Szparagi - wartości odżywcze
W Polsce sezon na szparagi trwa zaledwie dwa miesiące. Zbiory odbywają się w maju i czerwcu. Oczywiście w pozostałych miesiącach te warzywa są również dostępne, ale ich wartości odżywcze i smakowe pozostawiają wiele do życzenia, o czym przypomniała na instagramowym profilu Katarzyna Bosacka.
- Lubicie szparagi? Sezon na nie właśnie trwa, a wiadomo, że jedzenie sezonowe jest dla nas niesamowicie zdrowe i wartościowe! - napisała dziennikarka znana z takich programów jak "MądrzeJEMY" oraz "Wiem, co jem i wiem, co kupuję".
Jak dodała, szparagi zawierają sporo witaminy K i kwasu foliowego, do tego witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. - Są również źródłem cynku, selenu, fosforu czy manganu. Samo zdrowie! - podkreśliła.
Katarzyna Bosacka radzi, jak kupić dobre szparagi
Kupując szparagi w sklepie, na bazarze, czy targowisku, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka kwestii, by w pełni cieszyć się ich smakiem.
- Przede wszystkim szparagi muszą być jędrne, mieć takie bardzo ładne, pachnące końcówki - tłumaczyła Katarzyna Bosacka. - Nie mogą być zapleśniałe. W momencie, kiedy je wyjmiemy z tego pęczka, powinny aż strzelać sokiem - dodała.
Ponadto końcówki powinny być jasne, a nie wysuszone. Dziennikarka poradziła również, żeby zwrócić uwagę na miejsce, w którym szparagi są spięte gumką. Jeżeli widoczne są ślady, to znaczy, że straciły one już sporo wody i nie są pierwszej świeżości.
Katarzyna Bosacka dla porównania na nagraniu pokazała dobre szparagi i takie, które lepiej omijać szerokim łukiem.
Jak uratować zwiędłe szparagi? Porada Katarzyny Bosackiej
Szparagi dość szybko tracą świeżość. Na szczęście można przedłużyć ich trwałość prostym sposobem.
Obrywamy korzonki i możemy je zreanimować. Po prostu wkładamy je na jakiś czas np. na godzinę czy dwie do zimnej wody. Z takich szparagów możemy spokojnie ugotować zupę
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Szparagi w nieoczywistej formie - przepisy Andrzeja Polana
- Tarta ze szparagami – pomysł na oryginalny obiad
- Mus ze szparagów i białej czekolady - przepis na wyjątkowy deser
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Instagram.com
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News, Joanna McCarthy/Getty Images