Mus ze szparagów i białej czekolady - przepis na wyjątkowy deser

GettyImages-1023146960
Sezon na szparagi czas start!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Miłośnicy tego pysznego, zielonego warzywa najczęściej podają je klasycznie (bez niczego) lub wkomponowują w bardziej wyszukane, kilkuskładnikowe dania. Dla wielu może to być zaskoczenie, ale szparagi świetnie sprawdzają się również w postaci deseru. Dowodem na to jest pyszny mus ze szparagów i białej czekolady. Jak go zrobić? Sprawdź przepis.

Odpowiednio przygotowany deserowy mus ze szparagów z pewnością zaskoczy wielu. Do jego przygotowania potrzebne będą młode szparagi, dobrej jakości biała czekolada i jak mało intensywny w smaku trzeci dodatek.

Mus ze szparagów i białej czekolady - przepis

Składniki:

  • 100 g zielonych szparagów lub 50 dag białych i 50 g zielonych
  • 2-3 dodatkowe szparagi do skarmelizowania - opcjonalnie
  • 150 g białej czekolady
  • 100 ml jogurtu wegańskiego (kokosowego, owsianego) o jak najmniej intensywnym smaku, bez cukru, opcjonalnie może to być również zwykły jogurt naturalny o łagodnym smaku
  • 50 ml wody (lub więcej, w zależności od pożądanej konsystencji)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Jak zrobić mus ze szparagów i białej czekolady?

  1. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki. Jeśli trzeba, bo np. są już nieco stare, obrać je z twardawych skórek.
  2. Zagotować wodę z solą - powinna być słona w smaku.
  3. Szparagi włożyć do wody i gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż będą miękkie.
  4. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  5. Ostygnięte szparagi pokroić na małe kawałki i zblendować z jogurtem i niewielką ilością wody.
  6. Dodać przestudzoną czekoladę, sok z cytryny, szczyptę soli i ponownie całość zblendować. Mus powinien być gładki, aksamitny w smaku i konsystencji.
  7. Przelać mus do pucharków i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  8. Można go podawać z różnymi, dowolnymi dodatkami umieszczonymi na wierzchu. Aby jeszcze bardziej zaskoczyć tym przysmakiem, warto położyć na nim skarmelizowane, słodkie kawałki szparagów.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości