- Michał "Rozkoszny" Korkosz opublikował w mediach społecznościowych przepis na wiosenne orzo ze szparagami, szpinakiem i miętą - kremowe, lekkie danie, które zachwyca smakiem i prostotą wykonania.
- Danie wpisuje się idealnie w trwający sezon na szparagi i cieszy się dużym zainteresowaniem, fani chwalą zarówno smak, jak i poetycki sposób, w jaki kucharz opowiada o jedzeniu.
- Poznaj przepis na tę wiosenną potrawę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wiosenny hit - zielone orzo ze szparagami według Michała "Rozkosznego" Korkosza
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na potrawę, która ma szansę stać się hitem tegorocznej wiosny - orzo ze szparagami i szpinakiem. Jako że mamy właśnie sezon na te warzywa, warto wypróbować przepis, który zachęca już samym opisem.
- Orzo, które udaje risotto - kremowe, zielone, pełne wigoru. Szparagi chrupią, mięta przemyka jak bryza. Wszystko w delikatnym, ale pełnym umami sosie, który otula ten makaron przypominający perły, tworząc bardzo zieloną kremozę. Prosto, szybko, ale z charakterem - napisał kucharz w poście, pod filmikiem przedstawiającym kolejność czynności.
Jego obserwatorzy nie kryli zachwytu.
- Uwielbiam to jak opowiadasz te swoje kulinarne historie, niesamowicie działa to na wyobraźnię; No i mam pomysł na dzisiejszy obiad! dziękuję; Wiosna tak smakuje i tak wygląda; Smakowite; Tego potrzebowałam! Jutro próbuję, bo akurat mam wszystkie potrzebne składniki! - pisali w komentarzach.
Orzo ze szparagami - przepis Rozkosznego
Składniki:
- 1/2 pęczka (250 g) zielonych szparagów (najlepiej cienkich), odłamane twarde końcówki,
- mała cebula, obrana i poszatkowana,
- 2 ząbki czosnku, posiekanego na plasterki,
- 150 g szpinaku,
- garść (20 g) mięty,
- 2 szklanki (500 ml) wody,
- łyżka pasty miso,
- 200 g makaronu orzo,
- mała cytryna, otarta skórka i sok,
- 1/4 szklanki (60 ml) śmietanki 30% lub sojowej,
- 2 duże łyżki ricotty,
- oliwa extra virgin.
Przygotowanie:
Na dużej patelni z wysokimi brzegami rozgrzej łyżkę oliwy na średnim ogniu. Wrzuć szparagi i smaż je przez 3–4 minuty, aż lekko się zarumienią. Posól, zdejmij z ognia, a następnie przekrój na połówki - główki odłóż na bok, końcówki grubo posiekaj.
W tej samej patelni ponownie rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę, czosnek i pół łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej. Smaż całość przez około 5 minut, aż warzywa się zeszklą. Dodaj szpinak i miętę, przykryj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 minuty, aż liście delikatnie zwiędną. Następnie dolej wodę, dodaj pastę miso i posiekane końcówki szparagów. Całość zagotuj, a potem zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera ręcznego. Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw. Zieloną masę ponownie zagotuj, wsyp orzo i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż makaron zmięknie i danie zyska efektowny wygląd. Od czasu do czasu zamieszaj, by makaron nie przywierał. Na koniec dodaj sok z połowy cytryny i śmietankę, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Gotowe danie podawaj z ricottą, główkami szparagów i startą skórką cytrynową.
Tip Rozkosznego: Poza sezonem na szparagi można je pominąć, zmniejszając ilość wody do 1,5 szklanki (375 ml).
Zobacz także:
- Wyjątkowa wiosenna zupa ze szparagami według "Rozkosznego". Jak przyrządzić to wyśmienite, lekkie danie?
- Rozkoszny i złociste leniwe ze szparagami. "To jest nasza gwiazda"
- Sezon na szparagi otwarty! Zainspiruj się przepisami Sebastiana Olmy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: ClarkandCompany/GettyImages