Wyjątkowa wiosenna zupa ze szparagami według "Rozkosznego". Jak przyrządzić to wyśmienite, lekkie danie?

Zupa cytrynowa ze szparagami i tortellini
Wyjątkowa wiosenna zupa ze szparagami według "Rozkosznego". Jak przyrządzić to wyśmienite, lekkie danie?
Źródło: GettyImages/Dzień Dobry TVN
Wiosna to czas lekkich dań i sezonowych warzyw. Doskonale wie o tym Michał "Rozkoszny" Korkosz, który zaprezentował właśnie bardzo ciekawy przepis na zupę cytrynową ze szparagami. Jak ją przyrządzić? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN.

Wiosenna zupa ze szparagami według "Rozkosznego"

W mediach społecznościowych "Rozkosznego" regularnie pojawiają się przepisy na nietuzinkowe dania, z których jest znany od dawna. Również tym razem zaprezentował swoim obserwatorom potrawę, która z pewnością zdobędzie szturmem każde rodzinne przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi czy garden party. Receptura zawiera szparagi, czyli warzywa, na które sezon właśnie się rozpoczyna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

- Wiosną dania powinny być lekkie i rześkie, tak jak ta cytrynowa zupka tortellini ze szparagami, bazująca na greckim avgolemono. Niby przygotowuje się ją w kwadrans, ale zaspokaja zmysły w pełni - napisał "Rozkoszny" pod rolką.

Zaprezentowany przez niego przepis z miejsca przypadł do gustu obserwatorom.

"Czekam aż sezon szparagowi ruszy w pełnej krasie!"; "Kocham zielone szparagi"; "I wiemy co dziś wjedzie na obiad…"; "Ojacie, tak smakuje wiosna!"; "Ooo mniaaaam proszę Pana" - pisali pod postem.

Cytrynowa zupa tortellini ze szparagami - przepis Rozkosznego

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów (500 g),
    • 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody z 2 łyżkami jasnej pasty miso,
      • 250 g świeżych tortellini (najlepiej z ricottą i szpinakiem),
        • 2 duże jajka,
          • sok z jednej cytryny,
            • 1/2 łyżeczki płatków chili,
              • 3 łyżki śmietanki 30%,
                • 3 łyżki posiekanej kolendry,
                  • oliwa extra virgin do podania.

                    Przygotowanie:

                    Odetnij twarde końce szparagów. Resztę pokrój na 2 cm kawałki, odłóż na bok. Zagotuj bulion warzywny lub wodę z pastą miso. Ugotuj w nim tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przez około 5 minut. Tuż przed końcem, 1,5-2 minuty, dodaj pokrojone szparagi. Używając łyżki cedzakowej, wyłów szparagi i tortellini. Przełóż do miski i odłóż na bok. W średniej wielkości misce połącz jajka, sok cytrynowy, płatki chili i śmietankę 30%. Wlej chochlę gorącego bulionu warzywnego, hartując jajka (dzięki temu nie zetną się po dodaniu do reszty bulionu).

                    Cały czas mieszając trzepaczką, wlej zahartowaną masę jajeczną do reszty bulionu. Gotuj na małym ogniu (nie doprowadź do wrzenia, bo jajka się zetną!), aż zupa lekko zgęstnieje, przez około 1 minutę. Dodaj ugotowane tortellini, szparagi i kolendrę. Zdejmij z ognia. Dopraw solą, jeśli trzeba. Zupę przelej do misek i podawaj z chlustem oliwy. Tak smakuje wiosna.

                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                    Zobacz także:

                    Autor: Regina Łukasiewicz

                    Źródło: Instagram, rozkoszny.pl

                    Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/Dzień Dobry TVN

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana