Zapiekane szparagi z młodymi ziemniakami i sosem serowym

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Sezon na szparagi trwa niezwykle krótko i warto dobrze go wykorzystać. Oprócz klasycznej wersji z bułką tartą i tej z sosem holenderskim warto spróbować zupełnie nowych połączeń smakowych. Zobacz przepis Piotra Kucharskiego na zapiekane szparagi z młodymi ziemniakami i sosem serowym.

Szparagi z młodymi ziemniakami i sosem serowym - czego będziesz potrzebował

  • pęczek zielonych szparagów
    • 400 g młodych ziemniaków
      • sól i pieprz
        • oliwa z oliwek
          • 100 g sera z niebieska pleśnią
            • 50 g śmietany kremówki
              • pieprz

                Jak przygotować zapiekane szparagi z młodymi ziemniakami i sosem serowym?

                Młode ziemniaki i szparagi obierz. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Szparagi pokrój na 3 cm kawałki. Całość ułóż w naczyniu do zapiekania.

                Ser i śmietankę podgrzej w rondelku aż ser się rozpuści. Sos mocno dopraw pieprzem i polej po warzywach. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.

                Zobacz także:

                Autor: Piotr Kucharski

                Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości