:
- 4-5 małych batatów (około 1 kg),
- 1/4 średniej czerwonej cebulki,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
- 2 limonki,
- 5 łyżek oliwy extra virgin,
- 2 szklanki (25 g) wymieszanej mięty i bazylii, posiekanych,
- 150 g fety (prawdziwej),
- 3 łyżki miodu.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół). Bataty dokładnie wyszoruj, osusz, a następnie nakłuj każdy z nich kilkanaście razy nożem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, skrop dwiema łyżkami oliwy, oprósz solą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-50 minut, aż będą miękkie.
W tym czasie zajmij się przygotowaniem piklowanej cebulki i ziołowej salsy. Pokrój cebulę na drobne kawałki i przełóż do miseczki. Dodaj sok z jednej limonki oraz ćwierć łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut - im dłużej się marynuje, tym będzie delikatniejsza i bardziej wyrazista w kolorze. Zioła zmiksuj w blenderze z ostrzem "S" wraz z sokiem i skórką z drugiej limonki oraz trzema łyżkami oliwy. Dopraw odrobiną soli i zmiksuj na sos o niecałkowicie gładkiej konsystencji. Jeśli okaże się zbyt gęsty, dolej łyżkę wody.
Upieczone bataty natnij do około dwóch trzecich głębokości, po czym nadziej je pokruszoną fetą. Całość skrop miodem i zapiecz jeszcze przez 5 minut. Podawaj z ziołową salsą i piklowaną cebulką.
Tip Rozkosznego: Fetę można zastąpić innym serem: kozim, ricottą, mozzarellą, a nawet twarogiem śmietankowym.
Zobacz także:
- Bataty faszerowane serem pleśniowym w sam raz na pyszny obiad
- Ciasto ze słodkich batatów, miodu i pomarańczy według przepisu Sebastiana Olmy
- Purée z batatów w klasycznej i ekstrawaganckiej wersji - mnóstwo przepisów
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: Gettymages, Dzień Dobry TVN