Wiosenna zupa ze szparagami według "Rozkosznego"
W mediach społecznościowych "Rozkosznego" regularnie pojawiają się przepisy na nietuzinkowe dania, z których jest znany od dawna. Również tym razem zaprezentował swoim obserwatorom potrawę, która z pewnością zdobędzie szturmem każde rodzinne przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi czy garden party. Receptura zawiera szparagi, czyli warzywa, na które sezon właśnie się rozpoczyna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
- Wiosną dania powinny być lekkie i rześkie, tak jak ta cytrynowa zupka tortellini ze szparagami, bazująca na greckim avgolemono. Niby przygotowuje się ją w kwadrans, ale zaspokaja zmysły w pełni - napisał "Rozkoszny" pod rolką.
Zaprezentowany przez niego przepis z miejsca przypadł do gustu obserwatorom.
"Czekam aż sezon szparagowi ruszy w pełnej krasie!"; "Kocham zielone szparagi"; "I wiemy co dziś wjedzie na obiad…"; "Ojacie, tak smakuje wiosna!"; "Ooo mniaaaam proszę Pana" - pisali pod postem.
Cytrynowa zupa tortellini ze szparagami - przepis Rozkosznego
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów (500 g),
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody z 2 łyżkami jasnej pasty miso,
- 250 g świeżych tortellini (najlepiej z ricottą i szpinakiem),
- 2 duże jajka,
- sok z jednej cytryny,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 3 łyżki śmietanki 30%,
- 3 łyżki posiekanej kolendry,
- oliwa extra virgin do podania.
Przygotowanie:
Odetnij twarde końce szparagów. Resztę pokrój na 2 cm kawałki, odłóż na bok. Zagotuj bulion warzywny lub wodę z pastą miso. Ugotuj w nim tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przez około 5 minut. Tuż przed końcem, 1,5-2 minuty, dodaj pokrojone szparagi. Używając łyżki cedzakowej, wyłów szparagi i tortellini. Przełóż do miski i odłóż na bok. W średniej wielkości misce połącz jajka, sok cytrynowy, płatki chili i śmietankę 30%. Wlej chochlę gorącego bulionu warzywnego, hartując jajka (dzięki temu nie zetną się po dodaniu do reszty bulionu).
Cały czas mieszając trzepaczką, wlej zahartowaną masę jajeczną do reszty bulionu. Gotuj na małym ogniu (nie doprowadź do wrzenia, bo jajka się zetną!), aż zupa lekko zgęstnieje, przez około 1 minutę. Dodaj ugotowane tortellini, szparagi i kolendrę. Zdejmij z ognia. Dopraw solą, jeśli trzeba. Zupę przelej do misek i podawaj z chlustem oliwy. Tak smakuje wiosna.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Rozkoszny sięga po polskie produkty: "Warzywa mogą wyjść na stan nirwany"
- Jak kupić dobre szparagi? Porady Katarzyny Bosackiej
- Przepisy na lekkie i tanie wiosenne dania. Propozycje Darii Ładochy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/Dzień Dobry TVN