Zielone orzo ze szparagami według Rozkosznego. Ten przepis to wiosenny hit

Szparagi, Michał "Rozkoszny" Korkosz
Zielone orzo ze szparagami według Rozkosznego. Jak je zrobić?
Źródło: ClarkandCompany/GettyImages
Sezon na szparagi w pełni, a Michał "Rozkoszny" Korkosz wie, jak go wykorzystać. Jego najnowszy przepis - orzo ze szparagami, szpinakiem i nutą mięty - to esencja zielonej świeżości, która podbija serca internautów i ma szansę stać się kulinarnym hitem tej wiosny. Jak je zrobić? Dowiesz się z artykułu.
Artykuł w skrócie
  • Michał "Rozkoszny" Korkosz opublikował w mediach społecznościowych przepis na wiosenne orzo ze szparagami, szpinakiem i miętą - kremowe, lekkie danie, które zachwyca smakiem i prostotą wykonania.
  • Danie wpisuje się idealnie w trwający sezon na szparagi i cieszy się dużym zainteresowaniem, fani chwalą zarówno smak, jak i poetycki sposób, w jaki kucharz opowiada o jedzeniu.
  • Poznaj przepis na tę wiosenną potrawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klaudia El Dursi, Rozkoszny
Rozkoszny i jego patent na bezę idealną
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wiosenny hit - zielone orzo ze szparagami według Michała "Rozkosznego" Korkosza

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na potrawę, która ma szansę stać się hitem tegorocznej wiosny - orzo ze szparagami i szpinakiem. Jako że mamy właśnie sezon na te warzywa, warto wypróbować przepis, który zachęca już samym opisem.

- Orzo, które udaje risotto - kremowe, zielone, pełne wigoru. Szparagi chrupią, mięta przemyka jak bryza. Wszystko w delikatnym, ale pełnym umami sosie, który otula ten makaron przypominający perły, tworząc bardzo zieloną kremozę. Prosto, szybko, ale z charakterem - napisał kucharz w poście, pod filmikiem przedstawiającym kolejność czynności.

Jego obserwatorzy nie kryli zachwytu.

- Uwielbiam to jak opowiadasz te swoje kulinarne historie, niesamowicie działa to na wyobraźnię; No i mam pomysł na dzisiejszy obiad! dziękuję; Wiosna tak smakuje i tak wygląda; Smakowite; Tego potrzebowałam! Jutro próbuję, bo akurat mam wszystkie potrzebne składniki! - pisali w komentarzach.

Orzo ze szparagami - przepis Rozkosznego

Składniki:

  • 1/2 pęczka (250 g) zielonych szparagów (najlepiej cienkich), odłamane twarde końcówki,
  • mała cebula, obrana i poszatkowana,
  • 2 ząbki czosnku, posiekanego na plasterki,
  • 150 g szpinaku,
  • garść (20 g) mięty,
  • 2 szklanki (500 ml) wody,
  • łyżka pasty miso,
  • 200 g makaronu orzo,
  • mała cytryna, otarta skórka i sok,
  • 1/4 szklanki (60 ml) śmietanki 30% lub sojowej,
  • 2 duże łyżki ricotty,
  • oliwa extra virgin.

Przygotowanie:

Na dużej patelni z wysokimi brzegami rozgrzej łyżkę oliwy na średnim ogniu. Wrzuć szparagi i smaż je przez 3–4 minuty, aż lekko się zarumienią. Posól, zdejmij z ognia, a następnie przekrój na połówki - główki odłóż na bok, końcówki grubo posiekaj.

W tej samej patelni ponownie rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę, czosnek i pół łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej. Smaż całość przez około 5 minut, aż warzywa się zeszklą. Dodaj szpinak i miętę, przykryj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 minuty, aż liście delikatnie zwiędną. Następnie dolej wodę, dodaj pastę miso i posiekane końcówki szparagów. Całość zagotuj, a potem zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera ręcznego. Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw. Zieloną masę ponownie zagotuj, wsyp orzo i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż makaron zmięknie i danie zyska efektowny wygląd. Od czasu do czasu zamieszaj, by makaron nie przywierał. Na koniec dodaj sok z połowy cytryny i śmietankę, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Gotowe danie podawaj z ricottą, główkami szparagów i startą skórką cytrynową.

Tip Rozkosznego: Poza sezonem na szparagi można je pominąć, zmniejszając ilość wody do 1,5 szklanki (375 ml).

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości